L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat un premi al grup impulsor del Protocol per evitar conductes sexistes durant la Festa Major del Poble-sec i s’ha compromès a refermar la lluita contra el sexisme.
@pruna_ana/ L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha lliurat el premi 25 de Novembre al Protocol d’actuació contra les agressions sexistes a les festes majors del Poble-sec, creat per un grup motor que el formen diverses entitats del barri —La Base, els Castellers, l’Assemblea de barri del Poble-sec o l’Electrodomèstica, entre d’altres—.
Tots els premiats amb l’alcaldessa Ada Colau
Aquest és el desè any que s’entrega aquest premi, dotat amb 7.500 euros i impulsat per la regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones.
El protocol va ser creat pels organitzadors de les festes del Poble-sec amb l’objectiu de d’evitar problemes derivats del sexisme durant la celebració, “entenent el sexisme com una de les grans problemàtiques que impedeixen el lliure gaudi i convivència de totes”, tal com indica el protocol.
Durant l’entrega dels premis, l’alcaldessa Ada Colau ha subratllat la necessitat de que la lluita contra la violència a les dones “sigui una realitat i no només qüestió de declaracions ni de dies internacionals” i ha anunciat que destinarà més d’un milió d’euros a aquesta lluita.
Vull caminar tranquil·la
Enguany el premi 25 de novembre s’ha dedicat a la prevenció de l’assetjament sexual vers les dones en els espais públics sota el lema Vull caminar tranquil·la. Carrers sense assetjament. Les agressions sexistes als llocs públics, especialment durant celebracions populars, són un problema que impedeix que aquestes festes puguin celebrar-se amb bona convivència per part de tots. La idea del protocol passa per “garantir un espai de seguretat i confiança on en el cas de produir-se una agressió sexista, les persones afectades se sentin amb prou suport per actuar per elles mateixes”, resa el manifest.
Protocol embrionari
El Protocol d’acció per incidir en l’assetjament va ser elaborat per un grup de persones conscients que el sexisme impedia gaudir lliurement de les festes majors del barri amb l’objectiu d’incidir per a evitar agressions sexistes i reaccionar al respecte en cas que es produeixin. El projecte, encara en procés de desenvolupament, s’aplicarà amb tota plenitud durant les festes de l’any vinent però ja es va començar a aplicar en algunes espais lliures de sexisme de les passades festes del barri. “La idea és que aquest any prengui una dimensió de barri i sigui present a les festes majors de totes les entitats i sigui una lluita transversal”, explica la Marta Pérez, una de les impulsores del projecte.