De nou al Poble-sec s’ha viscut un cap de setmana de portes obertes. Tres dies en què hem tingut l’oportunitat de colar-nos a gairebé una trentena de tallers i descobrir com treballen artesans i artistes.
L’activitat, organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec amb l’Ajuntament de Barcelona, sempre ofereix l’oportunitat de conèixer nous tallers, noves tècniques de treball i noves obres; alhora que permet descobrir com els talleristes creen amb minuciositat i estima peces singulars, tot convertint la feina en un art.
Amb Tallers Oberts hi ha l’ocasió de veure propostes innovadores, fresques, actuals; i redescobrir artesans de tota la vida que creen peces úniques amb tècniques també úniques; amb l’afegit que els artistes poden tenir més que mai un diàleg amb visitants i clients, coneixent què els agrada i què els interessa; mentre aquests tenen l’oportunitat de descobrir les històries que s’amaguen darrere les peces, conèixer les tècniques de treball i les històries dels propis artesans.
Peces de Navenka Pavik/ Ana Inés Falcone
Innumerables manifestacions artístiques
Allà on el Poble-sec comença a confondre’s amb la muntanya, es troba un idíl·lic ambient per a la creació on trobem l’emblemàtic taller de l’Emilio Darocas, un mestre de la fusta, que fins i tot ha creat una tècnica per construir les seves impressionants peces. Un artesà al qual visiten freqüentment professionals i alumnes de prestigioses escoles d’art. Ben a prop es troba el taller de l’escultora Sofia Sunsais, que inspirada en el moviment, fa peces de gran força i emotivitat, a cobert de la muntanya de Montjuïc.
Fent marqueteria/ Ana Inés Falcone
Als Tallers Oberts també hi ha l’ocasió d’assistir a demostracions per entendre el procés creatiu i valorar amb una major precisió el treball que hi ha darrere de cada peça. A la joieria Koetània van organitzar diversos tallers de transformació d‘una joia en què els assistents podien veure des de la fusió del metall, fins a l’acabat de la peça, amb els detalls que la fan única. Al Taller de la Ninfa, el Jordi va fer girar el torn per crear davant dels sorpresos assistents baldufes de fusta, que un cop acabades ballaven al terra o a la mà de l’artista.
El Toni del Taller de la Ninfa fent una baldufa al torn
Del 8 al 10 de novembre també hi ha hagut activitats per als menuts, que han pogut construir estels o transformar el so de les joguines a la plaça dels Ocellets, gràcies als artistes del nou centre de creació i difusió de l’art, LaContra. I com no podia ser d’una altra manera, els concerts han tingut també el seu espai als Tallers Oberts. Diversos artistes han amenitzat la nit blanca i el vermut de diumenge.
De nou jornades esperades i sempre diferents a les quals confiem a tornar ben aviat.
Marta Tello
Més imatges
Noticies relacionades:
Nova edició de tallers oberts
Un barri sostenible i participatiu