@orioladbe / L’alcaldessa Ada Colau va inaugurar les instal·lacions amb el comissionat de seguretat Amadeu Recasens, els líders municipals Xavier Trias (CiU) i Carina Mejías (C’s), i el portaveu d’ERC Jordi Coronas.
Després de tancar les seves portes l’any 2000 i esdevenir oficines i dependències del Cos Nacional de Policia des del 2005 fins al 2013, el Parc de Bombers del Poble-sec torna a tenir una funció. Sota el nom d’Espai Bombers Parc de Prevenció, el parc va obrir al públic el passat 11 de novembre, combinant una zona de museu amb aules de formació, centres de reunió i zones de divulgació, tot dedicat a prevenir el risc d’incendis i a la seguretat.
Durant la seva intervenció en l’acte inaugural, l’alcaldessa Ada Colau es va referir a les noves instal·lacions com “un espai sentit, emocionant, un espai de memòria i justícia i un espai d’amor dels Bombers cap a la ciutat de Barcelona i de la ciutat que s’estima als Bombers”. Colau va destacar també que “el millor sinistre és el que no es produeix”, i que la prevenció per anticipar-se als fets és l’eix central en el que treballen tant l’Ajuntament de Barcelona com el cos de Bombers.
Edifici simbòlic
L’antic Parc de Bombers del Poble-sec es va construir l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona, essent un edifici pioner en aquella època. Després de 70 anys de servei va tancar amb l’arribada del nou mil·lenni, però encara és el més veterà a tot l’Estat i l’únic parc històric que es conserva a la ciutat Comtal.
Així ho destacava Joan Pedreny, cap de prevenció dels Bombers de Barcelona, en declaracions a Btv, explicant que “la pèrdua de símbols s’ha sentit molt a Bombers de Barcelona, com va passar amb el parc de l’Eixample, i la recuperació de símbols com aquest és un fet que també hem apreciat molt nosaltres”.
La rehabilitació i ampliació de l’espai es va iniciar a finals de 2014, amb una inversió de més de 3 milions d’euros per part de l’Ajuntament de Barcelona. Així, s’han guanyat 300m2 d’espai i les cobertes de l’edifici podran ser accessibles per a ús públic, entre d’altres millores.
El museu combina història i innovació
L’exposició d’objectes que formen part d’aquest museu servirà per viatjar a través de la història del cos de Bombers de Barcelona des de la seva creació l’any 1865 fins avui dia. Al tractar-se de peces i eines de treball, no totes tenen un estat de conservació òptim, però s’han pogut reunir més de mil exemplars de totes les èpoques.
Així, un dels grans atractius del museu de ben segur que seran els vehicles de bombers, amb representació de gairebé tots els períodes de la seva història. Dels útils dels bombers destaquen també la gran varietat d’extintors, escales, eines manuals i difusores. Amb tot, tant pel seu volum com per la qualitat de les peces fan que aquesta col·lecció sigui única a tot l’Estat espanyol.
Per tal de donar més atractiu al museu i acostar la història a les noves tecnologies, la zona expositiva compta amb diversos elements perquè els visitants puguin interactuar i experimentar amb les sensacions que pot tenir un bomber dins d’un incendi, a més de poder interactuar amb el contingut audiovisual mitjançant plafons tàctils.
Inauguració amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / Ajt. Bombers
“Ada, fora de la sala”
Un grup de treballadors del Centre de Gestió d’Emergències, edifici adjacent al nou Espai Bombers Parc de Prevenci, va rebre l’alcaldessa Ada Colau
amb crits de protesta sota el lema “Ada, fora de la sala”. Els manifestants es queixaven que l’edifici on ells treballen es troba en molt males condicions
i no se’ls dona solució. Pere Martínez, representant sindical dels bombers de Barcelona, destacava que “no entenem com és que es fa una inversió important en aquest àmbit, mentre que una sala provisional que porta més de 10 anys està deixada de la mà de Déu i amb unes condicions molt deplorables que afecten de forma molt important a la seguretat i la salut dels seus treballadors”. Pel que explicava Martínez, s’han diagnosticat fins a 15 casos de càncer entre els treballadors del Centre de Gestió d’Emergències. Tots ells estan convençuts que el perill radica especialment en una de les sales que tenen al soterrani, amb una ventilació mínima i on no hi arriba la llum natural. A més, creuen que estan constantment exposats a ones de radiofreqüència. No obstant això, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va fer un estudi del cas encarregat per l’Ajuntament i va descartar qualsevol tipus de vinculació entre els casos de càncer i el lloc de feina.