Connecta amb nosaltres

Societat

EL BOOM DELS LLOGUERS

Publicat

on

@pruna_ana / L’augment dels preus dels lloguers al barri provoca l’expulsió dels veïns que no puguin assolir la despesa

La nova bombolla?

El problema d’habitatge en alguns barris de Barcelona és greu. Des de l’Ajuntament parlen d’”emergència habitacional” i alguns experts ja qualifiquen la situació de “segona bombolla immobiliària”, aquesta vegada causada per l’augment dels preus dels pisos de lloguer. En el context de crisi en què encara ens trobem, els salaris no només no han augmentat, sinó que la tendència ha estat a la baixa. Si a això li sumem la pujada dels preus dels pisos i una aberrant manca d’habitatge social, el resultat és dramàtic: a Barcelona el 95% dels desnonaments que es produeixen són per impagament del lloguer. El Poble-sec –on la renta mitjana està un 30% per sota de la de Barcelona– és un dels barris que més afectat s’ha vist pel procés de gentrificació que causa aquest augment dels preus dels lloguers: “S’han substituït molts pisos d’habitatge per pisos turístics. Estem vivint una expulsió dels veïns barri per a què vinguin a viure-hi persones amb un poder adquisitiu més elevat”, explica en Xavier Latorre, vinculat a diversos moviments activistes del Poble-sec.

Viure al Poble-sec és ara de mitjana un 10% més car que fa dos anys

Un cas de tants

En Tobías, professor doctorand de 34 anys, la seva dona Alba – sociòloga a l’atur–  i el fill de 15 mesos d’ambdós representen un cas paradigmàtic del que està passant amb els lloguers al barri. Aquesta família viu en un pis de 50 m2 al carrer de Roser, en una finca on tots els pisos són de lloguer i on la majoria de veïns paga entre 600 i 700€. Els veïns que han arribat aquest any, però, han de pagar entre 750 i 850€. En el cas del Tobías i la seva família, al vèncer el seu contracte de 650€ els van oferir renovar-lo per 750€, més 544€ de despeses de tramitació i 153€ per l’impost l’ITP/AJD, que va entrar en vigor l’any 2014. Després d’un temps de lluita, i al·legant que tenien un fill petit i que un dels dos estava a l’atur, van aconseguir rebaixar el preu a 700€. “Una victòria relativa, diu en Tobías, perquè la finca no està en condicions. Però d’aquí a 3 anys tornarem a estar en la mateixa situació”. En altres casos els veïns que no podem assumir la diferència de preu només poden optar per marxar del barri. “I això és molt dur perquè has de canviar d’escoles, deixar lluny els amics…En definitiva, canviar de vida ”lamenta en Tobías.

lloguer

Un pis al Poble-sec que fa un any costava 600€ ara pot arribar als 800. / Anna Pruna

Canvi de model de barri

Si ens preguntem a què es deu aquesta pujada sobtada dels preus del lloguer, hi ha qui ho té clar: “Els preus han pujat perquè hi ha gent que ho pot pagar”. Són paraules d’en Josué Valdivia, encarregat d’una immobiliària del carrer Blai. “Des de fa uns anys hi ha massa gent que vol llogar al barri, i poca oferta. Com que tanta gent busca pis, els propietaris volen treure profit i han vist que, encara que pugin el preu, segueixen trobant llogaters”, diu Valdivia, qui afegeix que el perfil de persones que més s’interessen en llogar al Poble-sec són joves europeus -sobretot francesos, italians i holandesos- que venen a viure i a treballar a la ciutat durant un any. “Veiem molts casos de veïns que voldrien viure al Poble-sec però no poden i han de marxar a barris més industrials i assequibles com el Poblenou”, conclou.

Segons dades d’Incasòl, fa dos anys la mitjana del preu de lloguer al Poble-sec era de 582€ i ara està en uns 637€, la qual cosa suposa una pujada del 10%. Aquesta dada, però, contrasta amb la que donen algunes immobiliàries, que asseguren que un pis que fa un any costava 600 o 650€ ara pot arribar als 800€ tranquil·lament. Això és possible perquè a Barcelona no existeix cap tipus de regulació dels preus del lloguer, com passa a d’altres ciutats com París o Berlín. “La situació ha empitjorat perquè és molt difícil aturar el turisme. Caldria prendre mesures més fiscalitzadores”, diu en Javier, membre de Som Paral·lel.

