Connecta amb nosaltres

Economia

Comença el procés participatiu del pla d’usos del Paral·lel

El pla no inclou la regulació de terrasses ni podrà reduir les activitats ja existents

Publicat

on

El Pla d’usos del Poble-sec està vigent des de fa dos anys. La seva limitació s’intensifica en funció de la mida dels carrers i, a Blai i Vila i Vilà, la regulació és més estricta. El de Sant Antoni es troba en fase d’aprovació inicial i, pel que fa a Ciutat Vella, s’acaba d’aprovar el setè Pla d’usos. Això posa de relleu que el futur Pla d’usos de l’avinguda del Paral·lel limita amb uns altres tres: “Hi ha temor de què el Paral·lel pugui acollir totes les activitats que els plans d’usos de l’entorn limiten i d’aquí neix la necessitat de crear-ne un de propi, perquè és una avinguda desprotegida”, explica la Lucía Zandigiacomi de la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques, encarregada de dinamitzar el procés de participació per a l’elaboració del Pla.

Veïnat escèptic

El procés participatiu ha constat de quatre sessions en què el veïnat i les entitats han pogut informar-se sobre el sentit d’aquesta legislació i també han pogut fer propostes al respecte. No obstant, col·lectius com Som Paral·lel, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec o el propi Raons Públiques asseguren que la participació ha estat molt escassa: “Els processos de participació tan fragmentats són esgotadors i nosaltres som una mica escèptics perquè el grau d’incidència real del Pla d’usos és molt limitat”, explica Xavier Latorre, de Som Paral·lel.

El futur Pla que, segons l’Ajuntament, “té com a objectiu harmonitzar les activitats de pública concurrència per garantir l’equilibri d’interessos”, en realitat és una eina que només afecta a les futures llicències de bars i restaurants, comerços d’alimentació, centres culturals i activitats musicals. És a dir, que no regula activitats com l’hostaleria, els comerços no alimentaris ni les terrasses, i tampoc no pot reduir les activitats ja existents, ja que “únicament pot limitar la concessió de noves llicències”, tal com expliquen des de l’Ajuntament.

El veïnat, mentrestant, segueix reivindicant que el Paral·lel es converteixi en un nexe d’unió entre barris i que no esdevingui una nova via de monocultiu, “com ja ha passat amb el carrer Blai”, comenta l’Enric Francés, vicepresident de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, qui afegeix que “quan el Pla estigui presentat farem les esmenes que considerem necessàries”.

Una avinguda amb identitat?
“No hi ha un sol Paral·lel. Els extrems estan sense acabar, la part de baix està enfocada a establiments culturals i d’oci nocturn –amb els problemes que comporta– i la part tocant a plaça Espanya té molta presència de bars i restaurants, mentre que la zona que va del Molino fins a la plaça dels Ocellets no té cap característica identitària”, així ho explica la Lucía de Raons Públiques, qui afegeix que una de les prioritats a l’hora de redactar el Pla d’usos és que es reflexioni sobre la identitat d’una avinguda que, per a molts, només és una frontera “que no se sap molt bé a qui pertany i, per tant, no genera interès”.

Pel que fa a l’escassa participació, la Lucía explica que estan buscant canals de participació alternatius que reflecteixin la diversitat de les diferents comunitats presents a la zona. “Per tirar endavant el projecte seria bo que la gent s’hi impliqui i comenci a veure el Paral·lel com a propi”, conclou.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Economia

Adeu a Pesca Salada Vallhonrat, un comerç emblemàtic del barri

Abaixa la persiana

Publicat

on

El pròxim 27 de juliol el barri s’acomiadarà d’una botiga amb molta història. Pesca Salada Vallhonrat (Vallhonrat, 23) tanca per sempre les seves portes i deixa el Poble-sec sense l’última bacallaneria que existia a la zona. “Serà el final d’un tipus de negoci que havia arribat a tenir unes trenta botigues al barri”, recull l’escriptora Júlia Costa al seu bloc. Els orígens d’aquest establiment es remunten 90 anys enrere, quan l’avi de l’actual propietari, Josep Maria Vallès, va obrir el negoci després de tancar una bacallaneria anterior, que era al carrer de Magalhaes. Després la botiga va passar a mans dels pares d’en Josep Maria i, des de fa 35 anys, ell mateix n’està al capdavant juntament amb la seva dona, la Mercè.

