Connecta amb nosaltres

Societat

Massa autoescoles fent pràctiques

Veïns i associacions manifesten el seu malestar

Publicat

on

El Poble-sec és una zona d’examen del carnet de conduir i això provoca que la majoria d’autoescoles de la ciutat vinguin al barri a circular. És una de les zones més temudes per tots els aspirants a treure’s el carnet de conduir. La zona 4 parteix del carrer Joaquim Blume i passa per Margarit, el passeig de l’Exposició i el passeig de Santa Madrona, entre altres carrers, abans d’enfilar cap a Montjuïc, una altra de les zones d’examen. El fet que el Poble-sec sigui zona d’examen fa que gairebé totes les autoescoles de la ciutat portin els seus alumnes a fer-hi pràctiques, amb les consegüents molèsties que això genera als veïns: “L’altre dia, des del passeig de l’Exposició amb Radas fins al passeig de Montjuïc vaig trigar 26 minuts”, explica amb indignació un veí afectat per aquesta situació.

Embussos i crispació 

Fa més de 15 anys que els veïns manifesten el seu malestar: “Donada la complexitat del barri i la seva estructura, l’afluència tan massiva d’autoescoles l’únic que fa és complicar-la encara més. És un martiri per als que circulen i sobretot per als transportistes, és un barri molt complicat pel tema del repartiment i més ara amb les obres dels carrers Radas i Concòrdia”, diu Màxim Montori, vocal de convivència i civisme de la Coordinadora. 

Miquel Carrillo, de la Unió d’Associacions de Veïns, explica que durant l’últim any del mandat de la socialista Imma Moraleda, els havien assegurat que la situació amb les autoescoles canviaria perquè havien arribat a un acord amb la DGT. Però, 10 anys després, la situació és la mateixa: “Al Poble-sec hi operen unes 65 autoescoles, això sumat a que és un barri de carrers estrets i la circulació ja està molt reduïda, implica que el conductor del darrera acabi tenint un comportament agressiu al volant perquè el nivell de parades i de lentitud és extrem”. L’associació ha fet una reclamació a l’Ajuntament, des d’on els han dit que això no és competència d’ells, que és un problema de Tràfic. “La potestat de la circulació a Barcelona és un tema municipal, i l’Ajuntament ha de fer pressió per solucionar aquesta situació, però han passat olímpicament.”, afegeix Carrillo. 

L’‘estop de la mort’

La cruïlla entre Margarit i el passeig de l’Exposició és la més problemàtica degut a un estop que provoca nombrosos encallaments per part dels aprenents. Si algú passa deu minuts en aquesta intersecció, fàcilment podrà veure com passen cotxes de 15 autoescoles diferents i la majoria d’ells tenen problemes en aquest punt. Sergi Gázquez, de l’associació veïnal, explica que la situació ha empitjorat amb el boom de les autoescoles low cost, que compten amb grans flotes de vehicles. “El problema radica en què Poble-sec i Montjuïc són zones d’examen. Això genera més trànsit, més contaminació, més soroll als carrers i més crispació entre els conductors”, manté Gázquez. Malgrat tants anys de reivindicacions, però, aquesta qüestió no sembla estar entre les prioritats municipals i queda lluny de veure’s solucionat.

Societat

Els contagiats de Covid-19 es passen a comptar per centenars

Al llarg de tot el mes d’agost al Poble-sec s’han contagiat 200 veïns, xifra que el situa com un dels barris més castigats de Barcelona en nombres absoluts

Publicat

on

Agost negre. Ni la desbandada generalitzada de cada estiu ha pogut frenar l’escalada de contagis entre el veïnat. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, aquest darrer mes 200 veïns han donat positiu a les proves PCR de la Covid-19. Una xifra rodona que situa al barri entre els més damnificats pel virus i que, anecdòticament, suposa repetir la dada de contagis del juliol.

Pel que fa al Districte de Sants-Montjuïc, les xifres globals han baixat respecte a les que es van arribar a registrar el mes de juliol, però la tendència de l’última setmana d’agost torna a ser preocupant. Tot i que durant tot aquest darrer mes els nous positius s’han mantingut per sota dels 200 casos setmanals, del 24 al 30 d’agost se’n van detectar 225, fet que suposa recular en la tendència a la baixa que estava agafant el districte.

