Connecta amb nosaltres

Política

Segona carta als veïns del regidor Marc Serra

Publicat

on

Benvolguts veïns i veïnes,

Us escric una nova carta en un moment molt important per als nostres barris i la nostra ciutat. Després de superar el pic de la crisi sanitària –amb unes conseqüències sanitàries, econòmiques i socials terribles–, comencem a treballar en com adaptar la ciutat a la desescalada. Un desconfinament que a dia d’avui encara és del tot incert: el que sabem segur és que serà gradual i que avançarà més o menys en funció de com evolucioni l’índex de contagi de la pandèmia. Trepitgem un terreny desconegut i hem d’anar amb molta prudència i seguint al peu de la lletra les recomanacions de les autoritats sanitàries. Un rebrot seria fatal i ens obligaria a tornar a començar i anar a la casella de sortida. Entrem en una fase complexa, el que alguns anomenen “nova normalitat”, amb una certa recuperació de la vida social i econòmica, però combinada amb moltes mesures d’autoprotecció que haurem d’assumir amb responsabilitat si volem que això surti bé. Hem de caminar lents però segurs.

Amb aquesta carta us vull explicar com estem preparant la ciutat i els barris de Sants-Montjuïc per a aquesta reactivació progressiva. Estem elaborant plans per quan arribi l’esperada fase 1. Hem reobert espais de passeig i on practicar esport, com la majoria dels parcs de la ciutat. En el cas del districte hem estat treballant de forma intensa perquè la muntanya de Montjuic pugui ser un parc ciutadà, ara més que mai. Hi trobareu gairebé tots els parcs oberts i milers de veïns que estan redescobrint racons de la muntanya. Us animem a visitar Montjuic i gaudir dels seus parcs, sempre amb responsabilitat ciutadana i complint amb les recomanacions sanitàries.

Estem reorganitzant també els serveis de neteja perquè la tornada a l’espai públic es pugui fer de la millor manera possible. Durant el període de màxim confinament s’havien vist obligats a reduir a una tercera part la seva feina a l’espai públic per evitar qualsevol brot de contagi entre la plantilla i protegir als treballadors de risc. Des d’avui mateix hem incrementat el servei fins al 66% als barris de Sants-Montjuïc i esperem que els propers dies es pugui notar que els nostres carrers i places estan més nets. En aquest sentit, us demanem també col·laboració ciutadana: useu les papereres –sobretot als parcs i jardins–, els contenidors de reciclatge de forma correcta, i recordeu que està prohibit tirar mobles i trastos vells fins que se’n restableixi el servei de recollida.

La mobilitat a la ciutat també s’ha vist alterada i caldrà adaptar-la al desconfinament. La situació sanitària ens ha obligat a reduir l’aforament del transport públic per evitar-hi el risc de contagi. Com a alternativa, estem potenciant els transports individuals però sostenibles com són la bici i altres ginys de mobilitat individual, i els desplaçaments a peu en entorns segurs. En pocs dies hem guanyat 21 quilometres de nous carrils bici i 30.000 m2 d’espai per al vianant a tota la ciutat. Al districte es posarà en marxa un nou carril bus-bici al carrer de Sants i Creu Coberta que ha de permetre que més veïns puguin desplaçar-se en bicicleta amb més seguretat de com ho feien fins ara. I la implementació del projecte d’itineraris segurs ha permès obrir sis carrers als vianants limitant-hi la circulació de vehicles a motor, per tal d’afavorir i potenciar els desplaçaments a peu i les passejades.

Els equipaments del Districte també s’estan preparant per la reobertura. Estem elaborant plans per garantir que tots els que reobrin ho facin amb seguretat, tant per a les persones usuàries com per a les que hi treballen. Si tot evoluciona bé, ben aviat podrem reobrir espais com la seu del Districte, els centres cívics, les biblioteques, els espais d’adolescents i joves, i els casals de barri i de gent gran. Tots, però, amb restriccions d’aforament i mantenint bona part de l’activitat de forma telemàtica. Us mantindrem informats de qualsevol novetat al respecte.

Algunes obres públiques del districte també s’estan reprenent. Divendres passat es van reactivar els treballs al carrer de Vila i Vilà, on s’està renovant el col·lector per millorar el drenatge d’aigües a tota la part baixa del Poble-sec. Avui mateix han arrencat de nou els treballs de construcció del poliesportiu i l’escola bressol del carrer de Roger, a Sants-Badal, i de renovació dels jardins de Mossèn Costa i Llobera, a Montjuïc, així com les obres d’urbanització de la Marina del Prat Vermell. La reforma dels jardins de la Mediterrània, a la Marina de Port, ja estava gairebé enllestida abans de l’aturada i preveiem completar-la al llarg del mes de juny.

