Connecta amb nosaltres

Cultura

Bonus cultura, també al Poble-sec

L’Ajuntament posa en circulació 200.000 bonus fins a final d’any

Publicat

on

Des del mes de juliol, l’Ajuntament de Barcelona ha posat a la venda un abonament cultural per bonificar la despesa en teatre, cinema, espectacles d’arts escèniques i llibres i productes editorials. Es tracta d’una mesura per impulsar el consum de cultura a la ciutat i estarà en vigor fins a finals d’aquest 2020. El bonus té un preu de 30 euros per a l’usuari, i l’Ajuntament hi afegeix una bonificació de 10 euros que se sumen als 30 pagats. L’abonament es pot bescanviar per entrades de cinema, teatre o concerts, llibres i discos. Aquests 40 euros, però, no es poden gastar de forma fraccionada, sinó que s’han de fer servir en un únic establiment. Si el preu de la compra és inferior a 40 euros, l’establiment farà un val per poder gastar els diners sobrants en una altra ocasió, sempre fins el 31 de desembre d’enguany.

Sense moure’s del barri

Les persones del Poble-sec que han adquirit el Bonus Cultura i no volen sortir del barri per gaudir-lo, poden fer-ho a diversos espais culturals, com el Teatre Condal on fins al 15 de novembre s’hi programa l’espectacle Escape Room, una comèdia dirigida per Joel Joan i Hèctor Claramunt. O el Teatre Victoria, on s’han reprès les funcions de Nada es impossible, el gran èxit de taquilla del Mago Pop. També es pot aprofitar la promoció a la Sala Barts, que programa espectacles de diferents formats, i a la Sala Hiroshima, que el 17 i 18 d’octubre ofereix Bailes de histéricas de Carmen Muñoz, entre d’altres espectacles programats pel que queda d’any. Finalment, també es pot fer ús del Bonus a la llibreria La Carbonera i, quan s’hi programin esdeveniments, a la Sala Apolo i l’espai Meteoro.

Continua llegint

Cultura

Escriure a la frontera

Àlex Matas guanyà el premi Joan Fuster d’Assaig 2020 amb ‘Els marges dels mapes’

Publicat

on

Àlex Matas i Pons (Barcelona, 1975) és l’autor de l’assaig Els marges dels mapes: una geografia desplaçada, una obra amb la qual va guanyar el premi Joan Fuster d’Assaig en els 49 Premis Octubre organitzats per l’editorial Tres i Quatre. Àlex Matas és filòleg, escriptor i professor universitari especialitzat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada –matèria en què es doctorà el 2009 amb una tesi titulada Poética urbana de la modernidad literaria, dirigida per David Viñas, a qui el lector, potser, recordarà pel seu llibre Erótica de la autoayuda, del qual en vam parlar al número 100 d’aquesta publicació–.

Els marges del mapes és un brillant recorregut per les fronteres, aquells espais que són molt més que unes línies traçades als mapes, sinó que són, precisament, indrets que ens recorden la impossibilitat de fixar el lloc precís on comença i on acaba un territori, evidenciant així la complexitat de tota realitat. Matas parteix de la consideració de la frontera com el lloc que recull les restes oblidades de la història, dipositades com si fossin pols sobre múltiples capes de temps, per bastir una anàlisi de les novel·les de diferents autors: Jesús Moncada, Francesc Serés, Joan-Lluís Lluís, Joan Daniel Bezsonoff i Julià de Jòdar. Al llarg del viatge, doncs, visitarem la Franja, el Besòs i la Catalunya Nord, i serem testimonis de la presència indeleble de la història en els espais de frontera.

El lector trobarà en aquest assaig un pensament ben travat i, sobretot, molt suggerent que el portarà a voler rellegir –o, potser, fins i tot llegir per primera vegada– les obres de quatre grandíssims escriptors de la literatura catalana que han sabut escriure de i des d’una geografia que és, també, simbòlica: les fronteres, aquells espais de trànsit que ens defineixen.

Continua llegint

Cultura

Aquest any sí que hi haurà Festa Major del barri

El més probable és que la Mostra d’Entitats que es feia al Paral·lel no es pugui celebrar, com tampoc la Fira de Sant Ponç

Publicat

on

En tenim ganes i ens ho mereixem. Després que l’any passat la Festa Major del Poble-sec es suspengués per motius cautelars només uns dies abans del toc d’inici, enguany la comissió organitzadora d’aquest esdeveniment ja ha posat fil a l’agulla per garantir que, aquest any sí, els poblesequins tinguin la seva festa. Les entitats del barri implicades han organitzat dues reunions i també una trobada amb el Districte per esclarir què es podrà fer i què no durant la Festa Major, que se celebrarà, com és costum, durant la segona quinzena de juliol. Encara no tenen una resposta clara i hi ha molta incertesa, situació que els obliga a tenir un pla B preparat amb activitats que no requereixin cap mena de contacte físic o es puguin realitzar de forma virtual. Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, apunta que la festa “serà el més semblant possible a les de l’antiga normalitat, però rebaixada i adaptada a les circumstàncies”.