Els adults són els més castigats

Les dades de l’agost també confirmen un canvi de tendència respecte a la primera onada vírica. Ara en comptes de ser les persones grans les més afligides per la malaltia, és el col·lectiu dels adults. Més concretament, entre els poblesequins que tenen de 35 a 64 s’han detectat una norantena de casos. En paral·lel, els joves de 25 a 34 tampoc es queden gaire enrere, ja que han registrat fins a 72 nous positius. En el col·lectiu de majors de 65 anys les xifres al barri es mantenen estables amb 24 contagiats a l’agost i pel que fa als menors de 14 anys s’han confirmat 14 infants portadors.

Risc de rebrots

Per últim, posar de relleu l’alt perill de rebrot que s’ha cultivat al llarg de l’estiu, per culpa de l’alta capacitat de reproducció del virus entre els residents del sud del nucli urbà. Tal com se’n desprèn, per cada contagiat s’han infectat 1,2 noves persones de coronavirus.

Continua llegint

Societat

Col·legis i instituts del barri preparen amb incògnites i mancances el nou curs escolar

Els equips docents denuncien la improvisació del Departament d’Educació i demanen corresponsabilitat a les famílies

Publicat

on

12 de març de 2020, el dia en què el temps es va aturar a les aules d’escoles i instituts del país. Fins i tot alguna pissarra ha mantingut guixada la simbòlica data en una de les seves cantonades. Des del Departament d’Educació, però, tenen clar que el retorn dels alumnes serà aquest dilluns 14 de setembre. Això sí, amb tota una sèrie de mesures de seguretat i higiene per tal d’evitar la propagació de la Covid-19 entre les comunitats educatives. Funcionarà?

Tots els responsables dels centres educatius saben que la represa serà atípica, motiu pel qual demanen paciència a les famílies: “Tothom ha de ser conscient que estem treballant temes sobre els quals no tenim cap mena d’experiència, pel que haurem de ser flexibles i adaptar-nos”, avança la directora dels Jesuïtes Poble-sec-Col·legi Sant Pere Claver, Maria Àngels Brescó.

Mesures i mancances

Cada escola ha elaborat un protocol per complir amb els suggeriments del Departament d’Educació. Segons expliquen, l’objectiu principal se centrarà a fer grups estancs, que no es barrejaran entre ells a les entrades i sortides, ni a les hores d’esbarjo. Fins i tot l’INS Consell de Cent ha decidit adaptar el seu horari a la jornada intensiva per facilitar el funcionament del centre i ja ha demanat un espai dels Jardins de Walter Benjamin per ampliar el seu pati, “però encara ningú ens ha donat el vistiplau”, denuncia el seu director, Jesús Martín. De fet, el mateix director es queixa que des del Consorci d’Educació de Barcelona els van demanar que posessin en funcionament un servei de neteja durant tot l’horari lectiu, “quan saben que no tenim els recursos suficients per contractar aquest personal”. “Ens demanen coses que no es poden complir i que saben que no podrem complir”, sintetitza.

En el mateix tràngol es troba l’INS Bosc de Montjuïc, la directora del qual, Alícia García, encara no ha rebut els dispensadors de gel hidroalcohòlic, els EPI pertinents o els termòmetres per prendre la temperatura. “S’han endarrerit, s’ha improvisat i han fet una gestió del tot confusa, mentre que a la vegada han delegat tota la responsabilitat sobre els directors dels centres quan pràcticament queden quatre dies per obrir”, critica García, que en responsabilitza del “desemparament” al Consorci i al Departament d’Educació.

Mascareta obligatòria

Un fet que segurament generarà una fotografia per a la història serà l’obligatorietat de dur mascareta a l’aula a partir dels sis anys. “Podrà representar un problema per l’aprenentatge, haurem d’estar molt atents”, admet el director de l’Escola Maristes Anna Ravell, Ramon Rúbies. “Sobretot amb els més petits, no és el mateix que vegin com parles que no, però haurem de privilegiar la salut a aquest aspecte més pedagògic que intentarem cuidar d’altres maneres”, explica. Per esquivar aquest hàndicap comunicatiu, alguns centres asseguren que invertiran recursos a comprar models de mascareta transparents. “Fer aquesta inversió de diners pels més petits creiem que val la pena”, emfatitza Brescó.

