Connecta amb nosaltres

Societat

La Festa Major del Poble-sec arrenca amb esperit crític

Publicat

on

L’actor Ferran Carvajal denuncia la gentrificació que pateix el barri i el regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, reivindica l’espai públic per davant dels interessos privats, en el tret de sortida de la Festa Major

@zona_sec / La Festa Major del Poble-sec va donar ahir el tret de sortida amb el tradicional pregó, enguany a càrrec de l’actor poblesequí Ferran Carvajal. L’acte es va celebrar a la recentment inaugurada pista coberta de les Tres Xemeneies, on una de les principals novetats va ser l’assistència del regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en el seu primer acte públic al barri.

L'actor Ferran Carvajal, pregoner de la FM 2015 / J.M.

L’actor Ferran Carvajal, pregoner de la FM 2015 / J.M.

El pregoner, en la seva intervenció, va posar en valor la vida associativa i comunitària del barri, fent al·lusió al cèlebre culebrot El Cor de la Ciutat, serial de TV3 en què es va fer molt popular gràcies a l’entranyable paper de Narcís. “Com a la sèrie, que retratava la vida dels veïns de Sant Andreu, el Poble-sec és  un exemple de barri de tota la vida, solidari, amb un teixit cultural i social molt viu”, va dir l’actor, que també és un dels fundadors de l’associació Cultural el Seco.

Carvajal, que va teixir un discurs a cavall de la ficció i la realitat, a través d’un conte sobre l’evolució del barri -des de la Guerra Civil fins a la crisi econòmica-, també va posar sobre la taula alguns dels problemes que envolten el barri. En aquest sentit, l’actor va denunciar la gentrificació que viu el Poble-sec, procés segons el qual alguns veïns i veïnes han d’abandonar les seves llars de tota la vida a causa de l’augment del preu del lloguer i de la hipoteca, com a conseqüència de la turistificació.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en la seva intervenció / J.M.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, en la seva intervenció / J.M.

Per la seva banda, Jaume Asens, va fer una crítica a la Llei Mordassa impulsada pel govern de l’Estat i va reivindicar la Festa Major com “una expressió de la vida en comú i de l’espai públic”. “Ens volen aïllats, ens volen silenciats, i aquests dies serveixen per associar-nos, conèixer-nos millor i ocupar amb activitats comunitàries els carrers i les places”, va dir el nou regidor, amb un discurs amb un accent polític més marcat del que era habitual en el seu antecessor, el convergent Jordi Martí. Asens va aprofitar la seva primera visita al Poble-sec per conèixer de primera mà les entitats i veïns, alguns dels quals s’havien reunit amb ell el dia anterior.

Abans, Josep Guzman, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec –entitat impulsora, un any més, de la Festa Major— va demanar nou dies de “rauxa” però també de “seny” per viure una celebració “plena de civisme i respecte als veïns”. El pregó va estar precedit pel tradicional Toc de Festa, que va arrencar a la plaça del Molino i que va arribar fins a les Tres Xemeneies, on les diferents representacions festives –des de gegants, diables, bestiari, sardanes, cors humorístics i bastoners- van fer una mostra per entretenir petits i grans abans del pregó.

Més imatges del pregó i del Toc de Festa en aquest enllaç
El programa complet, en aquest enllaç

Societat

Dones separades, dones actives, dones amigues

El Centre Cívic El Sortidor és la llar d’una peculiar entitat

Publicat

on

En ple segle XXI, els divorcis i les separacions estan a l’ordre del dia. Una dinàmica vital, però, que fins fa no tants anys suposava un trasbals sobretot pel gènere femení. Mentre que l’home es podia continuar dedicant a la feina i a les seves aficions per mirar de distreure’s, a algunes dones aquest canvi de vida els requeria suport extern. Una ajuda que en el cas del Poble-sec originaria una nova entitat: l’Associació Catalana de Dones Separades.

Establerta actualment al Centre Cívic El Sortidor, l’entitat ha viscut tota una transformació al llarg de les seves tres dècades de vida. Segons assenyala la seva presidenta, Eulàlia Cuxart, al principi l’associació treballava amb “una espècie de grup de suport psicològic que ajudés a oblidar la parella i entretingués a l’afectada, per tal de no fer-la sentir un bitxo raro”, recorda. Un late motiv que avui dia “ja no té sentit”, considera: “Les que hi som no necessitem ni de suport psicològic, ni ens veiem com a bitxos raros”.

