Connecta amb nosaltres

Societat

Els veïns demanen un hotel d’entitats un cop es rehabiliti el Palau d’Esports

Publicat

on

@4tito4 / Per altra banda, el mal estat de les voreres al carrer Piquer preocupa els veïns, que asseguren fa temps que es troben així; el Districte ho té entre “les prioritats”.

El Poble-sec necessita d’espais per a que l’ampli teixit associatiu que té pugui desenvolupar la seva activitat. Reivindicacions recents ho demostren com les dels castellers, els diables, l’Associació Babàlia i un grup de veïns que ha creat una comissió per recuperar el Palau de la Premsa, així com les entitats esportives. Això evidencia que la manca d’espais frena el seu creixement i, per altra banda, també posa de relleu que algunes instal·lacions actuals s’han quedat obsoletes i necessiten d’una renovació. La morfologia del barri impedeix que es pugui construir o idear un projecte, però queden racons en desús, en sòl municipal, i que podrien solucionar, en part, aquesta problemàtica innata del Poble-sec amb els equipaments. El Palau d’Esports compleix aquest perfil, una instal·lació que va ser un referent esportiu a mitjans segle XX i que ha perdut aquest pes amb el pas dels anys.

Es troba en una bona ubicació, als peus de Montjuïc, al límit del barri, a l’extrem oest, i tenint com a veïns el Mercat de les Flors, l’Institut del Teatre, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Teatre Lliure. Precisament, una de les idees que baralla l’Ajuntament de Barcelona és, i d’acord amb aquest entorn cultural, que continuï amb l’activitat que feia abans de quedar pràcticament sense utilitzar i que es coneixia amb el nom de Barcelona Teatre Musical (BTM). El 2002 es va reformar l’equipament esportiu, reduint la capacitat més de la meitat (al principi hi havia una aforament per a 8.000 espectadors) i adaptant-lo per acollir espectacles musicals de gran format i amb la intenció de tenir programació estable. Entre d’altres cartells que es van penjar va ser Mamma Mia, amb la presència de Nina, Muntsa Rius i Albert Muntanyola, entre molts d’altres. 

L’experiment de BTM, tot i que avui dia els voltants del Palau d’Esports anuncia, amb grans pancartes, aquest nom, no va funcionar gaires anys i porta més de set sense obrir les portes de forma regular. Una altra de les propostes que el consistori valora és que també pugui albergar competicions de caràcter esportiu, però compta amb un gran però: el cost. Això suposaria tornar a remodelar-lo i, molt probablement, es dispararia el pressupost. Tot i així, el govern municipal no ha volgut posicionar-se sobre un possible ús d’aquest equipament i està treballant per trobar-li una sortida, de fet, es tracta d’una carpeta que s’ha heretat de l’anterior legislatura.    

palau-portada-2

El Palau Municipal d’Esports del carrer Lleida, concebut per a 8.000 espectadors, es troba des de fa anys en desús / Yeagov

Obres a l’interior 

L’aspecte exterior no és d’abandonament i deixadesa, encara que en alguns dels accessos al pavelló es poden trobar matalassos i cartrons, signe de que hi ha pernoctat gent o que encara ho fa. A l’interior hi ha problemes estructurals, tal com van corroborar Bombers i Guàrdia Urbana fa un any en un registre al recinte, que s’hauran d’abordar un cop es decideixi què fer. En aquest sentit, el portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, suggereix “un hotel d’entitats” que serviria de “cara al barri i la ciutat”. Gàzquez assegura que és un espai necessari i podria donar resposta a les problemàtiques de moltes associacions del Poble-sec. 

Maldecaps a Piquer

El passat mes de juliol van començar les obres per pacificar el carrer de l’Olivera per tal de donar prioritat als vianants i millorar el confort dels veïns. Uns treballs que, en principi, s’han d’allargar fins al maig i formen part d’una actuació total a la zona que cobreix més de 5.000 metres quadrats. A l’altre extrem del barri, concretament al carrer Piquer, s’estenen les queixes per l’estat de les voreres, que estan aixecades i dificulten el pas, sobretot de la gent gran i fins i tot ha provocat alguna caiguda, segons alerta Gàzquez. “No s’està fent res. En aquesta zona del Poble-sec, ens sentim abandonats”, lamenta el portaveu de l’entitat veïnal. “Fins a Nou de la Rambla s’han fet millores, però a l’àrea de Sant Bertran no”, etziba contrariat. 

