El centre cívic El Sortidor s’ha convertit en un equipament fonamental del Poble-sec, dinamitza el barri, afavoreix les xarxes de col·laboració, fomenta espais de relació i impulsa la cultura de proximitat.
Pati del centre cívic/ Ana inés Falcone
Els inicis
L’equipament es va posar en marxa l’any 2003, cinc anys després que es col·loqués la primera pedra, com a resposta a les demandes prioritàries sorgides al “Pla de futur del Poble-sec”, tal com recorda Jordi Romeu, President Honorífic de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, entitat cogestora de centre cívic. En aquell moment el barri no tenia equipaments i l’actual biblioteca Francesc Boix era l’espai que es feia servir a mode de centre cívic, però tenia mancances d’organització i d’espai. Amadeu Quintana, que va agafar la codirecció per part de la Coordinadora, recorda que ja inicialment es va plantejar com objectiu del centre ser una eina al servei dels ciutadans individuals i dels que estaven organitzats, i ser un aliat del seu treball i les seves necessitats.
Jordi Romeu, per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i Pere Alcober, Regidor del Districte, en la signatura del conveni de cogestió.(4.06.2004)/ Jordi Mota
Creixement
Al llarg d’aquests anys El Sortidor ha anat creixent fins a arribar a l’actual situació, en què es troba ben bé al límit. Dóna servei a entitats i veïns, però les dimensions del centre i el creixement del barri han fet que es quedés petit. Amb l’objectiu de descongestionar-lo, comenta Anna Maria Massó, Consellera de participació del Districte, es va impulsar la creació de l’equipament Albareda. Tot i així, i com succeeix poques vegades, sembla que tothom, entitats, veïns i administració estan satisfets amb el funcionament i el servei de l’equipament que s’ha convertit en el punt neuràlgic del barri. La fórmula de cogestió, impulsada pel Regidor del Districte quan es va crear l’equipament, Pere Alcober, sembla també ser la més interessant per a tothom i un mètode positiu perquè la direcció del centre estigui a prop dels destinataris del servei. Tot i així, fonts properes a la gestió del centre consideren que s’han de definir millor els criteris de cogestió per millorar l’efectivitat.
Proximitat
El Sortidor es diferencia de molts altres centres cívics per la forta implicació de les entitats, degut en part a la proximitat amb els veïns i al model de cogestió establert. Tant és així que, admet Gerard Verdés, ex codirector del centre i membre dels Castellers del Poble-sec “pel veïns és com l’ajuntament del barri”. L’actual codirector Hector Iburo, afegeix en la mateixa línia que “dóna resposta a les inquietuds dels veïns” i ho fa a través de quatre eixos: la programació de tallers, el suport a les entitats, el suport a la creació i el projecte A Taula.
La celebració
La festa dels 10 anys s’ha estructurat amb activitats al carrer que combinen actuacions tradicionals amb noves propostes; segons la Núria Aguadé, codirectora del Centre Civic, l’objectiu és portar la festa fora de les portes del centre, per apropar-la a tots els veïns i mostrar l’esperit de l’equipament.
La cita serà el divendres 25 d’octubre a partir de les 18.30h amb una festa per a tothom, en què hi haurà actuacions de l’esbart dansaire Renaixença, taller de castellers, ball de gegants, tabalers, activitats de l’entitat Tomàs Tortajada i de Marabal. A més, després dels parlaments institucionals, a les 21.30h, tindrà lloc un espectacle de dansa aèria a càrrec de Sheila Ferrer i una vídeo projecció. La celebració finalitzarà amb un aperitiu.
Marta Tello
Porta d’entrada a El Sortidor/ Ana Inés Falcone
Notícies relacionades:
Comença la temporada d’activitats als centres cívics del Poble-sec