La 37a edició del Grec se celebrarà de l’1 al 31 de juliol. Un mes dedicat al circ, el teatre, la música i la dansa. En total es presenten 79 propostes, 23 de les quals són internacionals i 10 d’elles coproduïdes pel propi Grec. L’objectiu d’enguany -com ja va ser-ho al 2012, quan va agafar les regnes de la direcció en Ramon Simó- és apropar el Festival a la gent, així que s’han preparat tot d’activitats per incentivar l’assistència de públic. Hi haurà més activitats gratuïtes que en anteriors edicions i s’han programat accions participatives, com La naturalesa i el seu tremolor, perquè la gent es pugui apropar al màxim a aquesta cita cultural de Barcelona. També s’ofereixen descomptes, que van del 20% al 50% per a diversos col·lectius.
Imatge de l’espectacle de dansa Yesterday, de la Companyia Jasmin Vardimon/ Alastair Muir
El Grec s’estén per la ciutat
El centre del Festival continua a Montjuïc i el seus teatres i escenaris, com el teatre Grec, la plaça de Margarita Xirgu, el teatre Lliure, el Mercat de les Flors, o el Pavelló Mies van der Rohe, que enguany s’incorpora com a espai del Grec. Però en aquesta edició, a més, el Festival arriba al centre del Poble-sec, al Refugi 307, que acollirà l’obra ”Subterrànies. Sobreviure entre bombes”, i s’estén a altres sales de la ciutat, com la sala Muntaner, la sala Beckett, el CCCB o el TNC.
Espectacles contemporanis i innovadors
L’oferta d’espectacles és diversa, però amb una tendència cap a les representacions contemporànies, i cap a l’impacte i la provocació. Es dóna un nou format a obres clàssiques i es barregen la ficció amb la realitat, com a Hate Radio i Wastland. Segons Ramon Simó “ens falta el punt d’atreviment” i per aquest motiu vol acostar la cultura d’avantguarda a tothom. En declaracions a ZONASEC, ha afegit que l’oferta d’enguany vol portar a la reflexió, a veure a través de l’art què està passant al món.
Pel que fa a música, el Grec també acull estils diversos com jazz, flamenc o tango. I torna a preparar “Off the record”, una secció en què coneguts artistes es destapen i es donen a conèixer des d’una altra vessant. En aquesta ocasió participaran Amparo Sanchez, Raynald Colom i el recentment entrevistat per ZONA SEC, David Carabén.
Dins l’apartat de dansa hi ha programades des de propostes nacionals, com Memòries d’una Puça, de la Sol Picó, fins a propostes estrangeres com la que porta, i especialment recomana en Ramon Simó, el ballarí japonès Oguri, amb My neighbor Stone.
Pel que fa el circ, el Grec és una gran oportunitat per redescobrir aquesta art escènica. El director del Festival recomana molt especialment la proposta Opus, de la companyia australiana Circa, que es presenta com a espectacle inaugural.
Amb la incorporació del Mini Grec, el Festival ofereix per primera vegada un programa d’espectacles per al públic infantil i familiar, apropant el Festival a tots el públics.
Marta Tello