Cartell i pregonera

El que sí que sabem és que el cartell d’aquest any retrà homenatge a la Bella Dorita en el seu 120è aniversari i que el pregó, organitzat pel Consell de Cultura del Poble-sec, anirà a càrrec de la veïna Zohra Chafedi, qui regentava l’establiment La Cuineta del Poble-sec fins que es va veure obligada a tancar-lo. En cas que el pregó no es pogués realitzar de forma presencial, es faria virtualment. Les activitats es realitzaran a diversos punts del barri, de manera descentralitzada i controlant els aforaments per evitar aglomeracions. Des de la Coordinadora d’Entitats expliquen que no hi haurà ball de Festa Major, però sí una activitat adreçada als infants i una altra adreçada a les persones grans, també apunten que, si les circumstàncies ho permeten, els carrers i entitats estan disposades a organitzar dinars o sopars col·lectius, amb les mesures que siguin necessàries. Des del Consell de Cultura Popular diuen que, tot i que no es podran fer castells, es farà tot el possible perquè hi hagi presència dels elements més representatius de la cultura popular i tradicional, com els gegants i els diables.

Un altre any sense Mostra d’Entitats

Una altra de les dates assenyalades al calendari dels poblesequins era la Mostra d’Entitats del Poble-sec, que se celebrava, des de fa 29 anys, a l’avinguda del Paral·lel i acollia paradetes de la majoria d’entitats i organitzacions del barri. Enguany sembla que tampoc no es podrà celebrar: “Ens van prohibir fer el nostre Sant Jordi a la plaça del Molino i sembla que amb la Mostra passarà el mateix. Tampoc no podrem celebrar Sant Ponç el dia 11 de maig, un dia de celebració per als comerciants”, diu Reig. El que no sabem encara és si la Mostra quedarà cancel·lada definitivament o s’ajornarà.

Continua llegint

Cultura

Comença el procés de transformació del MACBA

El projecte arquitectònic seleccionat per ampliar el museu porta per títol ‘Galeria’ i unirà els edificis ja existents amb un de nou ubicat a la plaça dels Àngels

Publicat

on

El consell general del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha donat a conèixer el projecte guanyador del concurs per ampliar el museu. La proposta guanyadora és diu Galeria, dels estudis Harquitectes i Christ&Gantenbein, i planteja resoldre la falta de superfície expositiva amb un nou espai que s’ubicarà davant del Convent dels Àngels i una porxada vidriada que permetrà percebre des de la plaça els elements patrimonials històrics, com l’absis de l’església. La nova construcció estarà connectada a l’edifici Meier –la seu principal– amb un passadís subterrani que es menjarà una part de l’aparcament que hi ha sota la plaça. La despesa total, entre la construcció, honoraris i amortitzacions, s’eleva a 11 milions d’euros, que es finançaran amb capital públic i amb una aportació d’1,5 milions de la Fundació MACBA.

Final a la batalla per la Capella de la Misericòrdia

Així, el MACBA guanyarà 3.000 m2 extres per a la seva col·lecció de gairebé 6.000 peces, una petició que la institució va demanar fa més de sis anys i que s’ha vist entorpida per la batalla per la Capella de la Misericòrdia. Aquesta capella de titularitat municipal es va cedir gratuïtament al MACBA el 2013 i, cinc anys més tard, la Plataforma CAP Raval Nord Digne (formada per veïnat i personal sanitari) en va reclamar l’ús per ampliar el CAP, amb unes instal·lacions insuficients i envellides. Finalment, el novembre de 2019, després d’una llarga reivindicació veïnal, es va arribar a un acord entre l’Ajuntament, la Generalitat, el Ministeri de Cultura i la Fundació MACBA per a l’ampliació del museu al Convent dels Àngels, amb el qual l’Ajuntament cedia la Capella de la Misericòrdia per a la construcció del nou CAP del Raval Nord.

El nou CAP Raval Nord, a l’espera 

Mentre el procés d’ampliació del MACBA va prenent forma, encara no s’ha seleccionat el projecte guanyador per a la construcció del nou CAP Raval Nord, que hauria de funcionar a finals de 2022. Des de la Plataforma CAP Raval Nord Digne expliquen que segueixen empenyent per accelerar els processos i que volen estar presents en la tria del projecte guanyador per poder dir-hi la seva: “Quan parlem del MACBA tot va ràpid, ha estat un procés molt accelerat a diferència de la nostra petició, on hi ha hagut molts retards i moltes pedres a la sabata”, apunta Núria Pineda, portaveu de la plataforma.

Dins de la plataforma també es plantegen la necessitat que el MACBA hagi de créixer al Raval: “Durant molt de temps el convent dels Àngels no s’ha utilitzat com a museu sinó que s’ha llogat per fer-hi altres activitats i ara la proposta triada resta un espai públic a un barri com el Raval, sense zones verdes”, diu Pineda. També remarquen que la situació al CAP Raval Nord és precària: “El CAP està vell i la Covid ha accentuat la necessitat d’un espai nou. El personal hi treballa de forma precària, falten mitjans i personal”, conclouen els impulsors de la reivindicació veïnal

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.