Connecta amb nosaltres

Economia

Activistes busquen socis per obrir La Igualitària, un economat cooperatiu

El projecte pretén defensar la sobirania alimentària i posar fre a la inflació dels productes

Publicat

on

Esquivar les grans superfícies comercials i empoderar-se alimentàriament. Aquest és l’objectiu d’un grup d’activistes per la sobirania alimentària que s’ha posat entre cella i cella obrir La Igualitària, un nou economat cooperatiu al Poble-sec. Avui, el col·lectiu ja compta amb el suport tècnic de SomlaClau i la xarxa Cooperasec i el seu objectiu és poder començar a funcionar a partir del mes d’abril. Una fita per la qual necessiten 150 associats.

“La idea sorgeix de la situació que pateix el barri; necessitem un espai de resistència davant la gentrificació”, exposa la coordinadora de l’eix de transició ecosocial de Cooperasec, Chiara Monterotti. Tal com observa, “els preus no deixen de pujar i nosaltres volem assegurar-nos una alimentació sana, sostenible i a un preu just per a nosaltres i per als proveïdors”, argumenta. “L’economat ha de ser un pont directe entre els consumidors socis i els productors, d’aquesta manera assegurem que aquests darrers treballen per un preu digne i, a la vegada, esquivem els intermediaris que inflen els preus”.

A la recerca de socis

Monterotti insisteix que, perquè el projecte pugui continuar endavant, necessiten una massa d’associats estable: “Per poder obrir a l’abril, cap al mes de març necessitarem uns 150 socis”. De fet, per poder comprar a l’establiment serà imprescindible ser soci de la cooperativa, el que suposarà un únic desemborsament inicial de 50 euros i, posteriorment, 20 euros trimestrals. “Qui vulgui provar al principi, però, també podrà comprar a un preu una mica més elevat, com pot passar en altres cooperatives com l’Abacus”, detalla.

Aquests diners, explica, serviran per cobrir els costos del funcionament del local i del seu personal, els quals també estaran sufragats pel preu de venda dels productes. “Hem fet un estudi i hem considerat que al preu base al qual ens ven el producte el proveïdor, afegirem un +20% per cobrir costos”, avança.

Ja tenen local

La idea de la cooperativa de consum és començar a funcionar al local ubicat al número 18 del carrer de Vallhonrat, a tocar del Paral·lel. “És un local de 50 metres quadrats, que no és molt, però ens l’ha ofert a un preu just una veïna que creu en el projecte”, revela la coordinadora de Som la Clau. “Quan la cooperativa sigui més sòlida potser ens plantegem noves possibilitats”.

Què s’hi podrà comprar? “Tindrem més aviat producte alimentari fresc i producte de primera necessitat i higiene, serà evidentment ecològic, local i de temporada, però en el cas dels aliments de primera necessitat no necessàriament haurà de complir tots els requisits anteriors per poder permetre a les persones amb escassos recursos accedir a aquests productes”, sosté. En aquest sentit, mentre que la verdura estarà disponible des del primer dia, creuen que trigaran un temps prudencial en comercialitzar carn pels requisits logístics que comporta.

La Igualitària

Un altre aspecte que l’equip impulsor ja té decidit és el nom de la cooperativa de consum: La Igualitària. “Va ser l’economat més gran i fort que va funcionar entre 1902 i 1936 al Poble-sec, per la qual cosa hem decidit recuperar la seva herència històrica i el seu rol al barri un segle després”. En aquest cas, però, aterrat al segle XXI i prenent com a referència la feina que ja fan altres cooperatives a Barcelona, com la de Sants o el Foodcoop de l’Eixample.

“La nostra idea és que el veïnat torni a ser propietari de la seva alimentació i esquivi l’especulació horrorosa”, sintetitza l’activista. Per acabar de definir el projecte, el grup motor se cita periòdicament en assemblea. En aquest cas, conviden a tot el veïnat interessat a la pròxima trobada que se celebrarà el 26 d’octubre a les 19 h. L’espai de la trobada l’anunciaran properament a través de les xarxes socials.