En canvi, on pot representar un problema el seu ús és entre els grups d’adolescents: “L’INS Consell de Cent som un centre de màxima complexitat i sabem que ens trobarem amb alumnes que no portaran mascareta o que fa dies que porten la mateixa i ja no els serà útil, pel que ens haurem de fer amb un romanent com a centre”, apunta Martín. Una qüestió a la qual Alicia García suma el factor de l’edat: “Tenen tendència a estar uns sobre els altres, a parlar i fer ximpleries; intentarem que no s’amunteguin entre ells, però al final, aquestes normes que, sobre el paper són tan higièniques, després és impossible portar-les a la realitat d’un institut”, rebla.

Corresponsabilitats

Si bé l’objectiu dels centres educatius serà mantenir aïllats els grups d’alumnes per evitar la propagació de la Covid-19 entre ells, les direccions també reclamen compromís als pares perquè no se’n vagi tot en orris. “A l’escola ens obliguen a fer grups estables, però a partir de les 17 hores no sabem què passarà, pel que hem de confiar en la responsabilitat de les famílies”, recorda Rúbies, qui espera que tampoc portin els alumnes al centre en cas de tenir la mínima simptomatologia relacionada amb el virus. “Serà importantíssima la traçabilitat en cas de detectar un positiu i hi haurà d’haver una comunicació directa, transparent i immediata amb les famílies; les coses d’escola s’hauran de parlar amb l’escola en comptes de crear debats als grups de whatsapp”, ultima Brescó.

Continua llegint

Societat

La guia estival per sobreviure a unes atípiques vacances sense sortir del barri

Si el coronavirus t’ha robat la primavera, que no ho faci també a l’estiu. Desinfecta’t les mans, posa’t la mascareta i gaudeix de l’entorn més proper al Poble-sec

Publicat

on

La crisi de la Covid-19 ha obligat a reconfigurar l’estiu de milers de famílies. Moltes, en comptes d’agafar l’avió hauran de revisar el cotxe abans de llençar-se a fer una ruta per carretera, i algunes altres hauran de reinventar les vacances que tradicionalment feien en algun altre punt d’Espanya. Circumstàncies que conduiran a més d’un a passar més dies a prop de casa, fet que tampoc ha de ser sinònim d’avorriment i manca de plans. Tot al contrari, aquestes són les nou escapades que pots fer caminant des de la porta de casa:

  1. MÚSICA AL CASTELL

El Patí d’Armes del Castell de Montjuïc acull fins el 30 d’agost tot un seguit de concerts emmarcats en el projecte Sala Barcelona. Una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) que pretén reimpulsar l’activitat musical en directe, després de l’aturada per les restriccions sanitàries. La iniciativa vol servir per retornar a la ciutadania a concerts en viu de manera segura i de forma econòmica, ja que el preu de les entrades va des dels 12 fins als 15 euros. Entre els artistes confirmats que pujaran a l’escenari de l’icònic indret hi destaquen grups com Ladilla Rusa o Samantha Hudson.

  1. EL BARRAQUISME OBLIDAT

Després de mesos tancada al públic per la crisi sanitària, ja ha reobert al públic l’exposició Viure a Montjuïc, memòries d’un barraquisme oblidat, al Castell de Montjuïc, sobre el barraquisme a la muntanya. Comissariada per Oriol Granados, Francesc Banús i Rafel Usero, la mostra neix de la voluntat del Centre d’Estudis de Montjuïc de difondre les memòries i experiències del barraquisme a la muntanya. Cal recordar que per poder veure l’exposició cal treure abans una entrada al Castell per un preu que va dels 3 als 5 euros, en funció de si és reduïda o general.

  1. MOTXILLA PER ALS NATURALISTES

En aquesta activitat autoguiada trobareu diverses propostes per conèixer el Jardí Botànic des de diferents perspectives amb el suport de materials sorprenents. El jardí té moltes cares amagades i les podreu descobrir al vostre ritme, sense presses, fent les propostes que us vinguin de gust i deixant per a un altre dia les que vulgueu. Podeu decidir lliurement quan voleu acabar el recorregut, quines són les activitats que hi voleu fer o en quin ordre. Aquesta motxilla la trobareu disponible a les taquilles dins l’horari d’obertura del jardí. L’activitat està recomanada per a públic general amb infants a partir de 5 anys i un preu que, en funció del dia i l’hora pot ser gratuïta.

