Març va deixar projectes culturals a mitges, obres i reformes per acabar i concursos públics pendents de resolució. El Teatre Arnau reuneix les tres particularitats; el confinament els va agafar en ple procés d’inici de les obres d’aquest edifici emblemàtic del Paral·lel i enmig de la tria dels projectes que havien de formar part de la programació de la nova temporada. Ara, encara amb la sensació agredolça d’incertesa pel que passarà, els nous projectes de l’Arnau Itinerant 20/21 comencen a activar-se.
Un teatre sense seu (de moment)
Des que l’antic Teatre Arnau va tancar les portes l’any 1999, plataformes veïnals i entitats van lluitar fins aconseguir, a través d’un procés participatiu i assembleari, evitar la demolició de l’edifici. Mentre duren les obres de rehabilitació del teatre –ara aturades– el veïnat del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni ha fet de l’Arnau un projecte cultural nòmada on les memòries, les comunitats i les arts escèniques es donen la mà. Avui, l’Arnau Itinerant és un teatre de titularitat pública, però de la gestió se n’encarrega “una comunitat mobilitzada que vol gestionar el teatre, però també produir i crear els projectes col·lectivament amb l’ideal de dignificar les professions culturals i feminitzar-les”, tal com expliquen des del projecte.
Cinc propostes nascudes als barris
Pel que fa a la programació de la nova temporada, les propostes són d’allò més diverses. En primer lloc, el programa Ràdio Metzineres, una col·laboració entre el col·lectiu Metzineres i RavalTep que vol aprofundir sobre temes relacionats amb el Raval i visibilitzar estigmes a través d’un programa de ràdio digital que comença aquest desembre. El segon projecte és la Barraca de Fira del Paral·lel de l’associació Carabutsí i Inter-Acció, que vol posar en valor les barraques de fires itinerants com a manifestació d’espectacle popular i de carrer. En aquest sentit, es faran xerrades-espectacle i s’oferirà una programació de màgia, música d’arrels i teatre d’ombres. El tercer projecte, Passar Revista de la companyia Laminimal Teatre, ofereix un espectacle multidisciplinari que vol recuperar l’esperit transgressor de la revista a la vegada que es parla del concepte de reconstrucció i de la necessitat de l’art en els espais mentals i físics, individuals i col·lectius de la ciutat. La música estarà molt present en la programació de l’Arnau, especialment amb la proposta Arnau Musica’t de l’Escola de Músics i JPC en què es planteja que els alumnes de gran diversitat cultural de l’Escola Collaso i Gil i l’Institut Milà i Fontanals experimentin el procés de creació d’un musical i que treballin la memòria històrica tot teixint xarxes de col·laboració amb les entitats i persones que viuen, treballen o que estudien en els tres barris limítrofes. Per últim, Raval Cuir de l’Ateneu del Raval és un projecte que ret homenatge als artistes de varietats com a part fonamental del patrimoni immaterial del Raval i la seva cultura popular, a través d’un cicle de concerts i actuacions i l’exhibició d’un documental.