Un negoci familiar 

Quan l’avi d’en Josep Maria treballava a la primera bacallaneria, la del carrer Magalhaes, va enviduar i va haver de tancar la botiga, “aleshores es va dedicar a treballar de picapedrer a Montjuïc i posteriorment a València, on va haver de marxar forçadament, ja que estava en una de les llistes negres de l’època”, explica el seu net. Quan va poder, va tornar, es va casar amb una altra dona i van obrir aquesta botiga. Durant un temps, al soterrani de la botiga hi havien viscut els avis, els pares, en Josep Maria i la seva germana i, anys després, hi va viure amb la seva dona i el seu primer fill.

En Josep Maria es jubila merescudament després de tants anys darrere el taulell, però els seus fills tenen altres interessos i no volen encarregar-se del negoci, és per això que “amb més alegria que pena” han decidit abaixar la persiana: “És la millor feina que he pogut tenir pel meu tarannà, m’agrada la relació amb la clientela, amb el carrer, amb el barri, però a la vegada és molt sacrificat”.

Continua llegint

Economia

Bikesec: tot alló que vols saber de les bicicletes

Publicat

on

Per

L’arribada de Saliou a Catalunya és d’aquelles històries amb un final feliç i aquest final té una referència important al Poble-sec, i més concretament al carrer de Poeta Cabanyes, 45 on el Saliou ha obert una botiga de venda, lloguer i reparació de bicicletes, que ha ampliat també amb la venda de patinets. “Jo sóc empresari. He estudiat empresarials i m’he dedicat a la importació i exportació de tot tipus de productes. Ara no puc viatjar per raons personals i vaig pensar en obrir aquest negoci. M’agrada la bicicleta i també m’agrada el Poble-sec”. Saliou només té paraules positives i de confiança envers el barri, que troba tranquil i amb la seva gent acollidora. El seu objectiu és implicar-se en la vida associativa del Poble-sec.

La venda i reparació de bicicletes és el punt fort de Bikesec, però també ha agafat molt d’impuls la bicicleta elèctrica. La seva clientela és diversa, gent del país i estrangers que viuen al Poble-sec. Li faig esment que ja són quatre les botigues de bicicletes al Poble-sec, però ell és de l’opinió que cadascú fa la seva feina i tots plegats potenciem el transport alternatiu i ecològic.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Economia

Vuelve el cigarrillo electrónico

“Soy María José, tengo 68 años y llevaba 50 años fumando. Era reacia a estas cosas y me gustaba mucho fumar. Hace un mes lo probé y quedé encantada. Después de una semana dejé de usar la nicótica en el líquido. Ya no fumo tabaco ni lo hecho de menos, estoy encantada’’.

Publicat

on

Per

El cigarrillo electrónico nace como una alternativa al cigarrillo tradicional, con la idea de que el fumador deje el tabaco de manera definitiva, o bien reduzca notablemente el consumo de este. Según los estudios realizados por Public Health of England el 65% de las personas que comienzan a vapear logran dejar de fumar definitivamente, comparado con un 5% que lo hace gracias a parches y chicles de nicotina. Esto se debe a que los vaporizadores cumplen con las dos principales exigencias de un fumador: por un lado la dosis diaria de nicotina (opcional y controlada en el caso de los cigarrillos electrónicos) y el hábito de echar humo (vapor en el caso de los cigarrillos electrónicos).

Componentes de origen natural

En este tipo de productos no existe combustión alguna, por lo tanto, no se desprende monóxido de carbono, alquitrán, ni otras 4.000 sustancias nocivas como en el caso del tabaco. Su principio de funcionamiento es muy simple. Un filamento metálico que calienta un algodón natural empapado en el líquido apto para el vapeo. Los e liquid están compuestos por glicerina vegetal i propilenglicol, dos componentes de origen natural que podemos encontrar en todo tipo de alimentos y cremas. Además, se le añaden aromatizantes de alimentos (los mismos que se pueden encontrar en golosinas y refrescos) y nicotina en caso de que el usuario la solicite.

Public Health of England realizó estudios en laboratorios privados y públicos, llegando a la conclusión de que el vapeo es un 95% menos nocivo que el tabaco. Está comprobado que no existen vapeadores pasivos ni se detectó efectos nocivos a causa del vapeo.

Los vaporizadores están resurgiendo nuevamente a partir de los avances tecnológicos y científicos, logrando desestimar tabúes e informaciones de dudosa procedencia aparecidas en medios de comunicación en varias ocasiones, gracias a los estudios y estadísticas que demuestran las ventajas ante el tabaco.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.