Connecta amb nosaltres

Societat

Augmenta el malestar dels veïns de la plaça Navas per falta de solucions a l’incivisme

Publicat

on

@orioladbe / L’Associació veïnal demana més presència policial a la zona per acabar amb el problema, i des del Districte de Sants-Montjuïc asseguren que estan treballant per frenar una situació cada vegada més insostenible.

Adolescents jugant a futbol al carrer en plena nit, soroll fins a la una o les dues de la matinada, baralles, grups de joves que es reuneixen per fumar i fer botellón al parc infantil, muntanyes de brutícia al dia següent… Aquest és el pa de cada dia per als veïns de la plaça de Les Navas, un problema que va en augment i per al que sembla complicat trobar una solució.

Recentment, el programa Codi de Barris de BTV recollia el testimoni dels veïns de la zona, i molts coincidien en que, tot i ser veïns del barri de tota la vida, s’han arribat a plantejar marxar pels problemes de convivència de la plaça de Les Navas. Imma Ranedo, una d’aquestes veïnes molestes, assegurava tenir “la desgràcia de viure a la plaça de Les Navas. El que podria ser una cosa meravellosa s’ha convertit en un infern”, explicant els motius pels que vol marxar del barri.

navas-oriol-2

L’incivisme està fent la vida impossible a la Plaça de les Navas

Més Guàrdia Urbana

La primera opció del veïnat per frenar aquesta situació és trucar a la Guàrdia Urbana, però tal i com assegura la consellera del Districte de Sants-Montjuïc, Carolina López, “quan posem més presència policial el problema desapareix durant una estona, però quan la Guàrdia Urbana marxa comença una altra vegada”. A més, segons expliquen els afectats, els resulta perillós creuar la placeta a les nits, i si protesten pel soroll els joves que juguen a futbol els hi planten cara.

D’aquesta manera, alguns veïns s’han trobat que, en alguna ocasió, la resposta dels joves ha anat més enllà dels insults, i en veure que el veïnat ha fet venir a la Guàrdia Urbana, han arribat a donar cops a les portes de vidre de les escales on viuen alguns afectats, llançar ous i tomàquets a les finestres… A més, segons els mateixos veïns, de vegades la Guàrdia Urbana triga en arribar més de dues hores, i quan arriben els agents ja s’ha acabat el problema. 

És per això que des de l’Associació de Veïns de la plaça de Les Navas reclamen contínuament més presència policial a la zona, tant per poder dormir a les nits com per poder viure més tranquils i sense por. Segons Miquel Pellicer, el seu president, només es demana “una mica de seguiment de la situació i que, a les hores en que hi hagi algun problema, parin el cotxe i facin una volta per donar presència”.

Solucions alternatives

Per la seva banda, tot i que la regidora Laura Pérez assegura que es treballa per ampliar la presència de la Guàrdia Urbana a les zones amb problemes, des del Districte també s’han explorat, sense gaire èxit fins ara, altres opcions com la presència d’educadors de carrer a la zona, professionals del civisme que cobreixen tota l’àrea de Sants-Montjuïc i personal del servei d’inserció social, o el fet d’obrir el pati de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer per tal que aquests nens puguin anar a jugar allà i no destorbin els veïns.

Societat

Dones separades, dones actives, dones amigues

El Centre Cívic El Sortidor és la llar d’una peculiar entitat

Publicat

on

En ple segle XXI, els divorcis i les separacions estan a l’ordre del dia. Una dinàmica vital, però, que fins fa no tants anys suposava un trasbals sobretot pel gènere femení. Mentre que l’home es podia continuar dedicant a la feina i a les seves aficions per mirar de distreure’s, a algunes dones aquest canvi de vida els requeria suport extern. Una ajuda que en el cas del Poble-sec originaria una nova entitat: l’Associació Catalana de Dones Separades.

Establerta actualment al Centre Cívic El Sortidor, l’entitat ha viscut tota una transformació al llarg de les seves tres dècades de vida. Segons assenyala la seva presidenta, Eulàlia Cuxart, al principi l’associació treballava amb “una espècie de grup de suport psicològic que ajudés a oblidar la parella i entretingués a l’afectada, per tal de no fer-la sentir un bitxo raro”, recorda. Un late motiv que avui dia “ja no té sentit”, considera: “Les que hi som no necessitem ni de suport psicològic, ni ens veiem com a bitxos raros”.