Pisos buits

Per al Javier, un dels problemes principals és la manca d’habitatge social al barri: “Els últims pisos socials que hi ha són els del Passeig de l’Exposició d’abans del 2006, diu, i al barri hi ha grans espais buits, com l’edifici de la Canadenca”. Actualment, Barcelona compta amb uns 20.000 pisos en règim de lloguer assequible, menys del 3% del total. L’Ajuntament, conscient que aquesta xifra és insuficient, treballa en un cens per conèixer quants pisos buits hi ha a la ciutat (de moment s’estima que entre 30.000 i 88.000) i prepara un pla per bonificar els particulars que posin el seu pis a la borsa de lloguer. “Podem rehabilitar, aconseguir pisos buits, signar convenis amb el sector privat però fins d’aquí a més de 10 anys no podrem assolir el 15% de pisos assequibles”, explica Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge de Barcelona.

lloguer-2

COOPERATIVISME D’HABITATGE

Davant d’aquesta situació, han començat a sorgir opcions alternatives. Un cas és Sostre Cívic, una iniciativa ciutadana col·laborativa que promou alternatives d’accés a l’habitatge, apostant per un model cooperativista no especulatiu. La tinença d’habitatges recau en la cooperativa i les persones sòcies poden gaudir-ne a través d’un dret d’ús a un preu assequible. Generalment el dret d’ús s’adquireix amb una entrada inicial retornable i és manté amb el pagament d’un lloguer tou.

Els reptes de l’Ajuntament

La decisió que han pres des del Consistori ha estat l’elaboració d’un pla per impulsar la funció social de l’habitatge a Barcelona. És tracta del Pla pel Dret a l’Habitatge, un projecte a llarg termini –per al període 2016-2025– que planteja les polítiques d’habitatge “des de la perspectiva del servei públic i el dret” com informen des de l’Ajuntament. La previsió pressupostària del pla és de 1.666 milions d’euros i preveu construir més de 8.800 pisos, un 80% dels quals es destinaran al lloguer. D’altra banda, el Govern municipal impulsa una iniciativa per modificar la legislació actual “per tal de poder limitar els preus dels lloguers de pisos” indiquen, i treballen també en la creació d’uns índex de preus no vinculants que permetin a la població tenir informació sobre uns preus acordats que “serviran de referència i permetran saber si se’ls estan proposant preus abusius quan van a buscar lloguers”. Una altra de les mesures en què treballa l’Ajuntament és el programa Tu tens la clau, una campanya dirigida als petits propietaris per donar a conèixer les garanties del programa de captació de pisos. Actualment hi ha unes 28.000 famílies que necessiten un habitatge i el programa ofereix unes “condicions excepcionals” als propietaris, com per exemple una assegurança multirisc i la garantia del compliment del contracte, així com subvencions per a la rehabilitació dels pisos. Amb la mobilització de pisos buits i la construcció de nous habitatges l’Ajuntament vol frenar l’augment de preus mentre treballen per poder regular el mercat de lloguer. El procés, però, serà lent i el regidor d’habitatge ja ha explicat que com a màxim es podran construir 1000 habitatges a l’any.

Societat

Una assignatura que marca la diferència

L’Institut Consell de Cent celebra l’èxit de l’optativa d’Emprenedoria

Publicat

on

Educació

L’Institut Consell de Cent està considerat per part de la Generalitat com un centre d’alta complexitat, una etiqueta que es posa als centres en els quals –ja sigui per la procedència de l’alumnat o pel comportament disruptiu d’aquest– l’educació que es pot donar no és la normalitzada en altres centres. En termes generals, els alumnes d’aquestes escoles “tenen una molt complicada sortida en el món laboral perquè molts d’ells no acaben els estudis”, tal com explica Robert Martínez, un dels professors del Consell de Cent.

