Connecta amb nosaltres

Entitats

Pepi Domínguez: “Sense conciliació són necessaris els grups de criança compartida”

Publicat

on

@pruna_ana / |Pepi Dominguez, llevadora del CAP les Hortes i pregonera de la Festa Major del barri

Quan algú passeja pel Poble-sec amb la Pepi Domínguez (Lobón, Badajoz, 1959) se’n adona de com de popular és aquesta llevadora –l’única del CAP Les Hortes– que va arribar al barri fa 10 anys. La Pepi ha assistit centenars de parts i, de manera privada, també treballa a Titània-Tascó, una cooperativa que ofereix suport a les dones que volen parir a casa i que aposten per la criança compartida. Enguany ha estat escollida com a pregonera d’una Festa Major en què les dones hi tenen un paper destacat. 

Seràs la pregonera de les festes del barri. Et va fer il·lusió quan t’ho van proposar?

M’ho van proposar fa uns mesos i d’entrada vaig dir que millor busquessin algú altre. Jo sóc de parlar en petit comitè i no ho tenia clar, però després em van dir que altres companyes també pujarien amb mi i vaig accedir. Ara em fa molta il·lusió perquè penso que és un reconeixement cap a les dones del barri.

Explica’ns una mica la teva relació amb el Poble-sec

Fa 10 anys que hi treballo. Jo visc a Badalona i abans de venir aquí treballava a Can Ruti, després vaig voler treballar a la primària i em van oferir una plaça a Santa Coloma, però la llevadora que hi havia aquí marxava i em van dir si volia venir. Com que podia triar, vaig venir cap aquí. El barri m’agrada perquè hi ha molta diversitat i és com ser la llevadora d’un poble. M’agrada conèixer la gent, que la gent em conegui a mi i poder tenir un tracte personal.

“El barri m’agrada perquè hi ha molta diversitat i és com ser la llevadora d’un poble”

  A Titània-Tascó hi treballes assistint parts a casa. Tu vas parir a casa teva?

Sí, de fet jo em vaig fer llevadora a partir de ser usuària fa 30 anys. En aquella època era molt difícil trobar algú que t’assistís el part a casa perquè hi havia molt poca gent que es dedicava. Amb Titània vaig parir a casa les meves dues filles i quan les persones que hi treballaven van marxar, m’hi vaig quedar jo. L’experiència de parir a casa és molt satisfactòria, en el meu cas no vaig tenir pràcticament dolor ni molèsties. Els hospitals sempre tenen protocols, presses… A casa manes tu, vas al teu ritme i és més fisiològic.

`pepi

La Pepi és tota una institució al barri

 

No comporta més riscos que parir a l’hospital?

En realitat no, les estadístiques indiquen que en qüestió de riscos pràcticament no hi ha diferència entre el part a casa o a l’hospital. De fet, per a molta gent és preferible perquè els parts hospitalaris són molt intervinguts, moltes dones acaben amb una cesària o amb una intervenció que potser no hagués fet falta.

La sanitat pública no inclou l’opció del part a casa. Quin preu té de manera privada?

2000 euros. Incloent tot el seguiment abans i després del part fins a la quarantena. La gent queda molt satisfeta i qui tria aquesta opció normalment repeteix.

L’edifici de La Botànica s’ha convertit ara en un espai per a la criança compartida. En què consisteix aquesta?

De fet, els grups que jo porto de post-part acaben derivant en grups de criança compartida perquè les dones se’n adonen que criar en soledat és molt dur i, en canvi, tenir un grup de pares i mares amb els quals pots intercanviar consells, dubtes i que et donen suport, et facilita les coses. Durant els primers mesos jo els atenc a l’ambulatori però després quan ja s’incorporen a la feina acostumen a buscar grups de criança compartida fora de l’ambulatori, com una associació de veïns, un centre cívic… per estar les criatures, les mares, i de vegades busquen un educador per a què elles puguin conciliar la vida laboral, que puguin anar a la feina i les criatures estiguin ben ateses.

Amb respecte a  la conciliació laboral. Quin creus que seria el temps de baixa òptim?

La mare com a mínim hauria de poder estar amb el seu fill durant el primer any de vida i el pare al menys els tres primers mesos. Quan això no és possible és quan més necessaris són els grups de criança compartida i fins i tot alguns d’aquests grups acaben derivant en escoles, aquí a Poble-sec tenim l’exemple de Babàlia, el Petit Molinet, el Monstre de Paper…

També hi ha força debat amb el tema de la lactància. Què en penses? Fins quan és aconsellable perllongar la lactància materna?

Per a mi allò fisiològic és el millor, la resta són invents de la civilització: Les vaques no tenen res a veure amb nosaltres com a animals. Les dones tenim mames i som mamífers, no crec que hi hagi res a debatre. L’únic és si la mare desitja o no donar el pit. I pel que fa al temps, ho decideix cada mare. Una mare pot donar el pit tant de temps com ella se senti còmoda.

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.