Connecta amb nosaltres

Societat

Susoespai: art per trencar els estigmes i normalitzar els trastorns mentals

Publicat

on

Oriol Adán / Amb diversos tallers i visites a diferents museus de la ciutat, els participants treballen activament i els ajuda a millorar la seva autoestima

La primera pedra del que ara es coneix com a Susoespai, Creació i Salut Mental va sorgir molt abans de crear l’entitat actual. L’any 2000, el Museu Nacional D’Art de Catalunya va crear un programa per apropar l’art a aquells col·lectius més vulnerables, i en va fer responsable a la que ara és presidenta i creadora de Susoespai, la Fina Alert.

A finals de 2007, el MNAC va haver de deixar de dur a terme l’activitat, però la Fina Alert va optar per continuar el projecte creant una nova entitat.  “Quan el museu va deixar de desenvolupar aquesta tasca, vaig decidir crear l’associació Susoespai per seguir dedicant-me a aquesta proposta, que em sembla molt necessària”, explica Alert.

Projecte d’inclusió

L’objectiu bàsic amb el que neix Susoespai és el d’afavorir la inclusió de les persones que pateixen trastorns mentals dins la vida cultural i social de la ciutat. A través de diverses activitats artístiques totalment gratuïtes es proporcionen estímuls i motivacions als seus participants que ajuden a augmentar la seva socialització i millorar la seva autoestima. 

Susoespai_1

Una de les activitats consisteix en pintar un mural / Susoespai

El que es considera més important durant les activitats de Susoespai és el procés de treball, és a dir, tot allò que els participants viuen durant l’experiència. Així, com diu la Fina Alert, “una de les moltes coses que aporta la nostra tasca és intentar normalitzar al màxim el cercle vital d’aquestes persones que conviuen amb trastorns mentals”.

Diversos tallers

Amb un equip docent format per 7 professionals llicenciats en Belles Arts, Història de l’Art o Filologia, s’organitzen 3 tallers diferents cada setmana i un seminari-taller vinculat actualment a la Fundació Miró, la Fundació Tàpies i el MNAC, on després de visitar una exposició d’algun d’aquests museus es prepara una activitat vinculada amb allò que han vist i que els ha fet pensar, aprendre o reflexionar. Aquestes activitats es duen a terme al CC Albareda, i cada setmana hi participen prop de 130 persones en total.

Trencar estigmes

La majoria de les persones que pateixen trastorns mentals no poden dur una vida laboral regular, i això fa que sovint la societat els arribi a considerar com a persones no productives. Aquest estigma, però, no només és de la societat envers aquestes persones, sinó que, com explica Fina Alert, “a vegades també és d’ells cap a si mateixos, un auto-estigma que pot fer que visquin d’una forma molt apàtica”. Així, “el fet de dur les seves activitats al món dels museus i la cultura obre un nou món per a ells, un espai on ells no són estigmatitzats i on poden actuar activament, ajudant a que tinguin una imatge no tan estereotipada de si mateixos”, conclou Alert.

Sant Pere Claver i l’esport

Una de les entitats més compromeses amb la salut mental al barri és la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, amb una gran varietat d’iniciatives i activitats per fomentar la socialització i la integració de persones amb alguna problemàtica mental i/o en risc d’exclusió social. Si Susoespai treballa a través de l’Art, la iniciativa SportJove de la Fundació Sant Pere Claver ho fa a través de l’esport. A través del futbol sala, el bàsquet i el pàdel, es faciliten les relacions humanes en un context lúdic, incrementant l’autoestima, la capacitat de superació i el benestar físic i emocional dels participants. La iniciativa, subvencionada per l’Ajuntament de Barcelona, està destinada a joves d’entre 14 i 21 anys atesos als serveis públics de la xarxa de salut mental de tota l’àrea metropolitana. En aquest cas, les activitats esportives estan conduïdes per un tècnic esportiu especialitzat i una terapeuta ocupacional que afavoreix la socialització i les dinàmiques relacionals. Els entrenaments de bàsquet i futbol sala es fan cada dilluns i dijous a la Pista Poliesportiva de les Tres Xemeneies, i les sessions de pàdel s’organitzen
una vegada al mes.

Per inscriure-s’hi cal trucar al 93 431 71 62 o enviar un mail a sportjove@fhspereclaver.org.

 

Societat

Salvem el Turó exigeix que s’acabi amb la brutícia i l’incivisme que pateix el veïnat de Font de la Guatlla

Publicat

on

L’Associació Salvem el Turó exigeix a l’administració mesures per acabar amb la brutícia i l’incivisme que pateix el veïnat del Turó de Font de la Guatlla. Els fontguallencs denuncien que no hi ha prou neteja i que hi ha zones on no hi passa cap brigada durant setmanes, i per això són els mateixos veïns els que han d’acabar fent batudes per treure “vidres i ampolles”.