Bons resultats

Des de fa tres anys, aquest centre va posar en marxa una nova assignatura optativa, Emprenedoria, amb l’objectiu de què els alumnes de tercer de l’ESO posessin un primer peu en el món de l’empresa. Aquest curs, però, l’assignatura s’ha fet per primera vegada al llarg de tot el curs i amb els estudiants de quart de l’ESO, que tenen entre 15 i 16 anys. Per cursar aquesta matèria, els joves que l’han triat s’han organitzat en grups tutoritzats i amb la col·laboració de l’empresa d’assessorament empresarial SECOT. La sorpresa, per part de SECOT i del propi institut, ha estat que els resultats han estat millors en aquest centre d’alta complexitat que no pas en altres de la zona alta de Barcelona.

Engrescar l’alumnat

“Hem observat que aquesta assignatura els està encaminant i que té una alta acceptació entre els nostres alumnes”, explica, orgullós, Robert Martínez, el professor d’Emprenedoria. L’assignatura ha constat de tres sessions d’una hora a la setmana i, al llarg del curs, els alumnes han après a preparar un pla d’empresa d’una companyia fictícia, sempre sota el seguiment dels tutors, i a final de curs l’han presentat i defensat davant d’un jurat.

“Els alumnes han sintonitzat moltíssim amb els tutors i, quan han acabat el curs, a més del títol de l’ESO, també se’ls ha atorgat un diploma conforme han cursat aquesta assignatura d’Emprenedoria”, diu Martínez, qui afegeix que està convençut que, arran d’haver-la cursat, “molts alumnes s’han engrescat a estudiar i a optar per estudis relacionats amb l’empresa, perquè tenien una motivació especial per aquesta assignatura malgrat tenir un baix rendiment acadèmic en altres matèries”, conclou.

Continua llegint

Societat

Una Festa Major pensada per a tothom

10 dies en què el barri s’omplirà d’activitats i de propostes culturals

Publicat

on

Festa Major del Poble-sec / Coordinadora d'Entitats del Poble-sec

Arriba un dels grans esdeveniments en el calendari dels poblesequins. La Festa Major del barri arrenca el divendres 13 de juliol amb el toc de festa i el pregó a la plaça de Les Navas, que enguany anirà a càrrec de la veïna del barri i creadora artística Susanna Barranco. L’acte inaugural continuarà amb l’actuació del grup de gralla i un castell de focs. El president de la Coordinadora d’Entitats, Antoni Reig, espera que la festa sigui “cívica i multicultural, que reflecteixi la diversitat juntament amb la catalanitat”. I afegeix que “el barri, carregat de problemes de tota mena, manté la seva vitalitat i l’empenta del seu teixit d’associacions i entitats que es renova i s’expansiona”.

Ritme i gastronomia

Una de les grans protagonistes de la festa serà, com sempre, la música. Hi haurà concerts de tot tipus, sessions de DJ i balls de Festa Major, que tindran lloc a diverses places del barri durant els dos caps de setmana de festes. Tampoc faltaran trobades i mostres de la rica cultura popular del barri, amb actuacions dels castellers del Poble-sec, els bastoners, els diables, els gegants i les tradicionals ballades de sardanes, així com diverses cercaviles.

El plat fort del Sec a Sac

A més de clàssics com les paelles populars, vermuts, dinars, sopars i concursos, hi haurà batucades, classes magistrals de ball i exhibicions folklòriques per part d’algunes de les entitats del barri. També es podrà participar als itineraris culturals, que tindran lloc al Castell de Montjuïc, al MUHBA Refugi 307 i al Parc de Bombers del carrer Lleida entre d’altres espais que es podran visitar de manera excepcional amb motiu de la festa. Entre les activitats més curioses destaquen l’intercanvi de pongos que es farà al carrer Sant Isidre, la VII desfilada de gossos a la plaça de Les Navas, la migdiada col·lectiva que organitzen la Raposa i Portaroja i la baixada de carretons pel carrer Fontrodona. Un dels plats forts de la festa és el Sec a Sac, els concerts organitzats pels Castellers del Poble-sec que, enguany, celebren la segona edició de la seva versió infantil: el Sec a Sac Kids.

