Connecta amb nosaltres

Portada

L’autonomia; fita i camí de la gent sense llar a l’alberg Sant Joan de Déu

Publicat

on

Segons Eurostat (oficinafachada02 estadística de la UE), a la Unió Europea hi ha 30 milions de ciutadans i ciutadanes que pateixen problemes d’accés a un habitatge digne. A Barcelona, del 2008 a l’abril de 2012 va augmentar en un 32% la gent sense sostre. De les 2.791 que es troben en aquesta situació, 1.258 són allotjades en centres residencials de la XAPSLL (Xarxa d’atenció a persones sense llar), com l’alberg Sant Joan de Déu del Poble-sec.

L’alberg Sant Joan de Déués un dels 4 existents a Barcelona i l’únic amb una alta exigència d’accés: atén persones autònomes física i mentalment, sense consum actiu i amb capacitat d’ocupabilitat. Ofereix allotjament temporal (70 dies de mitjana)a persones que s’han quedat sense sostre i serveis per afavorir la seva reinserció laboral i l’accés a un habitatge. Francesc Pous, educador social i responsable de l’alberg destaca que el centre busca que els usuaris siguin “protagonistes de la solució del seu problema” fugint de l’assistencialisme.

Aquesta atenció en la fase inicial facilita que la reinserció sigui àgil i dificulta la cronificació. Tot i així, amb l’actual crisi econòmica i social, els recursos han minvat i l’accés al món laboral s’ha complicat. En 2012 la xifra de persones ateses a l’alberg ha disminuït a 245 (de les 268 en 2011), ja que en dificultar-se l’accés laboral, el temps d’estada dels usuaris ha augmentat.

La manca de recursos, la pressió familiar i social i la pròpia sensació de fracàs ha  fet disparar els casos de problemes de salut mental, com depressions o ansietat. Gairebé el 50% dels usuaris de l’alberg requereixen suport terapèutic.

Desmuntant estereotips

La societat en general i, com a tal, també els usuaris que per primer cop accedeixen a un alberg d’acollida, té una idea preconcebuda sobre la gent sense llar que l’estigmatitza. Pous reconeix que els nous usuaris arriben molt espantats al centre creient que es trobaran envoltats de persones perilloses, però de seguida se’n adonen que la majoria d’usuaris tenen situacions semblants a la seva. Els usuaris del servei són un reflexa del que està passant a la societat. Gran part han arribat a l’alberg després d’haver patit un desnonament, o han tornat al centre perquè la inestable situació laboral no els ha permès tornar a tenir uns mínims serveis per a la seva total autonomia.

 

Programa Tapa’t

Per tercer any, Sant Joan de Déu Serveis socials Barcelona, ha posat en marxa el programa Tapa’t durant el Nadal per tal de recollir mantes i sacs de dormir per la gent que dorm al carrer. Enguany s’han aconseguit 240 sacs i mantes, que seran distribuïts per voluntaris i alumnes de centres escolars que han participat en la recollida.

Tapa’t vol sensibilitzar sobre la situació de necessitat de les persones sense llar, denunciar la situació de dèficit de recursos per a una atenció mínima a aquestes persones i oferir atenció i informació a les persones sense llar que ho requereixin.

Marta Tello

Foto: Ana Inés Falcone

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.