Anna Pruna / Finalitzen les obres de restauració de les Drassanes Reials de Barcelona i el Museu funcionarà ara per àmbits amb diverses exposicions semi-permanents
El Museu Marítim de Barcelona –ubicat a l’edifici de les Drassanes Reials i gestionat per l’Ajuntament, la Diputació i l’Autoritat Portuària de Barcelona– ha donat per finalitzada la remodelació de les instal·lacions de les Drassanes Reials. Les obres s’emmarcaven dins del Pla Director, que es va redactar l’any 1985 i que establia les reformes necessàries. El projecte executiu de rehabilitació, però, es va redactar a començaments dels 2000 i es va desenvolupar en quatre fases. La remodelació de l’espai es completa amb la museïtzació, durant el 2018, de la gran sala que està ocupada per l’exposició de Joc de Trons fins al març.
Exposició Drassanes i Galeres
Una programació interactiva
Amb el canvi de model del Museu, els seus gestors aposten per les exposicions temàtiques i semi-permanents, tot i que també n’hi haurà de temporals. La primera gran mostra que ocuparà el lloc de la de Joc de Trons és Drassanes i galeres, que es podrà visitar fins a finals del 2020 i que permetrà descobrir com eren les galeres dels segles XIII i XIV. Fins a finals d’enguany també exhibeixen una mostra de les embarcacions que formen part de la gran col·lecció del museu i han prorrogat l’exposició 7 vaixells, 7 històries, en la qual el visitant pot observar vaixells destacats i d’altres objectes del fons del Museu (cartes, instruments de navegació, canons…). Entre les exposicions temporals destaca Camins de Ronda, d’accés gratuït a la Sala Mirador, que explica la història d’aquest terme. I, també amb entrada lliure, podeu visitar Port, Territori de Frontera, comissariada per l’escriptor i veí del Poble-sec Xavier Theros i en la qual s’expliquen les relacions que es van establir entre el port i la ciutat durant el segle passat.
Una de les novetats que destaquen d’aquesta nova etapa del Museu és l’ús de recursos audiovisuals i interactius: Drassanes i galeres es pot visitar amb audioguia i compta amb plafons, pantalles tàctils i efectes lumínics per fer l’experiència més amena.
Amb tots aquests canvis, s’espera que el Museu Marítim es converteixi en un centre de referència sobre la cultura marítima i la relació de Catalunya amb el Mediterrani. També volen sobrepassar la barrera dels 250.000 visitants anuals i, des del Consorci, es marquen com a objectiu arribar al 70% de públic local –actualment el 60% del públic del Museu és de Catalunya.
Trobareu més informació sobre les exposicions del Museu Marítim i les activitats programades aquí.