Un grup d’amigues

Què és avui dia l’associació de separades? Doncs el que el seu nom indica i molt més. “És més que una entitat de dones separades, aquí hi ha companyes que s’han quedat vídues, estan solteres o que fins i tot s’han decidit tornar a casar”, revela la seva presidenta. Tot plegat, “perquè ara les sòcies que entren són amigues d’amigues que ja hi estan dins i tenen ganes de passar-s’ho bé; de fet ens podríem canviar el nom oficial de l’entitat perfectament”, admet.

Tal com posa de relleu Cuxart, actualment el motor del col·lectiu són les sortides culturals i les trobades d’oci. “Fem sortides a museus, visitem exposicions temporals, participem en tallers de memòria, organitzem grups de lectura, passem pel·lícules i muntem cine-fòrums i fins i tot anem a visitar zones que no coneixem”. “Tot el que sigui necessari per mantenir viu el vincle d’amistat que hem creat entre nosaltres”, afegeix. Un vincle, assegura, que sempre anirà més enllà de marits, exparelles o fills.

Continua llegint

Societat

Nova dinàmica del Pla Comunitari

Sis mesos en mans d’Art&Coop

Publicat

on

Art&Coop és l’entitat que gestiona el Pla Comunitari del Poble-sec des que –fa sis mesos– l’Ajuntament els va adjudicar el projecte, que fins al moment havia estat en mans de la Coordinadora d’Entitats. La proposta d’Art&Coop presentava una continuïtat dels projectes que hi havia al Pla, a més d’obrir algunes noves línies o reforçar-les: “S’ha obert la taula de cultura perquè hi ha moltes entitats de l’àmbit cultural que demanaven un espai de treball en xarxa on poder posar sobre la taula problemes que afecten el sector cultural”, explica l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Entre altres novetats, s’està estudiant posar en marxa una línia de joves amb una comissió tècnica de coordinació i una taula liderada pels propis joves, on puguin fer propostes. “També estem reforçant tot el tema intercultural i estem estudiant quins projectes podem posar en marxa entre el Pla Comunitari i la Taula d’Interculturalitat del Districte”, diu l’Esther.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda de l’equació està la Coordinadora d’Entitats, que abans gestionava el Pla: “El Pla Comunitari articulava i aportava uns recursos públics per fer més coses a partir dels nostres quatre plans socials (els dos de gent gran, el d’acollida i el d’infància). Ara que no tenim aquests recursos, el que hem fet ha estat potenciar Compartim Poble-sec, el paraigua que engloba totes les activitats, que és el marc de l’acció comunitària de la xarxa veïnal”, explica el president de la Coordinadora, Antoni Reig.

Mantenir estructures

Reig afegeix que la decisió que han pres ha estat la de reconstruir la seva estructura interna per seguir amb la feina que ja feien: “S’han creat tres taules de coordinació en temes d’acollida, d’infantesa i de gent gran. Tres taules sorgides de Compartim Poble-sec que no es trepitgen amb les comissions del Pla Comunitari”. L’aspiració de Reig i de la Coordi és la de recuperar el control del Pla quan acabi la cessió a Art&Coop i poder “tornar a fer acció comunitària amb diners de l’Ajuntament, perquè l’acció comunitària la seguim fent, i la seguirem fent mentre tinguem programes socials i un personal creatiu que pensa cada any en coses noves”, conclou.

Continua llegint

Societat

Sopar d’entitats per celebrar el 29è aniversari de la Coordinadora

Publicat

on

Per

El passat 23 de novembre es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor el tradicional sopar de Nadal organitzat per la Coordinadora d’Entitats, que enguany celebra el 29è aniversari. Va ser una trobada amb associacions i col·lectius del barri, que van compartir un sopar solidari. Entre els convidats hi havia la presidenta del Districte Montserrat Ballarín; Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona; la consellera del Districte Carolina López i la regidora de Sants-Montjuïc Laura Pérez, així com representats dels partits polítics del districte. Després del sopar, es va fer entrega del 9è Premi Poble-sec, que va anar a parar a mans del quiosquer de la plaça del Setge, Felipe Alonso, de qui es va destacar la seva amabilitat, professionalitat i la seva voluntat d’ajudar.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.