Connecta amb nosaltres

Economia

Conrear un trosset de terra al Poble-sec

Totes les parcel·les estan ocupades des del primer dia i hi ha llista d’espera

Publicat

on

Horts urbans

Quan, fa 41 anys, en Josep Pérez va arribar al Poble-sec, anava sovint a buscar aigua a la Font Trobada, on anys enrere hi havia hagut un històric hort que es nodria dels recursos naturals que ofereix la muntanya de Montjuïc. “Quan hi anava, sempre pensava que era una llàstima que l’espai estigués abandonat perquè era el lloc ideal per fer-hi un hort”, explica. No va ser fins molt més tard quan es va posar mans a l’obra per aconseguir recuperar el projecte del que avui és president honorífic. Després de molts anys de reivindicacions, el districte de Sants-Montjuïc va cedir aquest espai de 800 metres quadrats a l’Associació de la Font Trobada, van fer-hi unes tanques i van adequar la zona amb una inversió de 60.000 euros. Avui, un any i mig després de la seva reobertura, l’hort compta amb 120 parcel·les individuals de 3 per 1,5 metres i 15 col·lectives de 6 per 1,5 metres, per a associacions i escoles. En total, més de 150 persones –la majoria d’elles veïnes del barri– treballen el seu trosset de terra i una vintena estan apuntades a la llista d’espera, que existeix des del primer moment en què es van sortejar les parcel·les. 

Tomàquets, herbes i hortalisses

En Mikel Gutiérrez és un dels usuaris més veterans de l’hort. Des del primer dia en què es van repartir els trossos de terra, va formar part del projecte: “Jo no tenia res d’agricultor però vaig engrescar-me més pel plaer de cultivar que per treure’n productes”. No obstant, els seus tomàquets han passat per moltes cases del barri, “de vegades en recullo tants que n’he de regalar”, explica, satisfet, aquest pagès de ciutat que va gairebé cada dia a l’hort i també conrea pebrots, enciams, piparra i carabassó. Quan la Sary va arribar de Finlàndia va ser la seva amiga qui la va convèncer per apuntar-se a l’hort. Des del maig tenen una parcel·la compartida on planten tomàquets de diverses classes, albergínies i carabassons. “La idea de tenir un trosset d’hort em va entusiasmar quan la meva amiga me la va proposar. Paguem 20 euros anuals i tenim eines comuns, és molt pràctic i les persones que van començar abans que nosaltres ens han aconsellat sobre els productes que millor creixen”, explica. Més enllà d’algun entrebanc, com la plaga de rates que hi ha hagut a l’estiu originada per la planta compostadora i que ja està eradicada, l’hort és un pulmó verd on la convivència veïnal i les verdures creixen dia a dia.

Un sistema i un reglament molt ben estudiats

L’hort de la Font Trobada compta amb un reglament intern que estipula, entre d’altres qüestions, que cal aplicar tractaments ecològics per tenir cura de les plantes i combatre plagues; tot evitant l’ús de productes químics. Pel que fa al sistema de conreu, treballen amb les parades en Crestall, un sistema per obtenir hortalisses ecològiques que va néixer a l’illa de Mallorca i que sorprèn per la seva eficàcia i la seva senzillesa, amb un mínim espai de terra, un mínim consum d’aigua i un mínim treball de sembra i manteniment. Per seguir aquest sistema, és imprescindible que hi hagi humitat constant, que no es trepitgi la terra i que aquesta s’alimenti amb compost. Pel que fa a l’organització interna de l’hort, compten amb cinc comissions: la tècnica i agrícola, la de comunicació, la de secretaria i tresoreria, la d’activitats i festes i la de gestió i seguiment. A més, celebren assemblees cada mes on presenten propostes per seguir millorant un espai que, per a molts, és un petit paradís dins del districte de Sants-Montjuïc i a tocar del centre d’una ciutat com Barcelona.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Economia

Adeu a Pesca Salada Vallhonrat, un comerç emblemàtic del barri

Abaixa la persiana

Publicat

on

El pròxim 27 de juliol el barri s’acomiadarà d’una botiga amb molta història. Pesca Salada Vallhonrat (Vallhonrat, 23) tanca per sempre les seves portes i deixa el Poble-sec sense l’última bacallaneria que existia a la zona. “Serà el final d’un tipus de negoci que havia arribat a tenir unes trenta botigues al barri”, recull l’escriptora Júlia Costa al seu bloc. Els orígens d’aquest establiment es remunten 90 anys enrere, quan l’avi de l’actual propietari, Josep Maria Vallès, va obrir el negoci després de tancar una bacallaneria anterior, que era al carrer de Magalhaes. Després la botiga va passar a mans dels pares d’en Josep Maria i, des de fa 35 anys, ell mateix n’està al capdavant juntament amb la seva dona, la Mercè.

