Connecta amb nosaltres

Societat

Topall a la sobredosi de bars al Poble-sec

Publicat

on

L’eix Blesa-Blai reordenarà les terrasses per reduir l’impacte visual i acústic, tot i que s’augmentarà en cinc el nombre total de taules

@molina_jordi / L’Ajuntament de Barcelona ha mogut fitxa i ha aprovat, inicialment, un pla d’usos que tanca la porta a la proliferació de més bars i hotels al Poble-sec. En concret, suspèn la concessió de llicències d’apartaments, albergs juvenils, pensions, hotels i establiments que facin activitats musicals o de restauració, com ara bars o botigues de degustació –els coneguts col·loquialment com badulaques—. Segons el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, aquesta mesura respon a “una reclamació unànime del barri” i qualifica el nou pla d’usos de “restrictiu” envers l’activitat comercial.

El document aprovat entra ara en un període de tres mesos d’exposició en què es podran presentar al·legacions, i caldrà esperar a després de les eleccions per ser rubricat definitivament. El pla exclou els comerços amb façana al recent inaugurat Paral·lel, que es regularà per una normativa específica. El que sí que incorpora el text de forma nítida és la prohibició de l’obertura de nous establiments en les zones més saturades, com l’eix Blai-Blesa –amb 45 bars—, Vilà i Vilà o Nou de la Rambla; i la limitació en la resta d’espais mitjançant un sistema de criteris d’amplada dels carrers i del nombre d’establiments de cada espai.

blai_1web

Caldrà que taules i cadires incorporin tacs de goma les potes / Jordi Molina

“Més val tard que mai”, explica el president de la Coordinadora d’Entitats, Josep Guzmán, que valora positivament la regulació, després de molts anys d’haver demanat incansablement al consistori la implementació d’un pla d’usos a la zona. “Ara hem d’evitar que els 45 bars de Blai no siguin propietat de grans empreses, cal diversificar l’oferta i impedir els monopolis”. També donen llum verda dels del sector comercial. “El moment en què corre perill la convivència entre veïns i un tipus de comerç concret s’ha de posar remei”, explica el president de l’Associació de Comerciants, Manel Tort. “No haguéssim vist bé un cessament de les llicències indiscriminat i a tot arreu, però sí en aquells punts del barri on hi hagi una saturació que impedeixi el descans veïnal”.

Per a l’Assemblea de Barri, el pla inicial “recull l’essència del procés participatiu”, tal i com admet Marc Serra, que afegeix: “ara cal que no traeixin el veïnat i mantinguin el redactat”. Segons aquest col·lectiu “és positiu” que es prenguin mesures per restringir els hotels i albergs juvenils, però demanem “valentia” als grups municipals per mantenir les propostes debatudes i consensuades durant el procés. Per la seva part, i en declaracions als mitjans, la Unió d’Associacions del Veïns també secunden la mesura, entenent que incorpora el component restrictiu necessari.

Més taules, però millor distribuïdes

A banda del pla d’usos, el consistori també ha aprovat inicialment l’ordenació singular de terrasses dels carrers de Blai i Blesa que, tot i que no disminuiran, sí que estaran millor distribuïdes. Es limita a 37 les llicències per situar taules al carrer, actualment n’hi ha 34, i a quatre taules per establiment. L’ordenació –una de la trentena que tindran normativa específica a la cuitat—estableix les dotze de la nit com a límit de tancament de les terrasses i obliga a situar-les al centre del carrer, alliberant les façanes.

Veïns del Paral·lel protesten sota la pluja / J.Molina

Les dotze de la nit, horari límit de tancament de les terrasses a Blai / Jordi Molina

La normativa, però, no contenta del tot al sector comercial, que ha fet un “gran esforç” per ajustar-se a les demandes veïnals. “No és un bon acord pels restauradors que han perdut taules i una hora comercial; però entenem que hi ha un problemàtica veïnal que cal resoldre”, explica Tort, que posa en valor la solidaritat del sector amb el veïnat. En canvi, l’Assemblea de Barri denuncia “l’opacitat” de l’Ajuntament, que en comptes de limitar el nombre total de taules, l’ha augmentat: “Si viure a Blai amb 143 taules de terrasses ja és un infern per molts veïns, com se’ls hi explicarà que després del pla d’ordenació passarà a haver-n’hi 148?”, es pregunta Serra. La gran diferència serà l’impacte visual, que malgrat una ampliació de cinc taules, serà menor i més repartit al llarg de l’eix Blesa-Blai.

La nova llei mirarà de millorar la situació amb altres mesures complementàries, com ara la prohibició de jardineres, per guanyar una mica més d’espai, i la incorporació obligatòria tacs de goma les potes de les taules i cadires per disminuir el soroll. Les sol·licituds de llicències que pugui sorgir s’aniran adaptant a mesura que les que siguin vigents es vagin extingint i l’adjudicació és farà a través d’un sorteig públic.

El pla d’usos és fruit del treball comunitari dels veïns i comerciants del Poble-sec. El procés, que ha durat tres mesos i que s’ha dinamitzat per tècnics contractats per l’Ajuntament, ha constat de dos debats oberts i una sessió informativa. El resultat es va saldar amb més de 100 propostes.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.