Un grup d’amigues

Què és avui dia l’associació de separades? Doncs el que el seu nom indica i molt més. “És més que una entitat de dones separades, aquí hi ha companyes que s’han quedat vídues, estan solteres o que fins i tot s’han decidit tornar a casar”, revela la seva presidenta. Tot plegat, “perquè ara les sòcies que entren són amigues d’amigues que ja hi estan dins i tenen ganes de passar-s’ho bé; de fet ens podríem canviar el nom oficial de l’entitat perfectament”, admet.

Tal com posa de relleu Cuxart, actualment el motor del col·lectiu són les sortides culturals i les trobades d’oci. “Fem sortides a museus, visitem exposicions temporals, participem en tallers de memòria, organitzem grups de lectura, passem pel·lícules i muntem cine-fòrums i fins i tot anem a visitar zones que no coneixem”. “Tot el que sigui necessari per mantenir viu el vincle d’amistat que hem creat entre nosaltres”, afegeix. Un vincle, assegura, que sempre anirà més enllà de marits, exparelles o fills.

Continua llegint

Societat

Nova dinàmica del Pla Comunitari

Sis mesos en mans d’Art&Coop

Publicat

on

Art&Coop és l’entitat que gestiona el Pla Comunitari del Poble-sec des que –fa sis mesos– l’Ajuntament els va adjudicar el projecte, que fins al moment havia estat en mans de la Coordinadora d’Entitats. La proposta d’Art&Coop presentava una continuïtat dels projectes que hi havia al Pla, a més d’obrir algunes noves línies o reforçar-les: “S’ha obert la taula de cultura perquè hi ha moltes entitats de l’àmbit cultural que demanaven un espai de treball en xarxa on poder posar sobre la taula problemes que afecten el sector cultural”, explica l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Entre altres novetats, s’està estudiant posar en marxa una línia de joves amb una comissió tècnica de coordinació i una taula liderada pels propis joves, on puguin fer propostes. “També estem reforçant tot el tema intercultural i estem estudiant quins projectes podem posar en marxa entre el Pla Comunitari i la Taula d’Interculturalitat del Districte”, diu l’Esther.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda de l’equació està la Coordinadora d’Entitats, que abans gestionava el Pla: “El Pla Comunitari articulava i aportava uns recursos públics per fer més coses a partir dels nostres quatre plans socials (els dos de gent gran, el d’acollida i el d’infància). Ara que no tenim aquests recursos, el que hem fet ha estat potenciar Compartim Poble-sec, el paraigua que engloba totes les activitats, que és el marc de l’acció comunitària de la xarxa veïnal”, explica el president de la Coordinadora, Antoni Reig.

Mantenir estructures

Reig afegeix que la decisió que han pres ha estat la de reconstruir la seva estructura interna per seguir amb la feina que ja feien: “S’han creat tres taules de coordinació en temes d’acollida, d’infantesa i de gent gran. Tres taules sorgides de Compartim Poble-sec que no es trepitgen amb les comissions del Pla Comunitari”. L’aspiració de Reig i de la Coordi és la de recuperar el control del Pla quan acabi la cessió a Art&Coop i poder “tornar a fer acció comunitària amb diners de l’Ajuntament, perquè l’acció comunitària la seguim fent, i la seguirem fent mentre tinguem programes socials i un personal creatiu que pensa cada any en coses noves”, conclou.

Continua llegint

Societat

Sopar d’entitats per celebrar el 29è aniversari de la Coordinadora

Publicat

on

Per

El passat 23 de novembre es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor el tradicional sopar de Nadal organitzat per la Coordinadora d’Entitats, que enguany celebra el 29è aniversari. Va ser una trobada amb associacions i col·lectius del barri, que van compartir un sopar solidari. Entre els convidats hi havia la presidenta del Districte Montserrat Ballarín; Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona; la consellera del Districte Carolina López i la regidora de Sants-Montjuïc Laura Pérez, així com representats dels partits polítics del districte. Després del sopar, es va fer entrega del 9è Premi Poble-sec, que va anar a parar a mans del quiosquer de la plaça del Setge, Felipe Alonso, de qui es va destacar la seva amabilitat, professionalitat i la seva voluntat d’ajudar.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.