Connecta amb nosaltres

Societat

El CC Albareda, lluny de la gestió veïnal

Publicat

on

El teixit associatiu i veïnal del Poble-sec perd l’oportunitat de gestionar un equipament llargament reivindicat pel barri que seguirà en mans municipals

albareda_web45

La gestió cívica del CC Albareda haurà d’esperar a que passin les municipals de la primavera de 2015

 @molina_jordi / La gestió cívica del Centre Cultural Albareda haurà d’esperar, com a mínim, a que passin les eleccions municipals de la primavera de 2015. El Districte de Sants-Montjuïc ha decidit aplaçar fins el següent mandat la convocatòria d’un concurs sobre la gestió d’aquest equipament, icona d’una conquesta veïnal. És a dir, la gestió seguirà sent municipal, malgrat que des de la inauguració del centre, el desembre de 2012, existia l’acord del consistori de compartir –o cedir— la gestió a la societat civil del barri, seguint un model d’èxit de cogestió com el del CC El Sortidor.

Aquesta decisió s’explica en base a dos arguments. D’una banda el consistori esgrimeix raons tècniques: “cal acabar de perfilar la normativa de Gestió Cívica”, la que regula la gestió veïnal dels equipaments. I, de l’altre, més enllà dels discurs oficial, fonts municipals admeten que hi va haver un abans i un després en la negociació frustrada de fa un any, quan representants de la Coordinadora d’Entitats i la Unió d’Associacions de Veïns van evidenciar davant del consistori discrepàncies evidents que feien impensable compartir el volant de l’equipament.

El president de la Coordinadora, Josep Guzmán, lamenta que l’Ajuntament avortés aquella taula de negociació i demana que, en el futur, “els veïns siguin els qui gestionin els equipaments públics de l’entorn”. Des la Unió de Veïns, Lluís Martínez, explica que esperaran a l’anunci d’un nou concurs per donar detalls de la seva proposta. Ja sigui per la manca de consens entre plataformes, o per la comoditat municipal a un any vista de les eleccions, el cert és que el mandat acabarà sense que els veïns tinguin dret a decidir sobre l’equipament pel qual van lluitar.

La contrapartida de l’Ajuntament

Tot i que la direcció seguirà sent municipal, hi haurà un consell rector en el qual sí que hi participaran les entitats del barri. Un funcionari municipal es farà càrrec de la direcció, però els equips de dinamitzadors i l’equip auxiliar seran posats a concurs públic. L’empresa que el guanyi serà l’encarregada de contractar aquest personal, que constarà en dos dinamitzadors, un generalista i l’altre especialista en música, uns informadors i un auxiliar polivalent.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.