La mesura afecta, entre d’altres, als comerciants del barri i a la patronal barcelonina dels apartaments turístics, que vaticina una proliferació de pisos il·legals.
@4tito4 / L’Ajuntament de Barcelona va aprovar, a finals d’octubre, el Pla Especial Urbanístic per a la regulació delshabitatges d’ús turístic (HUT) el qual congelava la concessió de més llicències i deixant la xifra en 9.606 a tota la ciutat. Al Poble-sec n’hi ha 546, el cinquè barri amb més número, 22 menys que a Sant Antoni. El consistori així, tal com argumenta, podrà definir paràmetres que ajudaran a gestionar aquest fenomen a curt, mig i llarg termini. Una teoria que topa amb l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), “no respecta la llei”, sosté el seu vicepresident, Franck Granados. En referència a que se salta la Llei Catalana de Turisme, “això genera inseguretat jurídica i està provocant que es produeixin greuges comparatius”. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, defensa que s’està “treballant conjuntament amb la Direcció de Turisme per tal d’incloure les esmenes pertinents”. Granados, tot i així, no descarta utilitzar “les vies legals” per a que l’executiu local rectifiqui. El vicepresident de l’associació del sector assegura que la mesura “castiga als més petits i al comerç de barri”. Un extrem que confirma el president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec, Manel Tort, “les vendes han repuntat, especialment al 2013, a l’estiu i al Nadal. Aquest estiu, també, però no tant” i afegeix, “els clients turistes, normalment, són famílies. El turisme de borratxera no el volem”. I és que Granados alerta que la decisió de l’ajuntament farà aflorar els pisos il·legals.
Aquest estiu veïns de tota Barcelona es van manifestar en contra de la proliferació de pisos turístics / Joao França
El Districte de Sants-Montjuïc, en aquest sentit, va realitzar una campanya d’inspecció els mesos de setembre i octubre al Poble-sec i de les 80 inspeccions dutes a terme van obrir tres expedients, dels quals dos eren per activitat sense llicència. Tant des d’APARTUR com des de l’associació de comerciants apunten al Gremi d’Hotelers com un dels responsables d’aquesta proposta del govern local, “perquè som competència”, subratlla Franck Granados.
Altes ‘exprés’?
El portal d’informació de l’Eixample, laintervia.cat, informava el passat 27 d’octubre que l’Ajuntament de Barcelona havia legalitzat el 20% dels pisos turístics dos mesos abans de la moratòria de finals d’abril i que va entrar en vigor el 3 de maig, la qual establia sis mesos de converses amb els actors principals per elaborar el pla. I un dia abans, és a dir, el 2 maig, detalla el web, es van donar d’alta un 7%. Vives ho atribueix a un tema de calendari, perquè “exercien com a HUT sense l’habilitació corresponent i davant l’advertiment es van regularitzar”.
“Vaig haver de marxar”
Va viure durant sis mesos aquesta “tortura”, assegura i per evitar tornar a patir-ho prefereix conservar l’anonimat i el del seu domicili. “Cada dos o tres dies, gent nova. I cada nit era festa”, relata i confessa, “vaig haver de marxar de casa meva per descansar, perquè no podia dormir”. I afirma que les trucades a la Guàrdia Urbana van ser en va, perquè quan arribaven ja no hi eren o callaven, “el més aviat que van venir va ser en una hora i mitja”, critica. Carlota Freixenet pateix des de fa dos anys el problema, a la confluència entre els carrers Elkano i Blasco de Garay, “tot i que l’últim any s’ha accentuat” i descriu els inquilins com “adolescents mal educats i amb ganes de festa”. El calendari, com detalla, va des de l’abril fins a finals de juliol “i és un continu cada setmana”. També al setembre i l’octubre. Igual que l’anterior cas, ha sol·licitat ajuda al cos policial i tampoc l’ha trobada per la demora en actuar. “Així que he fet servir mètodes expeditius: els llenço cubells d’aigua”.