Connecta amb nosaltres

Portada

Un Pla d’Usos vital pel Poble-sec del futur

Publicat

on

Mentre la norma no s’aprovi, el consistori no donarà més llicències d’activitats de concurrència pública al Poble-sec, però sí a l’avinguda del Paral·lel

@molina_jordi / S’ha obert oficialment el meló del Pla d’Usos del Poble-sec. Després de molts anys d’advertències per part del teixit associatiu, veïnal i comercial del barri sobre la necessitat d’actuar preventivament a determinades zones de conflicte, aleshores en procés de saturació i massificació, l’Ajuntament ha mogut fitxa. Ho ha fet uns anys tard –val a dir que el Govern anterior va esquivar aquesta responsabilitat—, quan el conflicte ha pres unes dimensions preocupants i, com sol passar en aquests casos, amb les eleccions municipals a la cantonada.

blai_pag3_web

La mesura arriba amb el carrer Blai farcit d’una seixantena de bars i una quarantena de terrasses / Jordi Molina

Per asserenar els ànims entre el veïnat, el consistori es compromet, mentre no s’hagi redactat l’anhelat pla, a suspendre la tramitació de llicències de locals al Poble-sec durant un any i a cancel·lar l’autorització per fer obres d’ampliació. La idea és evitar que es generin peticions de llicències que invalidin els objectius que hauria de perseguir el pla: conciliar l’activitat dels locals de l’oci, sobretot de l’hostaleria, amb la qualitat de vida i el dret al descans dels veïns.

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i l’Associació de Comerciants de Poble-sec i Paral·lel, però, ja fa temps que van demanar aquesta regulació, especialment en els àmbits de Blai i Vilà i Vilà. “Quan només hi havia 25 bars al carrer Blai ja havíem sol·licitat una suspensió de llicències”, diu el president de la Coordinadora, Josep Guzmán, que conclou: “Més val tard que mai”. En el mateix sentit es pronuncia el seu homòleg a l’associació de comerciants, Manel Tort, que considera la mesura “necessària, però tardana”.

Un dels principals problemes que ara per ara hi ha a Blai és l’excés de terrasses, que no es resoldrà amb aquesta suspensió i caldrà esperar al Pla d’Usos per limitar-ne l’impacte. Algunes fonts expliquen que el Districte preveu una redistribució de les terrasses, que passaria per reduir de 6 a 4 taules alguns vetlladors actuals, la qual cosa permetria a locals que ara no disposen de terrassa a tenir algunes taules, sobretot en zones de Blai menys saturades.

Un altre buit de la mesura és la seva limitació al Poble-sec, sense abordar el Paral·lel, en plena reforma. El petit comerç confia en què la remodelació de l’avinguda incorpori una normativa que limiti la proliferació de grans franquícies, mentre que des dels sectors veïnals es considera “un greu error” no intervenir “de forma preventiva” al Paral·lel.

La mesura no aborda l'excés de terrasses / J.M.

La mesura no aborda l’excés de terrasses / J.M.

Pla d’Usos, exprés?
El Govern de la ciutat sap que, a partir de gener, en plena pugna per les eleccions municipals de la tardor, serà molt complicat que els grups de l’oposició li aprovin qualsevol iniciativa. Aquest és un dels motius pels quals l’Ajuntament espera enllestir el Pla d’Usos en poc més de tres sessions, segons ha pogut saber aquest diari. Un temps escàs tenint en compte la pluralitat del teixit associatiu, veïnal i comercial que pretén dir la seva en un debat esperat des de fa anys.

Des de la Coordinadora d’Entitats es posa en valor la cronologia dels fets. “Primer es va limitar l’horari dels locals d’alimentació fins a les 23h, després hi va haver una normativa davant la proliferació de pisos turístics i ara hi ha la suspensió de llicències”, recorda Guzmán. Des de Som Paral·lel, però, apunten que la majoria d’aquestes mesures han arribat després de la mobilització ciutadana i ho ubiquen en termes de “victòries veïnals”, més que no pas de compliment municipal. Des de l’Associació de Comerciants, alerten que els poders econòmics estan recorrent a Brussel·les els plans d’usos per obstaculitzar la lliure competència: “Des d’Europa aquestes regulacions no estan ben vistes, si un negoci determinat compleix els requisits s’ha de concedir la llicència”, explica Tort.

El Pla d’Usos de Ciutat Vella –popularment conegut com Pla d’Abusos— i l’experiència del procés participatiu sobre Pla Paral·lel, considerant “insuficient” per algunes veus del barri, projecten una ombra d’incertesa al voltant del pla, que pot acabar sent més consultiu que participatiu. “No permetrem que es torni a repetir la redacció d’un pla sense la intervenció del veïnat”, adverteixen des de Som Paral·lel. El gruix del teixit associatiu espera ara un procés participatiu obert, capaç d’articular la pluralitat del moviment veïnal i que blindi els usos públics del barri.

DADES A TENIR EN COMPTE DE CARA EL REDACTAT DEL PLA D’USOS
El Poble-sec és una parada més del circuït turístic que uneix el Port, la muntanya de Montjuïc, el Paral·lel i Les Rambles. Avui hi ha 345 pisos turístics sense contar els il·legals, només un centenar menys que a la Barceloneta, en peu de guerra contra aquesta problemàtica. Per contra, la renda mitjana del Poble-sec és un 20% inferior a la de la ciutat i és el barri amb més atur del Districte, juntament amb La Marina. Alguns veïns han marxat del barri, mentre hi ha gairebé 3.000 habitatges buits.

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.