Gàzquez subratlla que s’havien d’incloure les millores en el Pla d’Actuació del Districte (PAD) “però no ha estat així” i qualifica aquest tema de “prioritari”. El Districte de Sants-Montjuïc indica que aquesta actuació està a “la llista de les prioritats”, però sense detallar data exacta, tot i que està “contemplat que sigui una de les properes millores al Districte”. Gàzquez sosté que tenia “la paraula” de la consellera del barri, Carolina López, de dur-se a terme i continua, “abans de l’estiu em van informar que hi havia diners per fer la meitat del carrer Piquer: aquest any una vorera i el següent l’altra”. Posteriorment, prossegueix amb l’explicació, van fer marxa enrere “per un error de càlcul”.

piquer-vorera-2-2

Voreres en mal estat al carrer Piquer / Albert Hernández

Sigui com sigui, els veïns segueixen sortejant els entrebancs que apareixen al carrer, especialment al tram entre Palaudàries i Cabanes. Mercedes Sabater, veïna de Piquer i que acostuma a passejar-hi empenyent el seu net que va en cadira de rodes es queixa que “ja fa anys que està així, però aquí no ve ningú” i assenyala un altre punt perillós: la parada del bus del barri. “Algú ha tingut un espant baixant de l’autobús”.

Societat

Arrenca la Festa Major!

El tret de sortida serà divendres 18 a les 20 hores amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats

Publicat

on

Ja és aquí la Festa Major! Del 18 al 27 de juliol, el barri viurà una nova edició de la seva setmana gran. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la participació de desenes d’associacions, la festa omplirà els carrers de vida amb més de 200 activitats.

El divendres 18 a les 20 hores arrencarà la festa amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats del Consell de Cultura Popular i Tradicional. Tot seguit, es podrà gaudir d’una mostra d’imatgeria festiva i l’actuació d’Aires Celtas. El pregó enguany tindrà un component plenament familiar: avi i neta, Javier Velasco (Gegants del Poble-sec) i Marta Calaf (Diables del Poble-sec), donaran el tret de sortida a les festes des de l’escenari dels Jardins de les Tres Xemeneies a les 21.30 hores.

Per acabar la primera nit, torna el Sec a Sac, un festival organitzat pels Castellers del Poble-sec que aposta per la cultura popular emergent feminista. Svetlana, Sybarites i DJ Perla Negra seran els primers noms d’un cartell que també tindrà una segona jornada dissabte a la nit.

El dissabte 19 serà un dels dies més intensos. Des de primera hora, el barri es despertarà amb tornejos esportius, esmorzars populars i bitlles catalanes. Rutes, vermuts i murals col·laboratius ompliran espais com el Sortidor, Santa Madrona, o la Casa de la Premsa.

A la tarda, la cultura popular serà la protagonista amb plantades i cercaviles de gegants, ballades de sardanes i trobades d’esbarts. I al vespre… arriba la nit gran: concerts simultanis a Blesa, Navas, Concòrdia, Santa Madrona i el Marcelino, una autèntica festa a cada racó.

Diumenge 20 començarà amb la XXVII Cursa del Poble-sec i continuarà amb una jornada d’escacs, tallers de taitxí i concerts de jazz i flamenc.

Entre el dilluns 21 i el dijous 24, més propostes per a tots els gustos. Entre aquestes destaquen:

-Dilluns 21: Òpera a Koska Taverna i concert d’Asian Passerby a Blesa.

-Dimarts 22: tarda d’espectacles, xocolatada i salsa a Santa Madrona.

-Dimecres 23: jornada comunitària al Sortidor i concerts.

-Dijous 24: visita a El Molino, cabaret i sopar popular.

