Aquesta és la visió de les entitats culturals del Poble-sec sobre l’equipament Albareda, que consideren que no ha pres la forma més adequada per donar resposta a les seves necessitats.
Ajustant l’oferta
Fa poc més de tres mesos que el centre cultural Albareda s’ha posat en marxa. Mica en mica es van omplint els tallers i es van ocupant les sales, tot i així, el centre és encara poc conegut i en general es desconeixen les activitats que s’hi realitzen. Segons la Directora, Núria Girona, estan preparant la pàgina web, que contribuirà a la difusió, i estan acabant d’estudiar quines són les necessitats en quant a l’oferta de cursos i horaris per poder donar un bon servei al barri.
El primer trimestre han aconseguit realitzar el 55% dels cursos programats i esperen en aquest segon trimestre que la xifra augmenti. El centre cultural Albareda es coordina amb el centre cívic El Sortidor per oferir una oferta variada, tenint en compte que el nou equipament està especialitzat en música, fet que segons la Directora “enriqueix l’oferta del barri”.
Taller de guitarra al centre Albareda. Foto: Ana Inés Fernández
Entitats descontentes
Tot i la bona oferta de tallers, el descontent entre les entitats culturals del barri és generalitzat. Moltes ja es van excloure de fer servir l’equipament quan es va saber com eren els espais, com ara l’escenari, que no és suficientment gran per permetre a les entitats de teatre i ball poder realitzar la seva activitat, però d’altres s’han sorprès a posteriori quan han trobat magatzems i sales massa petites per assajar o guardar el material. Tot i així, el major reclam és l’ampliació de l’horari. Actualment el centre està tancat els migdies, diumenges i els dissabtes al matí, un dels moments amb major activitat a les entitats. I la qüestió s’agreuja quan les fan pagar per obrir fora de l’horari establert. Un exemple l’exposa en Juan Milan, bicap de Colla d’Adults de Diables. Indica que com no disposen de claus del centre, han de dependre d’una persona que els obri el centre expressament per agafar i tornar el material quan tenen actuacions, fet que els impedeix treballar amb agilitat. A més, no poden guardar i moure La Bèstia amb eficiència perquè els espais són petits. Els tabalers són un altre dels grup que han vist defraudades les seves demandes i han hagut de tornar a assajar al centre cívic El Sortidor, perquè no caben als bucs d’assaig. Queixes que subscriuen altres entitats.
La Directora admet que alguns espais són petits, però que “qualsevol proposta de les entitats és escoltada, estudiada i ben rebuda”. Respecte els horaris, recorda que és responsabilitat del Districte, no del centre, i que es crida a un conserge que obre i tanca el local quan les entitats ho necessiten. Tot i així, les entitats consideren que la mesura no és prou eficaç.
Al servei de les entitats
El centre es va crear amb l’objectiu d’atendre les necessitats de les entitats que no disposaven d’espais adients per portar a terme les seves activitats i per aconseguir-ho es van recollir les seves demandes en diversos processos. La sensació final ha estat que les sol·licituds no han estat escoltades i ara el centre presenta carències estructurals molt difícils de salvaguardar. La manca de diàleg entre els responsables del centre i les entitats és un altre aspecte que ha produït decepció. Però també hi ha certa esperança que la causa sigui que el centre encara ha d’acabar d’aterrar. Albareda fa poc temps que està en marxa i necessita una mica de rodatge per ajustar els seus serveis.
Marta Tello