Connecta amb nosaltres

Societat

Un niu de solidaritat a Sant Antoni

L’ONG De Veí a Veí impulsa nombrosos projectes per empoderar les persones en risc d’exclusió i promoure xarxes entre veïns

Publicat

on

Fa set anys, un grup de gent de Sant Antoni van veure una veïna del barri a la qual coneixien que estava buscant
menjar als contenidors amb els seus fills. Això els va fer pensar que calia fer alguna cosa i van decidir crear
l’ONG De Veí a Veí (Rocafort, 7), una entitat que, en els seus orígens, s’encarregava només d’oferir alimentació
fresca a les persones més necessitades. Amb el temps, però, el projecte va anar canviant i, a part d’oferir menjar
fresc i sec als seus usuaris, van percebre que la higiene personal i de la llar també s’havia de cobrir. Aleshores
van decidir fer un pas més i van pensar que la millor manera d’empoderar a les persones en risc d’exclusió era donant-los l’oportunitat de comprar allò que necessitaven.

Ho van fer generant una moneda virtual que s’anomena Tonet, com el gegant del barri: “Els usuaris, que venen derivats pels serveis socials, tenen uns tonets assignats i escullen allò que necessiten”, explica Rafael Martínez, president de l’ONG. Actualment, l’entitat atén uns 130 usuaris: persones soles o famílies que tenen la seva xarxa de proximitat esgotada. “Nosaltres donem menjar però tenim molt clar que aquí no ens morim de gana, aquí ens morim de soledat. El que hem de generar són connexions entre les persones”, diu Martínez.

Fer pinya i alegrar a grans i petits

De Veí a Veí té diversos projectes en marxa per aconseguir finançament, com el seu propi cava o els productes que fan les cosidores, una eina social molt interessant ja que reuneix voluntàries i usuàries que teixeixen relacions entre elles al mateix temps que cusen. Però el projecte estrella de la casa és el dels Reis Macos, que compta amb més voluntaris que usuaris: “Els nens demanen el regal que vulguin per valor de 30 euros d’una botiga de joguines del barri. Quan els Reis Mags han passat pel barri, surten sis equips de Reis Macos cap a les cases i tres es queden a l’Espai Veïnal Calàbria 66, on atenen a les famílies que prefereixen no rebre els reis a casa”, explica el president de l’entitat. També se’ls regala material escolar, llibres i entrades per a les atraccions de la Festa Major.

D’altra banda, els voluntaris que apadrinen una carta o fan un donatiu també reben un detall, que enguany estarà fet pels estudiants dels Salesians i del Centre de Formació CEIR-ARCO del carrer Villarroel. A més, el 5 de gener els Reis Macos van a veure la gent gran del barri al centre de dia l’Onada, on fan una festa amb ball, cava i pastís.

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024