Un negoci familiar 

Quan l’avi d’en Josep Maria treballava a la primera bacallaneria, la del carrer Magalhaes, va enviduar i va haver de tancar la botiga, “aleshores es va dedicar a treballar de picapedrer a Montjuïc i posteriorment a València, on va haver de marxar forçadament, ja que estava en una de les llistes negres de l’època”, explica el seu net. Quan va poder, va tornar, es va casar amb una altra dona i van obrir aquesta botiga. Durant un temps, al soterrani de la botiga hi havien viscut els avis, els pares, en Josep Maria i la seva germana i, anys després, hi va viure amb la seva dona i el seu primer fill.

En Josep Maria es jubila merescudament després de tants anys darrere el taulell, però els seus fills tenen altres interessos i no volen encarregar-se del negoci, és per això que “amb més alegria que pena” han decidit abaixar la persiana: “És la millor feina que he pogut tenir pel meu tarannà, m’agrada la relació amb la clientela, amb el carrer, amb el barri, però a la vegada és molt sacrificat”.

Continua llegint

Economia

Bikesec: tot alló que vols saber de les bicicletes

Publicat

on

Per

L’arribada de Saliou a Catalunya és d’aquelles històries amb un final feliç i aquest final té una referència important al Poble-sec, i més concretament al carrer de Poeta Cabanyes, 45 on el Saliou ha obert una botiga de venda, lloguer i reparació de bicicletes, que ha ampliat també amb la venda de patinets. “Jo sóc empresari. He estudiat empresarials i m’he dedicat a la importació i exportació de tot tipus de productes. Ara no puc viatjar per raons personals i vaig pensar en obrir aquest negoci. M’agrada la bicicleta i també m’agrada el Poble-sec”. Saliou només té paraules positives i de confiança envers el barri, que troba tranquil i amb la seva gent acollidora. El seu objectiu és implicar-se en la vida associativa del Poble-sec.

La venda i reparació de bicicletes és el punt fort de Bikesec, però també ha agafat molt d’impuls la bicicleta elèctrica. La seva clientela és diversa, gent del país i estrangers que viuen al Poble-sec. Li faig esment que ja són quatre les botigues de bicicletes al Poble-sec, però ell és de l’opinió que cadascú fa la seva feina i tots plegats potenciem el transport alternatiu i ecològic.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Economia

Vuelve el cigarrillo electrónico

“Soy María José, tengo 68 años y llevaba 50 años fumando. Era reacia a estas cosas y me gustaba mucho fumar. Hace un mes lo probé y quedé encantada. Después de una semana dejé de usar la nicótica en el líquido. Ya no fumo tabaco ni lo hecho de menos, estoy encantada’’.

Publicat

on

Per

El cigarrillo electrónico nace como una alternativa al cigarrillo tradicional, con la idea de que el fumador deje el tabaco de manera definitiva, o bien reduzca notablemente el consumo de este. Según los estudios realizados por Public Health of England el 65% de las personas que comienzan a vapear logran dejar de fumar definitivamente, comparado con un 5% que lo hace gracias a parches y chicles de nicotina. Esto se debe a que los vaporizadores cumplen con las dos principales exigencias de un fumador: por un lado la dosis diaria de nicotina (opcional y controlada en el caso de los cigarrillos electrónicos) y el hábito de echar humo (vapor en el caso de los cigarrillos electrónicos).

Componentes de origen natural

En este tipo de productos no existe combustión alguna, por lo tanto, no se desprende monóxido de carbono, alquitrán, ni otras 4.000 sustancias nocivas como en el caso del tabaco. Su principio de funcionamiento es muy simple. Un filamento metálico que calienta un algodón natural empapado en el líquido apto para el vapeo. Los e liquid están compuestos por glicerina vegetal i propilenglicol, dos componentes de origen natural que podemos encontrar en todo tipo de alimentos y cremas. Además, se le añaden aromatizantes de alimentos (los mismos que se pueden encontrar en golosinas y refrescos) y nicotina en caso de que el usuario la solicite.

Public Health of England realizó estudios en laboratorios privados y públicos, llegando a la conclusión de que el vapeo es un 95% menos nocivo que el tabaco. Está comprobado que no existen vapeadores pasivos ni se detectó efectos nocivos a causa del vapeo.

Los vaporizadores están resurgiendo nuevamente a partir de los avances tecnológicos y científicos, logrando desestimar tabúes e informaciones de dudosa procedencia aparecidas en medios de comunicación en varias ocasiones, gracias a los estudios y estadísticas que demuestran las ventajas ante el tabaco.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.