Connecta amb nosaltres

Societat

Tanca la mítica sabateria Gasol

Publicat

on

Després de 40 anys al Poble-sec, s’abaixa la persiana de calçats Gasol del carrer Blai, que tanca per jubilació.

Elena Berlanga /@hlennna. En Jaime Gasol Garcia era mecànic de professió. El seu germà es dedicava a la venda de sabates i ell l’ajudava en les seves estones lliures. Mica en mica es va anar interessant més i més en la venda al públic i finalment va decidir fer-se càrrec d’una antiga sabateria del carrer Blai. Així obrí, fa 40 anys, Calçats Gasol.

Gasol1_web

La sabateria romandrà oberta fins a finalitzar existències

Al llarg dels anys, l’essència de Calçats Gasol no ha canviat. La sabateria s’ha anat adaptant a les necessitats dels clients però la manera de fer ha estat sempre la mateixa. En Jaime ens explica que aquesta és en part la clau de l’èxit: les ganes de fer les coses i l’adaptació a l’entorn on es viu.

“Qualsevol és capaç de fer-ho si hi posa interès”, afirma. Ell tenia clar que les sabates les havia de vendre a bon preu si volia que la gent del barri les pogués comprar: “Són molts els esforços que han calgut per negociar preus amb els proveïdors, per assolir marges assequibles, però sobretot sempre beneficiosos per als clients finals”. I és que la filosofia de la sabateria ha estat sempre la d’oferir calçat de qualitat, divers, però sobretot assequible.

Però ara en Jaime, després de 40 anys d’implicació al capdavant del negoci necessita descansar. I calçats Gasol tanca, i ho fa en ple apogeu. Amb les seves dues botigues –no només Blai, també la botiga del carrer Parlament- col·lapsades. I amb clientes amb l’ai al cor que veuen com s’esvaeix una petita part de la història del barri. “On comprarem sabates ara?”, “Us trobarem tant a faltar…” Són frases que fàcilment se senten al local de Blai en els darrers dies.

El secret de l’èxit

En Jaime ens confessa que és crucial cuidar la clientela. “Es tracta de ser proper i afectuós, i no només amb els qui comprin, sinó amb tothom”. Les dependentes són doncs, fonamentals en aquest sentit. Es busca l’amabilitat, el bon tracte, l’empatia, la proximitat. I també s’ha buscat sempre que les dependentes fossin del barri. O bé veïnes de tota la vida o bé nouvingudes, de nacionalitat espanyola, sud-americana o asiàtica. “El nostre ha estat un comerç totalment inclusiu, d’això es tracta, a la fi, en un barri plural”.

Gasol2_web

Clients busquen els millors preus aprofitant el tancament

Un futur incert per al local

La sabateria ha viscut la transformació del carrer Blai i se’n podria considerar un comerç supervivent d’entre les terrasses i bars que avui dia omplen el carrer de vianants, no és d’estranyar doncs que pel local s’hagin passat ja diversos inversors interessats en l’emplaçament, just davant de la Biblioteca Francesc Boix. En Jaime, però, encara no té res decidit pel que fa al futur ús del local. I respecte la futura reforma del Paral·lel, es mostra aliè: la clientela de Calçats Gasol és 100% del barri, la gent no ve a comprar de fora, per tant, per al negoci és indiferent. Això sí, conclou: “Tot el que sigui vida, va bé per al barri”.

A dia d’avui no hi ha data de tancament i la botiga romandrà oberta fins a finalitzar existències. De moment, a Calçats Gasol es viu el present: llargues cues de gent a la recerca de darreres oportunitats, comiats emotius i un magatzem immens de calçat que mica en mica es va buidant.

Societat

Punt i seguit, la vida després d’un adéu

L’Associació Mixta de Separats i Viuds de Catalunya celebra aquest 2019 el seu 40è aniversari de vida

Publicat

on

Sigui per qüestions naturals com per afers personals, arriba un moment en què les parelles passen de ser un tàndem a diluir-se. Un punt traumàtic en què moltes persones són capaces d’entomar el seu nou camí de forma individual, però en el qual sempre entren tota una sèrie de circumstàncies que esdevenen hàndicaps. Relacions d’amistat que es veuen truncades, soledat, pèrdua de motivació…

Per poder reendreçar aquesta situació fa 40 anys que va néixer l’Associació Mixta de Separats i Vidus de Catalunya, amb seu a l’avinguda del Paral·lel, 97 (a tocar del carrer de Margarit). Tal com explica la seva presidenta, Anna Hernández, l’espai pretén ser un punt de trobada “per a persones que tenen una motxilla similar i que es volen tornar a desenvolupar com a persones i generar noves amistats”.