Veïns del Turó expliquen que estan just davant del Poble Espanyol, on hi ha locals d’oci nocturn. “És molt freqüent que hi hagi botellots, incivisme o oci nocturn descontrolat pels carrers. Encara que siguin petits grups a altes hores de la nit fan molt soroll, a més a més de la brutícia que això porta”, denuncien.

Des de Salvem el Turó asseguren que això els passa per la zona on estan ubicats, “com això succeeix a Montjuïc, no és dins la trama urbana, ningú fa res, ni per prevenir-ho, ni per netejar-ho”.

Els fontguallencs asseguren ser molt conscients que “hi ha molts carrers amb escales, amb pujades i amb baixades”, però no ho veuen excusa pel poc manteniment” que hi ha. “Tenim males herbes que han esdevingut arbres. Això no passa d’un dia per l’altre, passa per la inacció durant mesos o anys”. El mateix els passa amb la neteja. “Nosaltres hem fet seguiment d’alguns carrers on hi havia la mateixa llauna o la mateixa brossa durant dues setmanes.

Tot i això, el veïnat no té cap intenció de marxar del barri, ja que tot i reconèixer que “l’ambient no és el millor”, també hi troben moltes coses bones. “Els veïns estan en un punt de fer ells la neteja, estan posant cartells als arbres perquè la gent sigui més cívica, perquè facin servir les papereres. On no arriba l’acció de les administracions el veïnat s’organitza i intenta fer quelcom”, expliquen des de la plataforma veïnal. “És el nostre barri, si hem aconseguit quedar-nos després d’estar 40 anys amenaçats per l’enderrocament, no marxarem ara per l’incivisme. Però sí que creiem que no ens hem de resignar, no hi pot haver aquesta inacció de forma perpètua”, conclouen.

Continua llegint

Societat

25 anys de Bona Voluntat en Acció

Nascuda al Poble-sec, treballa per integrar socio-laboralment persones i famílies en estat de vulnerabilitat de Sants-Montjuïc

Publicat

on

L’associació Bona Voluntat en Acció celebra enguany el seu 25è aniversari amb molta il·lusió, i és que aquesta associació de caràcter social basada en el voluntariat que treballa des de 1997 per a la inclusió social i laboral de les persones i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i que resideixen al districte de Sants-Montjuïc no ha deixat de créixer.

Des de Bona Voluntat en Acció es treballa donant resposta a situacions de desigualtat social que es troben en la nostra societat, a través d’una acció integradora i transversal, que inclou des de l’atenció de necessitats bàsiques com l’alimentació fins a la formació en llengües i la inserció sociolaboral.

El seu objectiu principal és l’acompanyament de les persones en el seu procés d’integració a través d’un pla de treball adaptat a les necessitats de les famílies. “Han passat més de 25 anys des que va començar aquest projecte solidari, i, amb l’esforç de moltes persones, socis i sòcies, persones voluntàries i col·laboradores que han treballat i col·laborat de forma desinteressada i que s’han il·lusionat amb l’entitat, s’ha anat fent realitat”, comenta Mercè Amat, coordinadora de Bona Voluntat en Acció.

El passat dissabte 22 d’octubre l’entitat va celebrar al seu local (Passeig de Montjuïc, 70) el 25è aniversari. Rodejats de voluntaris, ex-voluntaris, veïnat i autoritats del Districte, com el conseller Eudosio Gutiérrez, i membres de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec com el seu president, Antoni Reig, que van fer parlaments en què es remarcava la important tasca social que s’ha fet durant aquests 25 anys.

Una entitat amb valors

Els valors principals en els quals es fonamenta l’activitat de l’entitat són el respecte, la igualtat, la justícia social i la solidaritat. “Vam començar atenent a 30 famílies del Poble-sec i ara ho fem a 640 famílies del districte de Sants-Montjuïc cada setmana”, comenta Amat.

Una gran tasca sempre comptant amb pocs recursos però amb molt suport de la ciutadania que ho han fet possible donant temps i ajuda en tot moment. “Durant la pandèmia ens recorríem el barri sencer, vam arribar a atendre a 400 famílies, 1000 persones per setmana. Ens vam dedicar a suplir les necessitats bàsiques, perquè sinó no arribàvem a tot”, apunta la coordinadora.

En aquest sentit, l’associació ha crescut amb la voluntat de “promoure l’autonomia i la dignitat de les persones en un entorn d’igualtat sociolaboral per aconseguir una societat més igualitària com a plataforma d’integració social”, i esperen poder-ho fer durant molts anys més.

