@4tito4 i @pruna_ana / Nou pols a l’Ordenació Singular (OS) de Blai i Blesa. El Gremi de Restauració de Barcelona i l’Associació de Restauradors dels carrers Blai i Blesa han presentat dos contenciosos administratius contra aquesta normativa i el jutge les ha admès a tràmit. El director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, assegura que la limitació horària de l’OS “és il·legal” i continua “l’ordenança no faculta a l’OS restringir els horaris. Al mateix temps, limita les modificacions d’horaris, per una banda, a un decret de l’alcaldessa i, per l’altra, a supòsits taxats”. És a dir, a quatre casos concrets i en aquest sentit contempla “l’ampliació” d’hores.
El membre d’Alerta Blai, Jaume Ortí, sospita que “al darrera hi hagi la presentació d’una suspensió cautelar”. Una mesura que, com detalla Pallarols, ha demanat l’Associació de Restauradors i que el jutge haurà d’estimar. Tot i així, per ara, el Districte de Sants-Montjuïc “està treballant”, assegura Ortí, en la comissió de seguiment pel compliment de l’OS. La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) els hi dóna suport jurídic i espera reduir els dos contenciosos a un. “L’acumulació d’accions es produirà”, anuncia Pallarols. Així doncs, aconseguir la convivència entre l’oci i el descans veïnal, que semblava haver-se assolit el passat mes de gener (quan es va aprovar l’ordenació), no es desprendrà l’etiqueta de serial. El nou capítol es trasllada ara als jutjats i al temps que marqui la justícia.
El carrer Blai, centre permanent de protestes/ Anna Pruna
Aprovació del pla d’usos
El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el pla d’usos del Poble-sec. Una regulació que, per a molts, ha trigat massa temps en arribar: “Ja fa anys que demanàvem el pla d’usos. Al setembre del 2014 es van suspendre les llicències i, si el pla no hagués arribat abans de setembre d’aquest any, durant tres anys no s’hagués pogut fer cap suspensió de llicències i s’haurien obert nous establiments a zones saturades”, diu el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Josep Guzmán. Amb respecte a això, la nova normativa (que no inclou els negocis de l’avinguda Paral·lel) especifica que no s’obriran nous establiments a zones amb alta concentració de locals i que les noves obertures estaran condicionades a la densitat de la zona, la distància entre uns i altres i l’amplada dels carrers. No obstant, la norma delimita algunes àrees amb especial tractament com els carrers Blai, Blesa, Nou de la Rambla, Vila i Vilà, la plaça de Margarida Xirgu i àrees al voltant de places o de carrers amb prioritat per a vianants.
Alerta del gremi de restauració
El director general del Gremi de Restauració de Barcelona creu que el pla posa en risc alguns negocis de restauració en temporada d’estiu i afegeix que no volen que cap carrer “es converteixi en un monocultiu de qualsevol activitat econòmica” però també demanen “que es doni estabilitat i seguretat jurídica als locals amb llicència que depenen dels vetlladors per sobreviure”. Pallarols lamenta també “l’actitud erràtica del consistori barceloní quan aborda temes que afecten un determinat sector econòmic sense cap mena de diàleg amb aquest sector”.
El pla d’usos del Poble-sec, aprovat en el ple municipal del mes maig, va comptar amb els vots a favor del govern municipal, CiU, C’s i l’abstenció d’ERC, PP i la CUP. La mesura, que regula els establiments de concurrència pública i també establiments amb degustació, botigues de conveniència i clubs socials i privats, es limita al Poble-sec, mentre el Paral·lel resta encara a l’espera d’una normativa unitària per a tota l’avinguda. Pel que fa als allotjaments turístics, la normativa segueix sent el Pla Especial d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que prohibeix la implantació de nous allotjaments i l’ampliació dels ja existents.
Per altra banda, i respecte a l’OS de Blai i Blesa, el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, recorda que el conflicte per les terrasses viscut a la rambla del Poblenou (que també demanaven una reducció horària com al barri), el director de serveis tècnics de Sant Martí va confirmar, en comissió tècnica de terrasses, que una ordenació singular no podia modificar horaris. Per al membre d’Alerta Blai, Jaume Ortí, en aquest cas els restauradors es van presentar com a “víctimes” i eren “botxins”.