El divendres 25 i dissabte 26 seran dies de màxima efervescència. Hi haurà música a totes les places, olimpíades feministes, i la nit jove amb DJ fins ben entrada la matinada. El dissabte culminarà amb el correfoc adult (22.15 h) i l’espectacle de foc dels Diables del Poble-sec.

Diumenge 27 arribarà el final de festa. Amb havaneres, circ i, com ja és tradició, la baixada de carretons a la tarda. El castell de focs serà a les 22 h, el punt final perfecte per a deu dies ben intensos.

La Coordinadora d’Entitats ha tornat a fer realitat una festa que aposta per la convivència, la cultura i el dret a gaudir l’espai públic. Tothom hi és benvingut. Ara sí: que comenci la festa! 

 

Continua llegint

Societat

L’Institut Icària recupera la història de la poblesequina Maria Hernández, víctima del nazisme

Publicat

on

Potser la majoria de poblesequins no en saben res d’ella. Va viure al número 5 del carrer Lleida, fa vuitanta anys. La Maria Hernández tenia vint anys i una convicció ferma: no abaixar el cap davant del feixisme. Exiliada, resistent, deportada, supervivent. I desapareguda del relat durant dècades. Fins ara.

Aquest curs, una seixantena d’alumnes de l’Institut Icària han organitzat un acte emotiu davant del carrer on la Maria va viure abans de l’exili. Entre lectures de poemes, música en directe i el silenci col·lectiu, han fet un homenatge a la poblesequina que va patir l’horror nazi en primera persona.

El reconeixement forma part del projecte Stolpersteine Barcelona, una iniciativa educativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück. El programa proposa recuperar les biografies de deportats barcelonins durant el nazisme i tornar-les al lloc d’on mai haurien d’haver estat esborrades. A través de petites llambordes de llautó (les Stolpersteine, paraula alemanya que vol dir “pedres que fan ensopegar”) s’hi inscriuen els noms i les dades de les víctimes.

No són monuments grandiloqüents, sinó recordatoris a peu de carrer. Són pedres per a la memòria que obliguen a mirar avall i ensopegar simbòlicament amb la història que el temps havia deixat enrere. Al Poble-sec, això s’ha traduït en una Stolperstein en honor a la Maria. Encara no hi és físicament, però aviat s’hi col·locarà.

A banda d’aquesta, ja hi ha altres llambordes col·locades com a recordatori actiu del passat. Una de les més significatives és la dedicada a Francesc Boix (fotògraf de Mauthausen) situada al carrer Margarit, 17 o la que ret homenatge a la Carme Boatell (activa lluitadora antifeixista) al carrer Tenor Masini, 99. Amb cada nova llamborda, el barri restitueix la dignitat d’aquells que van patir perquè mai més no s’esborri el seu nom. // MÒNICA RIU

Continua llegint

Societat

Comencen les obres per a la rehabilitació del Teatre Arnau

Es preveu que l’equipament pugui aixecar el teló el primer trimestre de 2027

Publicat

on

Aquelles persones més curioses que deambulen pel Paral·lel s’hauran adonat que els operaris ja han començat a treballar en la rehabilitació del Teatre Arnau. 14 anys després que l’Ajuntament comprés l’edifici, l’equipament cultural ja ha començat a traçar la seva nova etapa. La previsió és que l’espai pugui aixecar el teló al llarg del primer trimestre de 2027.

Sota la batuta de l’estudi Harquitectes, el nou Arnau mantindrà la seva identitat de teatre de barraca i recuperarà elements com la fusta i el formigó. En total es preveu invertir 10 milions d’euros municipals per poder oferir al món cultural un edifici amb un important espai polivalent (el projecte inicial es va haver de retallar per qüestions pressupostàries, malgrat l’enuig de les entitats que van formar part del procés participatiu).

Més enllà del foment de la cultura, l’equipament també servirà per dinamitzar el Paral·lel, avinguda que en els darrers temps també ha vist com recuperava El Molino a través d’una gestió publicoprivada. En el cas de l’Arnau, encara no s’ha oficialitzat quin tipus de gestió s’executarà. Tanmateix, al llarg dels darrers anys els qui realment han mantingut viu l’esperit del teatre han sigut les entitats que han dinamitzat el projecte Arnau Itinerant. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024