Continua llegint

Economia

La Font del Gat tornarà a tenir restaurant a partir d’aquest estiu

Després de 4 anys, l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la gestió del local al grup La Confiteria

Publicat

on

La Font del Gat, situada als Jardins de Laribal, a la muntanya de Montjuïc, tornarà a tenir un restaurant. Tal com ha pogut conèixer aquest mitjà de comunicació, obrirà aquest estiu i continuarà anomenant-se Font del Gat. Després d’un temps en silenci, finalment el grup La Confiteria s’ha fet càrrec de la gestió d’aquest espai emblemàtic, que mantindrà l’essència original del local.

Segons el Lito Baldovinosles, copropietari juntament amb l’Enric Rebordosa del grup La Confiteria, encara no han començat les obres, però tenen present que el disseny del restaurant serà antic i modernista. A més, volen que l’experiència gastronòmica ofereixi tapes catalanes típiques però amb un toc contemporani.

Una gran programació 

Tot i això, el més destacat de la nova Font del Gat serà el seu enfocament cultural. Es planeja convertir el local en un punt de trobada important per a esdeveniments culturals, com ara projeccions de cinema a l’aire lliure, concerts, nits de rumba i sessions de piano. La intenció és crear un espai vibrant que atregui tant locals com visitants, i que es converteixi en un punt de referència cultural a la ciutat.

Tot i que l’obertura està prevista per al mes de juny que ve, el ritme de les obres i els permisos necessaris podrien influir en la data exacta. A més, cal destacar que, contrari al que alguns mitjans han suggerit, La Font del Gat no serà només una destinació estacional. Tot i que s’espera que durant l’estiu s’ofereixi una programació més àmplia a causa de les possibilitats que ofereix la terrassa, el restaurant també té la intenció d’obrir les portes durant els mesos d’hivern, encara que sigui únicament els caps de setmana.

Continua llegint

Economia

Així evolucionarà el mercat laboral

Les feines requeriran tecnologia, digitalització, sostenibilitat, més benestar per als treballadors, i el pensament analític i creatiu serà el més valorat

Publicat

on

Per

Al gener, la taxa d’atur a la UE es va mantenir estable en el mínim històric del 6% i la dels menors de 25 anys en el 14,9%, segons Eurostat. Per països, l’Estat espanyol és líder amb unes taxes respectives del 11,6% i del 28,6%, que gairebé doblen la mitjana europea. A Catalunya, les taxes són del 8,9% per a l’atur general i del 24,8% per als més joves. Estem immersos en un model econòmic molt centrat en els serveis de baix valor afegit i un pes molt fort del turisme, i amb llocs de treball amb sous baixos. D’aquí que els joves més formats marxin a l’estranger. Llavors els empresaris no troben la mà d’obra qualificada que necessiten i, d’altra banda, hi ha una certa percepció que formar-se no serveix de res. Però les noves generacions valoren més la flexibilitat laboral que permet un millor equilibri entre feina i vida personal.

Les noves tecnologies

La pandèmia va esperonar el teletreball, la gestió a distància, la informació al núvol, la ciberseguretat, etc. L’últim informe sobre el futur del treball del Fòrum Econòmic Mundial n’analitza les tendències: les feines que creixeran més encara seran les relacionades amb les noves tecnologies: intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic, especialistes en sostenibilitat, analistes d’intel·ligència empresarial i seguretat de la informació. En el sector de la sostenibilitat creixerà l’enginyeria d’energies renovables, i les feines més repetitives d’oficina tendiran a ser substituïdes per la intel·ligència artificial. Les competències bàsiques més reclamades per les empreses seran el pensament analític i la creativitat, seguides per la resiliència, flexibilitat, agilitat, etc. Les estratègies de personal més habituals per a la majoria de les empreses seran la inversió en aprenentatge i formació en el lloc de treball i l’automatització de processos.

