Els curtmetratges ‘La prueba’ de la mateixa associació Arep i ‘Actitud negativa=Discapacidad’ de l’Hospital de la Mercè, guardonats amb els premis del jurat i del públic, respectivament
Arep va celebrar l’entrega de premis a la Casa del Mar del Poble-sec / Arep
@molina_jordi / Capacitat de superació, sentit de l’humor i intenses dosis de sensibilitat. Són els ingredients que van fer servir els diferents col·lectius amb discapacitat per participar al concurs de curtmetratges que impulsa la comissió Trencar Estigma de l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (Arep). Tal i com va informar aquest diari a la seva darrera edició, la Casa del Mar del Poble-sec va ser l’escenari aquest 12 de desembre de l’entrega de premis d’un certamen en què persones amb algun tipus de discapacitat havien de retratar col·lectius amb discapacitats diverses. “Ens ha agradat que tots els finalistes hagin destacat la part positiva dels altres companys, les seves capacitats, com ara l’afany de superació, i no les dificultats”, explica la terapeuta ocupacional d’Arep, Mireia Martínez, que confia d’iniciatives d’aquest tipus per “trencar l’estigma que sovint la societat atribueix a les persones que pateixen alguna discapacitat”.
El premi del jurat al millor curtmetratge del concurs –batejat amb el títol Posa’t a la nostra pell– se’l va endur La prueba, del Servei Prelaboral d’Arep, l’entitat organitzadora de la iniciativa. En canvi, el premi del públic va ser per Actitud negativa=Discapacidad, dirigit per la Unitat Polivalent de l’Hospital de la Mercè. A banda, es van entregar dos guardons més a títol individual: el premi a la millor actriu, per a la Montse, del Centre d’Atenció Diürna La Marina i al millor actor, per al Ramon del Club Social Esquima.
Una tasca amb continuïtat
El concurs Posa’t a la nostra pell complia la seva segona edició / Ana Inés Falcone
Els guanyadors del certamen tindran l’ocasió de participar a un curs de realització professional de curtmetratges que impartiran els periodistes Carlos G. Vera i Carlos Collazos de SICOM (Solidaritat i comunicació), que van formar part del jurat. “Intentarem donar continuïtat a la feina que han fet i implicar-los més amb el procés de creació, amb càmeres professionals”, explica Vera. “La preparació d’un curtmetratge, des del principi fins a la fi, implica posar en pràctica moltes dinàmiques de grup, des de l’expressió d’idees per al guió fins a tasques de realització”, destaca Collazos, que es queda amb el moment de l’entrega de premis: “És molt important que, al final de la feina, puguin sentir-se realitzats”.
La resta de membres del jurat eren Fernando Martínez, representant de la Comissió Trencar Estigma d’Arep; Dolors Ódena, la presidenta de Radio Nikosia; Quim Fuster, director i productor; i Josep Lluís Galan, del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges). La tècnica d’Arep, Laura Sánchez, acompanyada per l’actor i periodista de La Sexta, Ruben Ramírez, van conduir un acte en què gairebé els cinc finalistes –centre d’atenció diürna La Marina, el Club Social Esquima, la Unitat Polivalent de l’Hospital de la Mercè, la Unitat Polivalent de la Llar Residència de la Mercè i el Servei Prelaboral Arep— es van endur algun tipus de guardó.