Connecta amb nosaltres

Cultura

Aquest any sí que hi haurà Festa Major del barri

El més probable és que la Mostra d’Entitats que es feia al Paral·lel no es pugui celebrar, com tampoc la Fira de Sant Ponç

Publicat

on

En tenim ganes i ens ho mereixem. Després que l’any passat la Festa Major del Poble-sec es suspengués per motius cautelars només uns dies abans del toc d’inici, enguany la comissió organitzadora d’aquest esdeveniment ja ha posat fil a l’agulla per garantir que, aquest any sí, els poblesequins tinguin la seva festa. Les entitats del barri implicades han organitzat dues reunions i també una trobada amb el Districte per esclarir què es podrà fer i què no durant la Festa Major, que se celebrarà, com és costum, durant la segona quinzena de juliol. Encara no tenen una resposta clara i hi ha molta incertesa, situació que els obliga a tenir un pla B preparat amb activitats que no requereixin cap mena de contacte físic o es puguin realitzar de forma virtual. Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, apunta que la festa “serà el més semblant possible a les de l’antiga normalitat, però rebaixada i adaptada a les circumstàncies”.

Cartell i pregonera

El que sí que sabem és que el cartell d’aquest any retrà homenatge a la Bella Dorita en el seu 120è aniversari i que el pregó, organitzat pel Consell de Cultura del Poble-sec, anirà a càrrec de la veïna Zohra Chafedi, qui regentava l’establiment La Cuineta del Poble-sec fins que es va veure obligada a tancar-lo. En cas que el pregó no es pogués realitzar de forma presencial, es faria virtualment. Les activitats es realitzaran a diversos punts del barri, de manera descentralitzada i controlant els aforaments per evitar aglomeracions. Des de la Coordinadora d’Entitats expliquen que no hi haurà ball de Festa Major, però sí una activitat adreçada als infants i una altra adreçada a les persones grans, també apunten que, si les circumstàncies ho permeten, els carrers i entitats estan disposades a organitzar dinars o sopars col·lectius, amb les mesures que siguin necessàries. Des del Consell de Cultura Popular diuen que, tot i que no es podran fer castells, es farà tot el possible perquè hi hagi presència dels elements més representatius de la cultura popular i tradicional, com els gegants i els diables.

Un altre any sense Mostra d’Entitats

Una altra de les dates assenyalades al calendari dels poblesequins era la Mostra d’Entitats del Poble-sec, que se celebrava, des de fa 29 anys, a l’avinguda del Paral·lel i acollia paradetes de la majoria d’entitats i organitzacions del barri. Enguany sembla que tampoc no es podrà celebrar: “Ens van prohibir fer el nostre Sant Jordi a la plaça del Molino i sembla que amb la Mostra passarà el mateix. Tampoc no podrem celebrar Sant Ponç el dia 11 de maig, un dia de celebració per als comerciants”, diu Reig. El que no sabem encara és si la Mostra quedarà cancel·lada definitivament o s’ajornarà.

Continua llegint

Cultura

Antiracisme fantàstic

Una crítica al racisme i al consumisme a través del filtre de la literatura de gènere

Publicat

on

Nana Kwame Adjei-Brenyah (1991) va néixer al famós barri de Queens, Nova York. La seva família prové de Ghana i, malgrat que el seu pare és advocat i la seva mare és mestra, van haver de patir en la pròpia pell l’horrible experiència d’un desnonament. Estats Units, el país del somni americà, com ja sabem, amaga una horrorosa cara B de malson que han de patir molts dels seus ciutadans. Adjei-Brenyah, que es va sentir avergonyit de ser estatunidenc per culpa de Trump, prefereix quedar-se amb l’orgull d’aquells compatriotes que, malgrat la bota de l’Estat que sempre tenen al damunt, perseveren en el seu dia a dia. Aquesta consciència social es veu reflectida en el seu brillant llibre de relats, Friday Black (Empúries, 2021).

Friday Black conté una dotzena de relats que serveixen per mostrar com és la nostra realitat quotidiana en una societat capitalista i racista. L’autor empra diferents eines provinents de la literatura de gènere (la ciència-ficció, el terror o el fantàstic), per a satiritzar el nostre món descarnat, deixant sempre una petita porta oberta per a l’esperança, amb un estil literari seductor i amè, i un sentit de l’humor que ens pot recordar el de la sèrie Black Mirror.

