Només 1 de cada 3 famílies té plaça pública a l’escola bressol del Poble-sec, segons denúncia l’Associació Babàlia
@zona_sec / La manca d’escoles bressol al barri no és, només, una apreciació ciutadana, és també una de les conclusions de la diagnosi que va fer el consistori el juliol de 2010. Des d’aleshores, però, el Poble-sec segueix amb només tres escoles bressol públiques –Forestier, La Gavina i Nic—, insuficients tenint en compte l’alta demanda que hi ha al barri.
Associació Babàlia, al carrer Radas, 27 / J.M.
Davant d’aquesta realitat, des de fa pocs anys s’ha consolidat una xarxa de criança compartida que ha servit d’alternativa al circuït públic per a moltes famílies. “Fins fa uns anys la bressol de Barcelona era una meravella”, explicava Glòria Melich, impulsora, juntament amb altres veïns, de l’Associació Babàlia, que treballa de forma autogestionada en la criança i l’educació de les criatures. A més de Babàlia, que aglutina 40 famílies, altres projectes populars de comaternitat funcionen de forma estable al barri, com el Monstre de Paper o el Petit Molinet. “Només un terç de les famílies obtenen plaça per a l’escola bressol”, explica Melich, que lamenta el tancament i la privatització d’escoles bressol en els darrers anys.
La Generalitat va reduir l’any 2012 un 50% el pressupost per aquests centres. Com que les escoles bressol són de titularitat municipal, cada ajuntament va haver de buscar-se la vida per compensar la retallada. En el cas de Barcelona, un 33% de les famílies reben bonificacions per poder pagar les quotes.
Les declaracions de Melich van aixecar un sonor aplaudiment en l’acte de Guanyem al Poble-sec, en què Núria Lacasa, directora de l’escola Jacint Verdaguer, va demanar més recursos per fer possible el model d’Escola Inclusiva al barri.