Perquè tot això sigui possible, l’equip del Districte de Sants-Montjuïc no ens hem aturat. Hem continuat fent rondes de trobades i reunions amb les associacions veïnals i socials, amb entitats esportives i educatives, i amb els eixos comercials. Hem posat en marxa taules de treball als barris, on serveis públics i entitats treballem conjuntament per donar resposta a les necessitats d’alimentació, allotjament o cures dels veïns i veïnes. Amb el treball colze a colze entre administració i societat civil organitzada, hem obert un nou punt de distribució de menjar al Casal de Barri de la Vinya: s’hi estan repartint uns 378 àpats diaris, que se sumen als 443 de mitjana que es donen als altres dos punts del carrer de Tarragona. També hem repartit material escolar als alumnes en situació de vulnerabilitat del barri de la Marina. Des de l’inici del pla de contingència, els Serveis Socials municipals han fet un total d’11.571 atencions directes, 2.325 la setmana passada. Junts podem arribar molt més enllà perquè realment ningú no es quedi enrere.

Aquest mes hem celebrat també un plenari del Consell del Districte. Un ple que, tot i ser ordinari, es va centrar, com no podia ser d’una altra manera, en la situació d’emergència que ha generat la pandèmia de la covid-19. Vull agrair des d’aquí el to constructiu de la majoria dels grups polítics que estan fent i fan una oposició constructiva i responsable.

Finalment, aprofito per anunciar-vos que aquest dimecres 13 de maig a les 18 h farem una sessió en línia per contestar les preguntes dels veïns/es de Sants-Montjuïc. Aquests dies són molts els que ens fan arribar preguntes sobre el funcionament dels serveis públics, qüestions que preocupen als barris o propostes de millora per fer front a la crisi de la covid-19. Doncs bé, amb la iniciativa “El regidor respon” podrem contestar aquestes preguntes i donar totes les explicacions que facin falta. Per participar-hi, només heu de registrar-les a través de la plataforma Decidim.Barcelona.​

Fotografia | L.Guerrero / Ajuntament de Barcelona

Política

EDITORIAL | L’orgull de ser, l’orgull de viure junts

Publicat

on

Per

La setmana de l’Orgull LGTBIQ+ és molt més que una celebració: és un crit de llibertat, un espai de resistència i una oportunitat per recordar que el respecte a la diversitat és un pilar irrenunciable d’una societat justa. En un món on els discursos d’odi i la intolerància encara troben ressò, aquesta setmana és un recordatori de la necessitat de defensar els drets de totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere. És un moment per visibilitzar la lluita d’un col·lectiu que ha hagut de superar estigmes, discriminacions i violències, però també per celebrar els avenços i la riquesa que aporta la diversitat a les nostres comunitats.

Malauradament, el 2025 ens trobem encara amb veus que alimenten l’odi, sigui per ignorància o per interessos polítics. Aquests discursos no només ataquen persones concretes, sinó que erosionen el teixit social, sembrant divisió i por. Per això, l’Orgull no és només una festa, sinó una reivindicació que hauria de ser inqüestionable: el dret a ser qui ets i a estimar qui vulguis. Aquest missatge, que sembla obvi, encara no està plenament assumit. És intolerable que en ple segle XXI hi hagi qui qüestioni drets fonamentals o promogui narratives que estigmatitzen. El respecte a la diversitat no és negociable; és una condició bàsica per a la convivència.

Les Festes Majors, com la del Poble-sec a finals de juliol, tenen un paper clau en aquest context. Aquestes celebracions, amb els seus correfocs, concerts i activitats veïnals, són espais on la comunitat es troba, es reconeix i es reforça. Són moments de convivència on les diferències es dilueixen en l’alegria col·lectiva, on el barri esdevé un espai d’acollida i de diàleg. La Festa Major del Poble-sec, amb la seva energia vibrant i la seva arrel comunitària, és un exemple perfecte de com la cultura i la tradició poden teixir vincles entre persones diverses. En aquest sentit, comparteix l’esperit de l’Orgull: ambdues celebracions creen comunitat, trenquen barreres i promouen la inclusió a través de la festa i la participació.

Cal que l’Orgull i les Festes Majors siguin espais segurs i oberts per a tothom. La lluita contra l’odi i la intolerància no s’acaba amb una setmana de banderes multicolor o uns dies de festa al barri. És un compromís diari. Que l’Orgull i les festes del barri siguin el mirall d’una societat que avança, unida, cap a un futur sense odi.

Continua llegint

Política

Georgina Lázaro (Junts): “El Govern suspèn al Poble-sec: paraules buides davant una situació real”

Publicat

on

Per

Des de Junts per Barcelona seguim amb atenció les comunicacions del govern Collboni als mitjans, i ens sorprèn la distància entre l’autocomplaença dels seus articles al ZONA SEC i la realitat que viuen cada dia els veïns i veïnes del Poble-sec.