Entre els relats d’aquest volum, destacaria la denúncia contra el racisme que obre el llibre, “Els cinc de Finkelstein”, la crítica al consumisme desaforat que trobem a diversos relats com ara “Friday Black”, “Com es ven una jaqueta (explicat pel Rei del Gel” o “Comerç minorista”, i el relat distopic “L’era”, on hi trobem un atac a la hipocresia de la nostra societat. Però estic segur que qualsevol conte d’aquest llibre, brillantment traduït per Ferran Ràfols, us ajudarà a comprendre un xic millor el món en què ens ha tocat viure.

Continua llegint

Cultura

Les sales del Poble-sec aixequen el teló amb música i clàssics teatrals

Repàs a la propera cartellera teatral

Publicat

on

En un context encara complicat per al sector cultural, s’inaugura la temporada teatral 2021/2022 i els teatres del Poble-sec, tant els més comercials com aquells de petit format, no es queden al marge. Actualment amb un aforament del 70% de la seva capacitat, les sales presenten els espectacles que tindran en cartellera durant els pròxims mesos.

Començant per l’altra vorera del Paral·lel, la sala BARTS, que aviat es convertirà en la Casa de la Música, aposta per la música i l’humor amb concerts i shows que tenen com a protagonistes Albert Pla (amb el seu Miedo, ara renovat, del 16 al 19 de setembre), El Arrebato (2 i 3 d’octubre) i la comèdia Benedicta televisió fins al 30 de setembre, entre altres propostes. El Teatre Victoria presenta, a partir del 9 d’octubre, el mític musical de Broadway Billy Elliot i el Teatre Apolo estrena la temporada amb Sabor a rumba i amb el clàssic de García Lorca La casa de Bernarda Alba, totes dues propostes fins el 26 de setembre.

El Teatre Condal també opta per un clàssic, en aquest cas l’Assassinat a l’Orient Exprés d’Agatha Christie, a partir del 14 de setembre, i l’espectacle musical Una llum tímida, a partir del dia 27 del mateix mes. Al carrer de Salvà, 86, Dau al Sec comença la temporada amb Los niños oscuros de Morelia, dirigida per Elena Fortuny, que tindrà lloc del 16 al 19 de setembre. Ja a Montjuïc, el Teatre Lliure ofereix, a partir del 14 d’octubre, l’obra Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema…, dirigida per Alícia Gorina.

La dansa, present al barri

Per a aquelles persones interessades en els espectacles de dansa i moviment, La sala Hiroshima, al carrer de Vila i Vilà, 65, presenta l’espectacle Assombro/Fantôme Méchant d’Ana Rita Teodoro (1 i 2 d’octubre) i el Mercat de les Flors de Montjuïc estrena Orthopedica corporatio de Marina Mascarell (del 30 de setembre al 3 d’octubre).

Mentrestant, el Teatre Arnau Itinerant, Oracles Theatre i El Molino, recentment adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, no han presentat encara la seva programació d’enguany.

Continua llegint

Cultura

El temple del vinil

Salvadiscos, espai de trobada de melòmans

Publicat

on

A la plaça Santa Madrona hi ha un espai on la música i els vinils són protagonistes absoluts. Salvadiscos és molt més que una botiga de discos, és una associació cultural que cada dia reuneix un grup de persones per fer el que més els agrada: escoltar música. Darrere del projecte hi ha el Salva, qui ha dirigit el Festival Hipnotik de Hip Hop i actualment també el Slam Poetry, i el Jordi, programador musical i DJ. La seva proposta uneix la venda de vinils amb l’oferta de serveis de DJs també en aquest format i, a més d’aquests serveis, el local acull un petit bar cafeteria d’ús per a les persones sòcies.

‘Selectors musicals’

Abans de fer-se amb el local que ocupen ara al número 4 de la plaça, en tenien un altre de més petit que els permetia guardar equips i muntar una petita paradeta de discos, “però les col·leccions de discos propis i de gent que ens ve a vendre els seus discos vells no parava de créixer”, diu el Jordi, així que van poder recuperar els baixos d’una finca que anteriorment pertanyia a la família del Salva i s’hi van traslladar. A Salvadiscos es fan sessions de selectors musicals, concerts, tallers i presentacions musicals: “Cada dia ve algú a posar discos. En diem selectors musicals per què no cal ser DJ per posar bona música. Entre setmana oferim propostes alternatives i els caps de setmana venen DJs més consagrats”, expliquen els seus impulsors.

DJ de proximitat

Una idea que agrada als socis de Salvadiscos és el concepte de DJ Kilòmetre Zero: “Hem començat amb gent del barri i hem descobert gent molt talentosa. En general no els proposem res concret més enllà que vinguin a ensenyar-nos la seva música”, diuen Jordi i Salva, mentre aprofiten per convidar a visitar el local a tots aquells veïns melòmans que tinguin ganes de gaudir de la música d’una manera diferent.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.