Connecta amb nosaltres

Portada

El repte de la convivència

Publicat

on

L’Ajuntament vol reactivar la Taula de Convivència del Poble-sec però el teixit associatiu i l’oposició reclamen més regularitat en les sessions

molina_jordi / Poble-sec. Uns dies abans de les darreres eleccions municipals que donarien les regnes de Barcelona a CiU, l’aspirant a alcalde, Xavier Trias, es comprometia en aquest diari a mantenir activa la Taula de Convivència del Poble-sec. Un espai de trobada interdisciplinari i intercultural destinat a millorar la cohesió social i impulsat per l’anterior equip de govern, que havia aconseguit aglutinar un important gruix d’entitats al voltant d’aquesta iniciativa. Ara, després de dos anys en què la Taula només s’ha convocat en quatre ocasions, el Districte vol donar-li un nou impuls. La realitat social del barri, però, ha empitjorat.

diversidad_web2

La Taula de Convivència només s’ha convocat en quatre ocasions en dos anys / Ana Inés Fernández

 La greu situació econòmica que viu el país ha colpejat amb duresa els sectors més vulnerables de la societat. Les persones immigrades —un 32% al barri, deu punts per sobre de la mitjana del Districte— són un dels col·lectius que pateix la crisi amb més cruesa. L’atur castiga més als nouvinguts que no pas als autòctons —34,8%, davant un 20,6%, respectivament, segons dades oficials— i barris com el nostre viuen diàriament situacions límit. Així ho expliquen fonts del teixit associatiu del Poble-sec, que alerten d’una “greu situació” que ha desbordat la feina d’algunes entitats que lluiten contra l’exclusió social. Segons xifres de l’Ajuntament, la bretxa salarial entre barris ha augmentat en els darrers dos anys. Dels 73 que hi ha a la ciutat, 55 estan per sota de la mitjana. Entre ells, el Poble-sec, on la renda familiar disponible està 30 punts per sota de la mitjana de Barcelona i deu per sota de la del Districte. En barris acomodats, com Pedralbes, per fer-nos una idea, la xifra ascendeix quasi dos vegades i mitja la mitjana barcelonina.

Recuperar la convivència, el repte

En aquest context, el consistori vol recuperar el ritme de trobades de la Taula de Convivència, que ha caigut en picat des que CiU ha entrat a l’Ajuntament. L’any 2012 hi va haver tres cites —2 de febrer, 10 de maig i 26 de novembre— i en el que portem de 2013, només una, el passat 2 d’abril. Quatre úniques reunions en els darrers dos anys que contrasten amb les trobades gairebé mensuals de l’etapa inicial de la Taula, impulsada en l’últim sospir de la gestió d’Imma Moraleda, molt criticada al barri, malgrat que aquesta iniciativa comptava amb un ampli suport associatiu, cívic i comercial.

Fonts del teixit associatiu lamenten que la iniciativa hagi agafat un caire “poc participatiu i superficial” i creuen que se solapa amb accions pròpies del Pla Comunitari, molt més en contacte amb la realitat del dia a dia. De fet, a la darrera reunió només hi havia sis entitats, lluny de la vintena que van acompanyar el naixement del projecte. Casa de Tots i ATIMCA —desapareguda— han deixat de participar-hi. Màxim Montori, de la comissió de seguretat i civisme de la Coordinadora, explica aquestes baixes: “molts col·lectius de nouvinguts —vinculats majoritàriament al sector de la construcció—  han entrat en una situació d’urgència social en perdre la feina i això ha condicionat les seves prioritats”.

 

Més formació, menys sanció

diversidad_web

El Poble-sec té una renda familiar disponible 30 punts per sota de la mitjana de Barcelona i deu per sota de la del Districte / Ana Inés Fernández

Per la seva part, Miquel Pulgarín, secretari de la Taula, admet que s’ha perdut regularitat però assegura que s’està treballant per obrir el projecte a més entitats i recuperar la perspectiva formativa. En aquest sentit s’expressa Rosa Frasquet, responsable de formació i projectes de La Formiga, entitat membre, que demana estabilitat a per consolidar un espai que faci de xarxa entre associacions i permeti intercanviar informació.

La consellera adscrita al Poble-sec del PSC, Núria García, creu que des de les files convergents “no s’acaben de creure” la iniciativa i lamenta que s’hagi passat de treballar des de la integració a la sanció. La seva homòloga a CiU, Anna Maria Massó, entén la manca de regularitat com una “excepcionalitat” i s’excusa amb el calendari. “Cal tenir en compte que han estat festes de Nadal i de Setmana Santa i sempre costa més”, explica per justificar els 5 mesos en blanc que hi ha hagut entre les dues últimes trobades.

Jornada de Portes Obertes, la cita

El proper 18 de maig serà una bona oportunitat per mesurar el poder de convocatòria de la Taula, amb una Jornada de Portes Obertes. El punt central es fixarà a la Plaça de les Navas i està previst que hi hagi activitats familiars, a més d’un dinar popular i una gimcana infantil amb inscripció prèvia —es pot realitzar a les escoles— que recorrerà les entitats que formen la Taula. És el cas de l’oratori Faizan e Medina, el darrer en confirmar l’assistència a una jornada que tindrà un escull poc oportú: la coincidència amb la festivitat de la Segona Pasqua.

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.