Connecta amb nosaltres

Societat

Front comú per recuperar el teatre Arnau

Publicat

on

La proposta veïnal de convertir l’Arnau en un centre d’interpretació del Paral·lel suma suports del món de la cultura i pressiona a l’Ajuntament perquè rehabiliti el vell cabaret

@molina_jordi / Primer cal recuperar l’edifici; i després omplir-lo de contingut. Aquest és el guió, a mig camí entre la justícia històrica i la utopia, que es fixa la plataforma Salvem el Teatre Arnau per rescatar de l’oblit i la degradació l’últim teatre amb estructura de barraca de fusta que queda a l’avinguda del Paral·lel, i a Barcelona. Una qüestió que, en paraules de l’historiador Enric H. March i artífex de la iniciativa, “no és només romàntica, sinó arquitectònica, memorística i social”.

Arnau_portada_web

L’Arnau, en una imatge de 2011, en una jornada de portes obertes de l’anterior ajuntament / Arxiu

Des de fa uns mesos, i en plena renovació de l’avinguda del Paral·lel, ha cobrat força l’antiga reivindicació veïnal de preservar l’Arnau –l’any 2006 fins i tot es va ocupar l’edifici en senyal de protesta— per convertir-lo en un centre de documentació i interpretació del Paral·lel i, alhora, en un espai artístic amb memòria, on hi tindrien cabuda vells espectacles que, en l’època daurada de l’avinguda, van gaudir d’un arrelament especial, com ara el circ, la màgia o la pantomima. “Pensem en un equipament, ja sigui autogestionat o de cogestió amb l’Ajuntament, que dediqui un espai a la història del Paral·lel; recuperant tant la memòria de l’espectacle i l’oci popular, com la dels moviments socials i obrers que van configurar l’avinguda”, explica March.

En aquesta croada, hi estant confluint cada cop més veïns, associacions i professionals de món artístic i museístic, com va quedar pales fa unes setmanes, en la taula rodona Projecte Arnau: el destí d’un teatre emblemàtic del Paral·lel. “En un país civilitzat ni tan sols es debatria què cal fer amb el Teatre Arnau”, deia el professor de teatre i programador cultural Eduard Molner, que el 2011 va comissariar, juntament amb Xavier Albertí –un dels altres il·lustres defensors de l’Arnau—, l’exposició El Paral·lel 1894-1936: Barcelona i l’espectacle de la modernitat, al CCCB.

Aquella mostra, que va rebre el reconeixement de la crítica i sobretot de la ciutadana, marcaria la línia del que seria el projecte de l’Arnau, “vital per preservar les arrels de la cultura popular”, subratllava un altre dels ponents, el director de La Seca-Espai Brossa, Hermann Bonnín. El dramaturg, com Molner, van coincidir en assenyalar un “menyspreu sistemàtic” de la cultura popular per part de la cultura d’elit catalana, una actitud que, segons el seu parer, explica l’abandonament d’icones com l’Arnau.

Arnau_p3_web

D’esquerra a dreta, els ponents Bonnín, Ornaque, Molner, Costa i March a la biblioteca Francesc Boix/ Firma: Jaume Almirall

Autòmats del Paral·lel, cessió voluntària

La jornada va servir, a més de per segellar un front comú entre veïnat i el sector professional, per traçar les primeres pinzellades del projecte. El popular museòleg Pablo Ornaque –estretament vinculat al món de l’esport, on ha estat una peça clau en l’aportació de material en els museus de FC Barcelona i RCD Espanyol— es va oferir per cedir desinteressadament el seu llegat d’autòmats de teatres del Paral·lel, a més d’altres peces de l’avinguda, recuperades del Cafè Español, i d’Atraccions Caspolino i Apolo. “Tenim un tresor entre mans, no ens el podem deixar perdre”, va dir entusiasmat per la invitació de Salvem l’Arnau.

També van incidir en la recuperació del vell cabaret, l’escriptora Júlia Costa, que moderar la taula, i l’historiador Toni Oller, que va ampliar el repte: “No ens conformem amb l’Arnau, hem de pensar també la plaça Raquel Meller, que hauria de ser un espai per als joves i la gent gran i un aparador artístic”.

L’Ajuntament surt de l’immobilisme

La proximitat de les eleccions municipals i la pressió ciutadana han fet moure fitxa al consistori, que fins fa ben poc condicionava la rehabilitació de l’Arnau a una injecció econòmica, de procedència inevitablement privada, d’uns 10 milions d’euros. Tot i que des de Salvem l’Arnau, es posa en qüestió la xifra: “No ens han explicat d’on surten ben bé aquests càlculs”, puntualitza March.

arnau_p3_2_web

L’Arnau, abans del seu tancament l’any 1994; i el teatre, oblidat, d’avui

 

El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, diu ara que es contempla “un pla B”. Tot i que la primera opció segueix sent la concessió, “i seguim parlant amb empresaris en aquesta línia”, el regidor admet que, si en un temps raonable no es detecta cap inversor, no es descarta el pla B dels veïns. Un canvi de rumb “en la bona direcció”, segons March, que assegura, igualment, que cal segui treballant des de baix per mantenir la pressió en el proper govern municipal, sigui quin sigui.

Fins ara, una desena d’operadors s’han interessat per l’Arnau amb una doble aposta: la de teatre i sala de festa nocturna, com s’està fent al Teatre Principal de la Rambla. La normativa, però, no ho permet. Per contra, la plataforma Som Paral·lel, on s’integra Salvem l’Arnau, reivindica l’autogestió d’un equipament que podria fer de punta de llança del “Paral·lel per als veïns” que reclamen. Un model que genera consens entre les diferents sensibilitats veïnals és la gestió comunitària de l’Ateneu Popular de Nou Barris.

decles_ok

 

Societat

Lliurament dels Premis Poble-sec

Publicat

on

Per

El passat divendres 24 de novembre es va celebrar el tradicional Sopar d’Entitats de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que alhora organitza el Lliurament de Premis Poble-sec. En aquesta ocasió l’acte es va dur a terme a l’Hotel Grums (Palaudàries, 26) en un ambient de germanor entre els quasi cent representants de les entitats i associacions que formen part de la Coordinadora.