Tota la programació de la Festa Major a: www.festamajor.poblesec.org

Per als més petits i esportistes

Són diverses les associacions que han pensat en els més petits a l’hora de programar les seves activitats. A més de diversos tallers infantils, hi haurà festa de l’escuma, cursa de sacs i xocolatada que organitza Poble-sec per la Independència a la plaça del Sortidor; les activitats que prepara l’Agrupament Escolta i Guies Baden Powell i espectacles infantils, com el que correrà a càrrec de l’associació de criança respectuosa La Rauixeta. El diumenge 15 se celebrarà la 23a Diada infantil Fills de Satan i el Correfoc de Diablons, amb els Diables del Poble-sec. Les activitats esportives tindran lloc a diversos espais del barri. A la plaça del Sortidor, el diumenge 15 se celebrarà la XXII Cursa Popular del Poble-sec. A la pista de l’IES Consell de Cent es farà un torneig de criquet el dissabte 14. Al camp de La Satalia hi haurà torneig de futbol 7. I a la pista esportiva de les Tres Xemeneies el torneig 3×3 de bàsquet, que tindrà lloc el dilluns 16.

Fotografia | Coordinadora d’Entitats del Poble-sec

Continua llegint

Societat

El Pla Comunitari canvia de mans

Art&Coop assumeix el repte amb il·lusió i des de la Coordinadora d’Entitats se senten enganyats

Publicat

on

Antoni Reig

Des de fa 12 anys, la Coordinadora d’Entitats gestiona el Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec, amb el suport econòmic de l’Ajuntament i la Generalitat. El president de la Coordinadora, Antoni Reig, diu que, l’any passat, l’Ajuntament els va plantejar si estarien disposats a assumir per dos anys més el Pla Comunitari dotat de més recursos. Van respondre que sí, van intensificar l’activitat i, des de setembre, comptaven amb una segona persona treballant en aquest projecte. “Des de l’Ajuntament deien que tot havia anat molt bé i ens donaven copets a l’espatlla però al març ens van dir que s’havia fet un concurs i que, a més de la Coordinadora s’hi havia presentat una altra entitat, a la qual se li havia donat el Pla Comunitari. Ens vam sentir enganyats”, explica Reig.

El principal problema per a la Coordinadora és que l’acció comunitària que es fa al Poble-sec “està totalment entrellaçada amb les altres comissions que tenim: l’espai de la infància, el pla d’acollida, els plans per a la gent gran…”, diu el seu president, qui afegeix que “treure el Pla Comunitari de l’estructura d’aquest barri significa desballestar-ho tot. Ens sembla que és una equivocació per part de l’Ajuntament perquè no coneixen la realitat del Poble-sec”. No obstant, des de la Coordi han decidit continuar fent la feina que han estat fent fins ara a nivell d’acció comunitària. “Sense aquests recursos, però ja ens espavilarem per trobar-los”, diuen.

Un nou començament

L’entitat que, a partir d’ara, gestionarà el Pla Comunitari és Art&Coop, una cooperativa d’iniciativa social que dinamitza projectes d’acció comunitària i artística al Poble-sec i altres barris. “Fa més de 10 anys que les sòcies de l’entitat promouen projectes d’acció cultural comunitària al Poble-sec, molts d’ells de la mà del Pla Comunitari”, expliquen.

Pel que fa al repte de coordinar el Pla Comunitari, asseguren que tenen moltes ganes de “continuar la bona feina feta i acompanyar noves iniciatives, amb la il·lusió de cercar noves maneres de treball cooperatiu, creatiu i comunitari”.

Des d’Art&Coop comenten que a la tardor es realitzarà una trobada per presentar el projecte i parlar amb els diferents agents del barri de què s’espera de la nova entitat gestora, amb l’objectiu de “caminar cap a un model de Pla Comunitari construït col·lectivament”. També afegeixen que estan molt agraïts a la Coordinadora d’Entitats i a tots els agents del Poble-sec que han treballat durant aquests anys “per fer del Pla un motor de dinamització del barri”.

Fotografia | El president de la Coordinadora, Antoni Reig

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.