Entrevista a Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Habitat Urbà
Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Habitat Urbà / Enric Català
@molina_jordi / Antoni Vives (Barcelona, 1965), un dels homes forts de Xavier Trias, és l’ideòleg dels principals projectes urbanístics de Barcelona, entre ells el Pla Paral·lel. Parlem amb ell sobre la reforma, els seus polèmics fanals i la relació del Poble-sec i el Paral·lel amb el turisme.
Vostè té un passat molt lligat al Poble-sec…
Els meus besavis per part de pare tenien una granaria al carrer Rosal molt coneguda a l’època. I, per part de mare, tota la família, que venia de València, es va instal·lar al Poble-sec. He vist l’evolució del barri, podríem dir que l’he mamat.
Què en destacaria?
És un barri en transformació, i això genera contradiccions. D’una banda ha viscut l’arribada de gent nova, amb costums diferents. I, de l’altra, l’arribada del turisme. Una part important d’aquest turisme genera beneficis, però una altra xoca amb les costums de la gent de tota la vida i, també, amb els nouvinguts. Això genera problemes de convivència, i el nostre repte ha és que el repartiment de la riquesa que genera la ciutat sigui més equitatiu.
El carrer Blai havia de ser un eix per al passeig i avui és una immensa terrassa. No és raonable pensar que, si no s’actua de forma preventiva, el Paral·lel pot córrer la mateixa sort?
És una preocupació raonable. Però fixa’t: Fa 15 anys, quan es va peatonalitzar el carrer Blai, no havíem viscut ni l’esclat del turisme ni de les terrasses. En el cas del Paral·lel estem a temps de posar les vacunes necessàries perquè no hi hagi aquests errors. No hem de permetre que hi hagi un excés de terrasses. Tots els que diuen amb molta mala fe que estem fent una avinguda per als turistes, menteixen.
El turisme en els darrers anys, però, és quan més s’ha disparat. El 2013 van visitar Barcelona més de 7 milions i mig de turistes: un 177% més que l’any 2012.
Barcelona no està col·lapsada. Té la mateixa capacitat d’atraure visitants que Londres o París i molt més que Roma. El que sí que és cert és que hi ha zones amb una densitat superior a la que hauria de ser normal: Ciutat Vella, Sagrada Família, la zona del Camp Nou, del Parc Güell o de la Rambla del Poblenou. Cal redistribuir el turisme, però no hem d’oblidar que el consum de la ciutat que fan aquests turistes és més d’una desena part del PIB de Barcelona. Deu vos guard si un dia ens abandonen!
Vives defensa les bondats del Pla Paral·lel / Enric Català
El Pla Paral·lel està dotat de 9,8 milions d’euros, el 30% dels quals anirà destinat a il·luminació. Excessiu?
Un fanal normal oscil·la al voltant dels 4.000 euros. Els fanals del Paral·lel acabaran costant el mateix. Els nous fanals del Paral·lel són un servei social, esdevindran el model de fanal més avançat del món en termes d’atenció ciutadana: incorporen llum variable, wi-fi, sensorització… És a dir, fan possible que la senyora Maria, que té 83 anys i un dispositiu de teleassistència, tingui una xarxa més amplia de cobertura. La Fundació Bloomberg ens ha donat un premi de 5 milions de dòlars per la vessant social d’aquest projecte. És l’element definitori del nou urbanisme.
Li deia això del 30% —6.500 euros cada fanal— perquè algunes entitats de la zona s’han queixat de la manca de suport municipal…
Què hem de fer aleshores, no posar fanals? Si a l’entitat ‘X’ li fa falta una subvenció, i la justifica, la tindrà. Qui em digui que el Paral·lel, tal i com estava, era una avinguda digna de Barcelona i digna de la qualitat mitjà de vida de la ciutat, menteix. Feia exactament seixanta anys que no s’hi feia una sola inversió. Ni un maleït euro, amb una il·luminació penosa!
El teatre Arnau, oblidat des de fa una dècada, no entra en la reforma. El preveuen recuperar?
Hi ha d’haver un projecte consistent, que sigui autogestionable i que funcioni. Hem d’anar per capítols. Primer calia recuperar el Paral·lel i ara som camí de fer-ho. I cal una altra cosa molt important: que el pols entre lleure i repòs al Poble-sec, vagi en favor del repòs. Sóc el responsable d’haver iniciat la suspensió de llicències de locals de pública concurrència.
Una mesura que exclou el Paral·lel…
Sí, però per un motiu: el Paral·lel tindrà una regulació específica, ja ho estem treballant amb les entitats que són responsables.
Hi ha hagut veïns que han parat el trànsit i les obres a l’avinguda…
No home no! Han estat, només, quatre i l’apuntador. Sempre hi ha grupuscles que s’oposen a tot. Forma part d’aquesta pseudodemagògia que corre pel món.
Creu que els hi passarà factura el caldo de cultiu que s’ha anat generat en contra del model de ciutat que defensen?
És que no hi estic d’acord. No hi veig aquest caldo de cultiu. El que sí que veig és que els grups veïnals més crítics estan al servei de les noves organitzacions polítiques. Però si tu passeges per la ciutat, un dia et convido a passejar amb mi, veuràs que el nivell d’orgull és molt elevat.