Poble-Sec és un barri que mereix més que paraules

El govern municipal ens presenta un Poble-sec idíl·lic on tot sembla funcionar a la perfecció. Però la realitat és ben diferent. Les “bones notícies” que tant repeteixen -reitero repeteixen perquè en els grans anuncis d’aquest govern no hi ha mai novetats- amaguen una gestió insuficient i excessivament lenta.

Mentre s’omplen la boca parlant de “desencallar” la Casa de la Premsa, aquest equipament continua sent una promesa després de dècades d’espera. El mateix passa amb el local per als castellers. No tenim cap notícia sobre les gestions que s’estan fent al respecte, tot sembla indicar que el govern del PSC ha guardat el projecte al calaix per aquest mandat. El futur de la cultura popular té nom: Blesa. El Poble-sec, amb el seu ric teixit cultural, necessita urgentment espais dignes per a les seves entitats. Des de Junts per Barcelona proposem una solució concreta i és crear al carrer de Blesa la Casa de la Cultura Popular del Poble-Sec. 

Els problemes reals que no s’aborden

El Poble-sec viu una situació crítica en matèria d’habitatge, amb preus disparats i processos de gentrificació que expulsen els veïns de tota la vida. On són les mesures concretes per aturar aquesta situació?

La inseguretat continua sent una preocupació diària, especialment a zones com la plaça de les Tres Xemeneies i els voltants del Paral·lel. En diverses ocasions, el govern ha anunciat una futura unitat nocturna de la Guàrdia Urbana, però sense concretar terminis ni dotació. I la neteja, malgrat l’anunciat “Pla Endreça”, continua sent deficient en molts carrers del barri.

Des de Junts per Barcelona exigim respostes efectives i menys gesticulació per part del govern Collboni. Reclamem un pla integral per al Poble-sec que vagi més enllà d’actuacions aïllades i abordi els problemes de fons del barri. Reclamem un calendari d’execució clar dels equipaments pendents. No n’hi ha prou amb anunciar projectes i més projectes, si després no s’executen o es dilaten indefinidament en el temps. Els veïns i veïnes del Poble-sec estan cansats de promeses, volen fets.

Des de Junts per Barcelona continuarem treballant i presentant propostes constructives per millorar la qualitat de vida al barri. Perquè el Poble-sec mereix molt més que titulars i bones paraules: mereix una gestió eficient i compromesa amb les necessitats reals de la seva gent.

Georgina Lázaro Fontanet

Consellera del Districte de Junts per Barcelona

Continua llegint

Política

EDITORIAL | El patrimoni cultural, trepitjat per disputes polítiques

Publicat

on

Per

La sentència del Tribunal Suprem que obliga el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a retornar les pintures murals de la sala capitular del Monestir de Sixena a Aragó és una decisió que sacseja els fonaments de la gestió patrimonial responsable i posa en risc unes obres d’inestimable valor artístic i històric. Aquest dictamen, més enllà de ser en realitat disputa legal amb l’embrió ubicat al punt àlgid del procés, revela una politització preocupant del patrimoni cultural i un menyspreu cap als criteris tècnics que haurien de guiar decisions d’aquesta magnitud. El MNAC, com a institució de referència mundial, queda greument qüestionat en la seva missió de preservar i difondre el llegat artístic, mentre persisteixen dubtes sobre com es durà a terme un trasllat que, segons els experts, podria degradar-los de forma irreversible. 

Les pintures murals de Sixena, una joia del romànic del segle XII, són són un testimoni excepcional de l’art medieval europeu. Rescatades per Josep Gudiol després de l’incendi que va devastar el monestir durant la Guerra Civil, aquestes obres van ser traslladades al MNAC, on han estat conservades, estudiades i exposades en condicions òptimes. La sala del romànic del MNAC, considerada una de les millors col·leccions del món en el seu gènere, ha garantit la integritat física d’aquestes pintures. Cal tenir en compte que tots els museus, com a tret distintiu, acompleixen la funció de guardians d’obres que, per la seva fragilitat o importància històrica, no poden ser sotmeses a manipulacions arriscades. La missió dels museus és protegir el patrimoni universal, més enllà de fronteres administratives o polítiques.

La decisió judicial no només posa en risc el patrimoni, sinó que també evidencia una politització perillosa. El litigi de Sixena s’ha vist instrumentalitzat en un context de tensions territorials entre Catalunya i Aragó, amb el suport implícit de sectors que veuen en aquesta sentència una oportunitat per afeblir la gestió cultural catalana.

Ara queden molts dubtes en l’aire: com es farà el trasllat? Qui en garantirà la seguretat? Qui el pagarà? Quin serà el destí de les pintures un cop al monestir, un espai no preparat per acollir-les? Aquesta sentència no només és un atac al patrimoni català, sinó també una amenaça al principi universal de preservar l’art. •

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024