Redacció / La Biblioteca Francesc Boix podria ampliar-se
El passat 5 d’abril es va fer la primera reunió del procés participatiu que definirà els usos de la Casa de la Premsa, el futur equipament de la Satalia, la reordenació de la biblioteca Francesc Boix del carrer Blai, el centre cívic El Sortidor i el centre cultural Albareda. Aquests són els espais en els que l’Ajuntament està disposat a invertir en un horitzó de deu anys, tot i que al barri hi ha molts altres espais pendents de destí que es deixen per més endavant.
La Casa de la Premsa és un edifici construït per l’exposició de 1929 i que actualment es troba en desús, tot i que en bon estat de conservació. L’Ajuntament compta amb destinar una quantitat indeterminada en els propers mesos per fer, almenys, una part de la remodelació. L’obra definitiva es faria probablement el 2019, quan el projecte definitiu ja hauria passat tots els tràmits. La Comissió per la Recuperació de la Casa de la Premsa, formada per més de 80 entitats i que té el suport de dues mil signatures, aspira a fer-hi activitats dedicades a la gent gran, els joves i altres col·lectius. Es vol que la comunicació sigui un eix transversal d’aquestes activitats comptant amb organitzacions professionals i institucions del sector. Alhora es treballa amb propostes de caire artístic i terapèutic així com el foment del cooperativisme i l’economia social.
Façana de la Biblioteca Francesc Boix / Ajt Bcn
Canvis en equipaments actuals
La biblioteca Francesc Boix del carrer Blai és un altre candidat a remodelació, doncs els tècnics municipals estimen que cal ampliar-ne les instal·lacions, cosa que podria acabar amb un canvi d’ubicació. Una possibilitat en aquest sentit és un solar disponible al passeig de l’Exposició. També el centre cívic El Sortidor i el centre cultural del carrer Albareda viuran canvis, ja que es considera que hi ha espais que es poden utilitzar de forma més eficient i prestar alguns dels serveis que el barri necessita.
Seguiment del procés
El procés el dinamitzarà l’empresa Eidos i comptarà amb l’assessorament del prestigiós geògraf de la UAB Francesc Muñoz, expert en gentrificació. Per la banda veïnal es constituirà un grup motor que seguirà el procés en coordinació amb els tècnics de l’empresa i de l’Ajuntament. Hi haurà membres de la comissió per la recuperació de la Casa de la Premsa, però també es vol que hi hagi altres persones que aportin punts de vista el més plurals possible. En aquest sentit, una de les activitats del procés consistirà en preguntar a ciutadans de peu per les necessitats d’equipaments del barri. Es vol superar d’aquesta manera el cercle de les persones més organitzades al voltant de les entitats.
Informe final al novembre
Les necessitats d’equipaments del barri ja es van definir en un document presentat setmanes enrere i que es va elaborar en funció dels criteris oficials de les administracions públiques. Aquest document reconeix importants mancances al barri, com l’ampliació de la biblioteca o la creació d’un nou institut. Però el document es considera tan sols un punt de partida i s’atendran altres demandes que no apareixen oficialment reconegudes.
El procés participatiu que ara comença tindrà una primera fase de diagnòstic que s’allargarà fins l’estiu, una altra de propostes i un informe final del pla d’equipaments del Poble Sec que es preveu acabar el mes de novembre.