Combatre la soledat

“Les persones joves no acostumen a tenir gaires dificultats en refer el seu camí i les seves amistats, però les persones que ja voregen els 50 anys es troben en una certa soledat, ja que no els sembla tot tan fàcils”, emfatitza Henrández. Davant d’aquesta dicotomia, l’entitat aposta per activitats centrades en el dinamisme: “L’objectiu és que tornin a parlar amb la gent, fer grups, fer activitats i passar-s’ho bé; Ara tenim tallers de psicologia, creixement personal, sortides de tot el dia, grups de teatre, cinefòrums, dinars i fins i tot actuacions musicals”, explica.

Es pot trobar una nova parella a l’associació? D’entrada Hernández sempre recomana aparcar aquesta possibilitat a l’hora d’associar-se al col·lectiu: “Aquest és un punt per refer-se com a persones”, assenyala. Tot i això, també admet que entre les parets del local s’ha desafermat l’amor: “Si bé aquest és un espai per relacionar-se i entretenir-se, sempre és inevitable que dues persones es puguin enamorar”, sentència.

Fotografia | Associació Mixta de Separats i Viuds de Catalunya

Continua llegint

Societat

Disminueixen les molèsties de l’oci nocturn al ‘triangle lúdic’

Primers brots verds de la mesura municipal

Publicat

on

El triangle lúdic que conformen els carrers Paral·lel, Nou de la Rambla i Vilà i Vilà es desinfla (tot i que la festa continua). És aquesta la conclusió a la qual han arribat els responsables del Districte de Sants-Montjuïc després d’analitzar la mesura que van posar en marxa aproximadament fa un any. Segons les dades que ha presentat en el darrer Consell de Barri la referent de prevenció del Districte, Ariadna Ros, les trucades a la Guàrdia Urbana i les molèsties que es generen al voltant dels locals han disminuït prop d’un 66%.

Cal recordar que l’origen d’aquesta mesura està en un programa de col·laboració de l’administració municipal amb els 23 locals que tenen activitat econòmica en aquests tres carrers. A més, el pla també ha contemplat la presència d’agents cívics que tenien com a objectiu conscienciar i fer pedagogia entre els clients dels bars perquè no generessin molèsties al veïnat en sortir al carrer. Segons sembla, la seva presència ha resultat determinant.

El resultat

El principal indicador que demostra que el programa ha funcionat en la seva primera edició és el fet que les nits que ha estat el servei d’agents cívics en funcionament (les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 00.00 hores fins a les 05.00 hores), les trucades a la Guàrdia Urbana han baixat substancialment. Es calcula que ha disminuït l’impacte en la via pública i les molèsties que generen els locals al voltant d’un 66% respecte al període de juny a octubre del 2018.

Per contra, des del mateix Districte de Sants-Montjuïc s’ha reconegut que els dies intersetmanals que no hi ha hagut el servei d’agents cívics s’han incrementat les molèsties respecte a l’any anterior. Més concretament, entre els dies laborals les nits de dimecres són les que acumulen un nombre més elevat de requeriments policials. Segons els responsables del pla, aquest fet exemplifica la necessitat de fer “un treball transversal amb la Guàrdia Urbana i el servei d’inspeccions i vincular-los amb els equips de col·laboració cívica al carrer”. El pressupost destinat a aquests dispositiu va ser de 270.000 euros.

Continua llegint

Societat

Altres Poble-secs pel món

Publicat

on

El nostre Poble-sec no és l’únic barri català amb aquest nom. En castellà hi ha Pueblos Secos a alguns indrets, podem trobar un Pueblo Seco a Colòmbia, un altre a Xile, un a Veneçuela i encara un altre als Estats Units. L’origen del nom pot ser divers, pel que fa als barris de ciutats catalanes no he trobat encara una explicació prou satisfactòria. Hi ha Poble-secs a Cardedeu, a Igualada, a Sitges, a Olesa de Montserrat…

S’admet que probablement el nostre barri rebés aquest nom popular en el moment en el qual a la zona de les Hortes de Sant Bertran es van començar a salinitzar els pous d’aigua potable a causa de la utilització del lloc per als prats d’indianes però el cert és que el nom de Poble-sec no es va limitar a aquest espai, tan sols. Algú amb prou coneixements sobre toponímia em va amollar una teoria interessant: que potser Poble-sec va ser una mena de qualificatiu una mica despectiu per a batejar nous barris, una mica apartats del centre i amb  gent nou vinguda. De fet es comença a dir Poble-sec (escrit Poble Sech) quan aquest no està ni urbanitzat, en temps del pintor Simó Gómez, a mitjans del XIX. Tot plegat es fa difícil, gairebé impossible de comprovar. Vaig parlar per casualitat fa poc amb una persona del Poble-sec de Cardedeu (per cert, tan sols nosaltres posem el guionet normatiu ja que hi ha molta indisciplina normativa i molta ignorància a l’entorn de les raons que el fan necessari) i em va admetre que no sabia d’on havia sortit el nom del seu barri, un barri molt estimat pels seus veïns, per cert.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.