  1. HUMOR D’AGOST

Si el teu objectiu és oblidar-te de l’actualitat informativa durant una bona estona, la teva opció és el RiuEstiu. Per cinquè any consecutiu els millors monologuistes del moment tornen al Poble Espanyol, però amb un aforament més reduït que en edicions anteriors. Per aquest motiu només hi haurà 400 localitats i els espectacles seran en petit format, a l’aire lliure i envoltats de natura. Quins són els artistes confirmats per als quatre dissabtes d’agost? Eva Cabezas, Gerard Borrell, Albert Boira, Dani Pérez, Charlie Pee, Raúl Alcaraz, Fernando Moraño, Tian Lara i Luis Pardo. Els preus de les entrades van dels 15 als 24 euros en funció de la zona.

  1. BE WATER MY FRIEND

També al Poble Espanyol, durant tots els caps de setmana a partir del proper 8 d’agost, se celebrarà Splash! La festa de l’aigua del poble. Una gran remullada a la plaça Major que comptarà amb una multitud d’activitats amb aigua per a tota la família: des de castells inflables aquàtics, passant per llançament de globus, circuits d’aspersors i guerres de pistoles d’aigua. Pel que fa a la plaça del Monestir, aquesta acollirà jocs d’habilitats, com ara un taller de bombolles gegants, una diana enorme per fer punteria amb pilotes, cistelles de bàsquet, golf, pesca d’aneguets i fins i tot un futbolí. A més, els dissabtes a les 18 hores i els diumenges a les 12 hores a la zona del pícnic es realitzarà un espectacle familiar de petit format i a l’aire lliure: circ, teatre o música. El preu de l’entrada és de 6 euros.

  1. BARRICA ROCK&GRILL

Amb la tornada de la relativa normalitat, el Poble Espanyol també recupera el festival dels amants del rock i l’adapta a les necessitats actuals ampliant les dates i reduint l’aforament en cadascuna de les actuacions. Cada dijous a la nit el rock s’apoderarà de la muntanya de Montjuïc amb les bandes tribut dels grups més emblemàtics de la història del rock, que emularan els seus ídols en enèrgics directes amb totes les garanties sanitàries. Per menys de 14 euros podràs reviure al costat de casa a Motörhead, Metallica, Jimi Hendrix o Kiss.

  1. PATRIARCAT I ART

La Fundació Joan Miró acull l’exposició No em sents de l’artista índia Nalini Malani. Es tracta d’una selecció d’obres de tota la seva trajectòria artística, marcada pel pensament feminista i la denúncia i condemna de la violència. La mostra interpel·la directament el patriarcat, un interlocutor que, per a Nalini Malani, es mostra indiferent i insensible a les demandes justes de les persones vulnerables i especialment de les dones. L’entrada general té un preu de 7 euros i la reduïda de 5 euros.

  1. CATALUNYA ABANS DE CATALUNYA

L’exposició Prehistòries. Catalunya abans de Catalunya del Museu d’Arqueologia de Catalunya mostra com els avenços tecnològics que es van produir a la prehistòria van ser tan revolucionaris com els actuals, tot i que molt més espaiats en el temps. L’espai relata com la humanitat va canviar gràcies al domini del foc, a la talla de la pedra i a la fabricació de les primeres eines i com aquestes millores van ajudar a consolidar les comunitats i a estimular el seu progrés material. L’entrada general té un preu de 6 euros i la reduïda de 4 euros, tot i que per diferents col·lectius és gratuïta.

  1. RUTA PEL CEMENTIRI

Tot i que la Covid-19 ha suposat l’ajornament, fins a nou avís, de les activitats culturals, així com les visites a la Col·lecció de Carrosses Fúnebres i la Biblioteca Funerària del Cementiri de Montjuïc, tot poblesequí que ho desitgi pot seguir fent una visita a un dels punts amb més història de Barcelona, però sovint relegat per com la nostra societat encaixa la mort. En tot cas, cada dia d’obertura es pot fer una passejada pel recinte i seguir els codis QR que a diferents punts faciliten una breu explicació sobre la història de cada monument funerari, així com dades sobre el seu escultor i estil arquitectònic.

Fotografia | Poble Espanyol

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.