Oriol Adán / Amb diversos tallers i visites a diferents museus de la ciutat, els participants treballen activament i els ajuda a millorar la seva autoestima
La primera pedra del que ara es coneix com a Susoespai, Creació i Salut Mental va sorgir molt abans de crear l’entitat actual. L’any 2000, el Museu Nacional D’Art de Catalunya va crear un programa per apropar l’art a aquells col·lectius més vulnerables, i en va fer responsable a la que ara és presidenta i creadora de Susoespai, la Fina Alert.
A finals de 2007, el MNAC va haver de deixar de dur a terme l’activitat, però la Fina Alert va optar per continuar el projecte creant una nova entitat. “Quan el museu va deixar de desenvolupar aquesta tasca, vaig decidir crear l’associació Susoespai per seguir dedicant-me a aquesta proposta, que em sembla molt necessària”, explica Alert.
Projecte d’inclusió
L’objectiu bàsic amb el que neix Susoespai és el d’afavorir la inclusió de les persones que pateixen trastorns mentals dins la vida cultural i social de la ciutat. A través de diverses activitats artístiques totalment gratuïtes es proporcionen estímuls i motivacions als seus participants que ajuden a augmentar la seva socialització i millorar la seva autoestima.
Una de les activitats consisteix en pintar un mural / Susoespai
El que es considera més important durant les activitats de Susoespai és el procés de treball, és a dir, tot allò que els participants viuen durant l’experiència. Així, com diu la Fina Alert, “una de les moltes coses que aporta la nostra tasca és intentar normalitzar al màxim el cercle vital d’aquestes persones que conviuen amb trastorns mentals”.
Diversos tallers
Amb un equip docent format per 7 professionals llicenciats en Belles Arts, Història de l’Art o Filologia, s’organitzen 3 tallers diferents cada setmana i un seminari-taller vinculat actualment a la Fundació Miró, la Fundació Tàpies i el MNAC, on després de visitar una exposició d’algun d’aquests museus es prepara una activitat vinculada amb allò que han vist i que els ha fet pensar, aprendre o reflexionar. Aquestes activitats es duen a terme al CC Albareda, i cada setmana hi participen prop de 130 persones en total.
Trencar estigmes
La majoria de les persones que pateixen trastorns mentals no poden dur una vida laboral regular, i això fa que sovint la societat els arribi a considerar com a persones no productives. Aquest estigma, però, no només és de la societat envers aquestes persones, sinó que, com explica Fina Alert, “a vegades també és d’ells cap a si mateixos, un auto-estigma que pot fer que visquin d’una forma molt apàtica”. Així, “el fet de dur les seves activitats al món dels museus i la cultura obre un nou món per a ells, un espai on ells no són estigmatitzats i on poden actuar activament, ajudant a que tinguin una imatge no tan estereotipada de si mateixos”, conclou Alert.
Sant Pere Claver i l’esport
Una de les entitats més compromeses amb la salut mental al barri és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb una gran varietat d’iniciatives i activitats per fomentar la socialització i la integració de persones amb alguna problemàtica mental i/o en risc d’exclusió social. Si Susoespai treballa a través de l’Art, la iniciativa SportJove de la Fundació Sant Pere Claver ho fa a través de l’esport. A través del futbol sala, el bàsquet i el pàdel, es faciliten les relacions humanes en un context lúdic, incrementant l’autoestima, la capacitat de superació i el benestar físic i emocional dels participants. La iniciativa, subvencionada per l’Ajuntament de Barcelona, està destinada a joves d’entre 14 i 21 anys atesos als serveis públics de la xarxa de salut mental de tota l’àrea metropolitana. En aquest cas, les activitats esportives estan conduïdes per un tècnic esportiu especialitzat i una terapeuta ocupacional que afavoreix la socialització i les dinàmiques relacionals. Els entrenaments de bàsquet i futbol sala es fan cada dilluns i dijous a la Pista Poliesportiva de les Tres Xemeneies, i les sessions de pàdel s’organitzen
una vegada al mes.
Per inscriure-s’hi cal trucar al 93 431 71 62 o enviar un mail a sportjove@fhspereclaver.org.