Genocidi lingüístic

Tornant al present, no sé com serà la campanya electoral catalana, però al marge de temes ineludibles com el dèficit fiscal, l’habitatge, la sanitat o l’ensenyament, cal debatre sobre com evitar el genocidi lingüístic al que estem sotmesos. El 2023 es van publicar al BOE 192 normes discriminatòries envers el català, segons Plataforma per la llengua, i xifres similars es repeteixen any rere any. He passejat per una seixantena de països i quan he sentit parlar català m’he acostat a saludar els compatriotes, però aquesta sensació de ser a l’estranger ja l’estic vivint a Barcelona, agreujada per actituds supremacistes, xenòfobes i discriminatòries en alguns establiments. Res canvia a l’Estat: ¿El problema de Cataluña? Resolución facilísima: ¡Se extermina a todos los catalanes! Es una cuestión de tiempo (Gonzalo Queipo de Llano, general espanyol, 1936); ¿Ustedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público? (Felipe Acedo Colunga, governador civil de Barcelona, 1952); Nunca fue el castellano lengua de imposición (Joan Carles I, rei de Castella, 2001). Sense estat propi estem abocats a l’extinció.

JOSEP MARIA TORREMORELL

Economista

Continua llegint

Economia

La IA letal

Publicat

on

Per

Aquesta secció, normalment, la dediquem a compartir notícies alegres, a destacar les últimes novetats en tecnologia i gadgets que, en moltes ocasions, són realment espectaculars i ens faciliten la vida. No obstant això, la notícies recents fa que els tecnòlegs ens esgarrifem. S’ha revelat que Israel està utilitzant un sistema d’intel·ligència artificial propi, anomenat Lavander, per bombardejar objectius presumptament terroristes de Hamas. Aquest és un fet molt greu i sense precedents.

La tecnologia, com qualsevol eina, pot ser utilitzada tant per al bé com per al mal. Un exemple és la tecnologia nuclear. Si es fa un mal ús, es poden destruir ciutats en un instant. Però, si es fa un bon ús, podem obtenir energia per alimentar ciutats senceres. Israel és reconegut com un país tecnològicament avançat. Se’l coneix com la “Nació Startup”, el país és la llar d’un dels ecosistemes d’empreses emergents més importants del món, el Silicon Wadi, només superat pel Silicon Valley. Aquest ecosistema és un testimoni de la innovació que caracteritza el país. De fet, Israel ostenta el rècord mundial d’startups tecnològiques per càpita.

Tenologia, política i… guerra

En aquest cas, la fusió de tecnologia i política ha donat lloc a un monstre. Segons informes, Lavander, un sistema d’intel·ligència artificial propi, ha facilitat a Israel la identificació de desenes de milers de persones suspitoses de pertanyer a l’entorn de Hamas com a objectius per ser bombardejats. Els atacs es fan quan aquestes persones són a casa, generalment al vespre. Per a la identificació, es fan servir càmeres de tràfic, imatges de satèl·lit i, segons es diu, un equip d’analistes que verifica la informació. No obstant això, diversos mitjans de comunicació han refutat aquest últim punt, assenyalant que els analistes, desbordats, confien en la decisió de la intel·ligència artificial. Però bombardejar una casa causa morts colaterals, han estimat que és “acceptable” causar 100 baixes per objectiu.

Sense humanitat ni democràcia ni justícia

S’està utilitzant tecnologia puntera per investigar superficialment (basada només en imatges o informació d’internet) ciutadans presumptament de l’entorn de Hamas, jutjar-los i condemnar-los a mort, a ells i a les seves famílies i veïns. On és la humanitat i la democràcia? On és la presumpció d’innocència, els processos judicials? Si aquesta aplicació tecnològica de combat la fessin servir Corea del Nord, Rússia o altres països àrabs, la societat occidental es posaria les mans al cap. Quan es parla de IA i guerres pensem en la pel·lícula Terminator on la intel·ligència artificial SkyNet decideix exterminar els humans per fer-se amb el control del planeta. Potser serem els propis humans amb la nostra estupidesa que acabarem amb tot, i amb la IA al nostre servei.

VÍCTOR CARBONELL (@megavictor)

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024