Continua llegint

Societat

La vertebració del Paral·lel

L’entorn de les Tres Xemeneies: “Quedarà un espai més diàfan i amb una major percepció de seguretat”

Publicat

on

El Paral·lel pot tenir una nova oportunitat de reeixir? Si bé en el camp artístic l’oferta marcada per les indústries culturals és la que s’ha acabat imposant als vespres i nits de l’avinguda, ningú dubta que aquest vial encara té l’assignatura pendent de les hores diürnes. Si bé la reforma de l’alcalde Xavier Trias va establir una nova disposició urbanística, tothom és conscient de què la icònica via va quedar inacabada. De fet, la reforma dels seus extrems mai s’ha resolt i al llarg dels dos mandats els comuns hi han volgut passar de puntetes respecte a la qüestió. Si més no, però, també és una certesa que incidir en els extrems pot resultar ineficaç si no s’actua prèviament en els trams més degradats de l’avinguda.

Un d’aquests projectes que cerca la vertebració de la zona sud del Paral·lel és precisament el que afecta l’àmbit de les Tres Xemeneies. La zona, font de conflictes i inseguretats, encararà a partir de l’any vinent una renovació pactada entre consistori i veïnat. De fet, està previst que les obres comencin el mes de juny amb l’objectiu de crear una cal·listènia per a la pràctica esportiva, traslladar els murs dels grafiters perquè no es generin espais buits o ombrívols a la plaça, ampliar la zona de jocs infantils i instal·lar una nova pista de bàsquet on ara hi ha l’espai d’skaters. “Quedarà un espai més diàfan i amb una major percepció de seguretat”, valora el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra.

L’enderroc de l’illa del Caribe

Si bé la intervenció a la plaça de les Tres Xemeneies permetrà donar un nou aire a aquesta àrea verda, el posterior enderroc de la benzinera, la discoteca Brisas del Caribe i el taller seran els que posin el veritable punt final a l’actual imatge degradada del parc. En el seu lloc s’aixecarà una residència per a 400 estudiants amb gimnàs, biblioteca i piscina. A més, l’Ajuntament ja ha pactat amb el promotor privat la cessió d’un local de 200 metres quadrats de l’edifici per crear un equipament destinat als joves del barri. Ara, l’únic que desitja el veïnat és que la residència que es començarà a construir a finals d’any no es converteixi en un alberg encobert. Un fet que podran començar a comprovar a partir del segon semestre del 2024.

Per últim i amb la intenció d’esborrar del mapa pràcticament tots els punts de generació d’inseguretat al sud del Poble-sec, destacar la reforma del carrer de Piquer i del Parc de les Hortes de Sant Bertran. En aquest darrer cas, la zona verda, infrautilitzada i degradada per la manca de manteniment, encara una reforma pressupostada en dos milions d’euros que pretén seduir a les famílies poblesequines perquè s’apropin a fer servir els nous jocs infantils que s’instal·laran i a gaudir dels jardins que hi ha projectats. En aquest sentit, el carrer de la Carrera deixarà de ser una frontera viària al sector, ja que la zona verda l’absorbirà i totes dues parts del parc tindran ús ciutadà a partir de l’eliminació de l’actual pipicà (aquest es traslladarà 200 metres més enllà, en unes instal·lacions més òptimes al Parc del Mirador).

L’edifici de la Fecsa

Malgrat els canvis projectats sobre el sector sud del Paral·lel, tant veïnat com administració són conscients que la peça clau al sector encara resta pendent. El gran edifici de la FECSA, abandonat des de fa una dècada, segueix a l’espera d’un acord entre Ajuntament i la propietat, Conren Tramway. Mentre que el promotor vol reconvertir l’espai qualificat per a serveis tècnics en un gran pol d’oficines, el consistori es nega a facilitar la transformació de l’edifici si part de la plusvàlua estimada en 50 milions d’euros no va associada a contrapartides per al veïnat.

“Seguim en negociacions, però no hi ha novetats; estem pendents que es pugui arribar a un acord econòmic”, assenyala Serra. En aquest sentit, des del Govern el regidor reclama que part d’aquests beneficis que obtindrà la propietat es destinin a crear nous equipaments per al barri. “El resultat del procés participatiu va deixar en evidència que hi ha diverses necessitats al barri; un acord amb la propietat seria una bona oportunitat per tenir al Poble-sec un auditori, o traslladar el CECOR (centre de gestió d’emergències) a aquest punt, fet que permetria revertir la percepció d’inseguretat en aquest àmbit”, afegeix el regidor, qui tampoc descarta crear-hi un nou equipament juvenil que treballés en consonància amb el que es crearà als baixos de la residència d’estudiants. “Tot això, però, depèn de l’acord amb el privat”, recorda. Encara que aquest mitjà de comunicació s’ha posat en contacte amb Conren Tramway per recollir el seu punt de vista, a l’hora de tancar aquesta edició no ha obtingut resposta.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021