Després d’un parlament de la presidenta de la Coordinadora, Montse Pla, i de la degustació del menú que va oferir el restaurant de l’hotel, es va fer entrega dels premis de l’any 2022 i 2023, amb la presència de la regidora del Districte, Raquel Gil.

Els premiats van ser el veí del barri Ramon Borràs que va ser 36 anys bomber, molts dels quals a la caserna del carrer Lleida, actual president de la penya blaugrana Les Tres Xemeneies i amb una intensa vida dedicada al teixit associatiu del barri. L’altre premiat va ser el Foment Excursionista de Barcelona pel seu centenari i el seu arrelament al barri del Poble-sec.

ENRIC MESTRES

Continua llegint

Societat

Tres anys més d’obres per acabar amb les inundacions

L’Ajuntament posa en marxa la darrera fase per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu que mai més es repeteixin les imatges de les inundacions a l’avinguda del Paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la tercera i darrera fase de les obres per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà. Unes obres que semblen formar part ja del paisatge urbà del barri, però que tenen data d’entrega final: mitjans de 2026. Per tant, els veïns s’hauran de carregar de paciència en pro d’evitar tornar a ser víctimes d’una tempesta torrencial.

La construcció d’aquest col·lector és una de les obres més complexes que s’han dut mai a terme al barri i que aparentment no té cap efecte directe sobre la seva superfície. Hauran sigut 13 anys d’obres i tres alcaldes diferents. En el cas de les obres que comencen ara amb Collboni a la Casa Gran, aquestes estendran la canalització subterrània uns 500 metres: des de la plaça de la Bella Dorita fins al carrer de Palaudàries. Val a dir, però, que quan van començar a treballar les màquines en aquest sector la previsió era que el col·lector arribés a estar enllestit al cap de tres anys. Per tant, encara és plausible que la seva execució es pugui retardar més enllà del 2026. En total està previst que suposi una inversió municipal de 18,85 milions d’euros.

Afectacions a la vida

Més enllà de les molèsties clàssiques que comporten les obres, com la pols o el soroll, en el cas de les obres del col·lector se sumen les afectacions al trànsit, amb talls parcials o la pèrdua de places d’aparcament. De fet, a partir de l’any vinent, s’espera que els problemes de mobilitat en el tram afectat per l’obra s’incrementin un punt més, ja que els operaris començaran la fase més delicada. En tot cas, però, les mesures que es duran a terme s’avisaran setmanes abans d’executar les perforacions més profundes.

 

Continua llegint

Societat

Ja és Nadal al Poble-sec

Gràcies a la participació de les entitats del barri els poblesequins podran gaudir d’un Nadal carregat d’il·lusió i esperança

Publicat

on

Desembre arriba amb un toc màgic, omplint el barri de llums, que il·luminen cada racó, i cançons nadalenques que ens recorden la importància de la unió i solidaritat. La màgia del Nadal resideix en la rellevància de la bondat i la pau, i ens ofereix un instant de pausa per celebrar l’esperit de l’amor compartit. Tot i això, desafortunadament, no tots els veïns poden gaudir d’una taula plena de menjar o d’una llar on refugiar-se del fred. Per això, com cada any, les entitats i associacions del barri, i amb l’empenta de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, han organitzat diverses campanyes per garantir a tot el veïnat un Nadal per recordar.

Nadal Solidari

Gràcies al Nadal Solidari, iniciativa possible per la col·laboració de les parròquies del Poble-sec, Càritas, Compartim Poble-sec, l’associació Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i Bona Voluntat en Acció, des del 20 de novembre i fins al 18 de desembre, es fomenta la participació del veïnat en una campanya de recollida d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Aquesta col·lecta té com a objectiu ajudar les famílies més necessitades del barri. Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, els centres cívics, les escoles i els instituts del Poble-sec. Segons la Laura Lop, veïna del barri, cada Nadal és millor que el darrer. A més, destaca la importància d’aquestes accions i el vincle que es crea entre tot el veïnat.

Tota la mainada amb regals

D’altra banda, i tenint en compte la il·lusió dels més petits, també es demana als veïns i veïnes la seva col·laboració per a fer possible la recollida de joguines. Aquestes han de ser noves i es poden portar al Centre Cívic El Sortidor, la seu de Bona Voluntat en Acció, les parròquies del barri, el casal de Concòrdia, la seu dels Castellers i a la mateixa seu de la Coordinadora, fins al 5 de gener. A posteriori, un grup de voluntaris es dedicarà a classificar les joguines en lots, i aquests seran distribuïts entre 300 i 400 famílies amb nens i nenes del Poble-sec.

Activitats i la Patge Estel

Com en altres anys, hi haurà la fira de Nadal a la plaça del Molino i el dia 4 de gener es farà tot un seguit d’activitats infantils amb tallers, xocolatades, photocall, pintacares, diables i tabalers a les places del Sortidor, del Molino, dels Ocellets i de Santa Madrona, tot això de 17.30 a 20h. Aquest mateix dia 4 de gener la Patge Estel recollirà les cartes dels nens i nenes per al Reis a la plaça de Santa Madrona, d’11.30 a 13.30 i de 20 a 21.30h. Tot indica que aquest any serà molt especial.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021