Connecta amb nosaltres

Societat

Augmenta el malestar dels veïns de la plaça Navas per falta de solucions a l’incivisme

Publicat

on

@orioladbe / L’Associació veïnal demana més presència policial a la zona per acabar amb el problema, i des del Districte de Sants-Montjuïc asseguren que estan treballant per frenar una situació cada vegada més insostenible.

Adolescents jugant a futbol al carrer en plena nit, soroll fins a la una o les dues de la matinada, baralles, grups de joves que es reuneixen per fumar i fer botellón al parc infantil, muntanyes de brutícia al dia següent… Aquest és el pa de cada dia per als veïns de la plaça de Les Navas, un problema que va en augment i per al que sembla complicat trobar una solució.

Recentment, el programa Codi de Barris de BTV recollia el testimoni dels veïns de la zona, i molts coincidien en que, tot i ser veïns del barri de tota la vida, s’han arribat a plantejar marxar pels problemes de convivència de la plaça de Les Navas. Imma Ranedo, una d’aquestes veïnes molestes, assegurava tenir “la desgràcia de viure a la plaça de Les Navas. El que podria ser una cosa meravellosa s’ha convertit en un infern”, explicant els motius pels que vol marxar del barri.

navas-oriol-2

L’incivisme està fent la vida impossible a la Plaça de les Navas

Més Guàrdia Urbana

La primera opció del veïnat per frenar aquesta situació és trucar a la Guàrdia Urbana, però tal i com assegura la consellera del Districte de Sants-Montjuïc, Carolina López, “quan posem més presència policial el problema desapareix durant una estona, però quan la Guàrdia Urbana marxa comença una altra vegada”. A més, segons expliquen els afectats, els resulta perillós creuar la placeta a les nits, i si protesten pel soroll els joves que juguen a futbol els hi planten cara.

D’aquesta manera, alguns veïns s’han trobat que, en alguna ocasió, la resposta dels joves ha anat més enllà dels insults, i en veure que el veïnat ha fet venir a la Guàrdia Urbana, han arribat a donar cops a les portes de vidre de les escales on viuen alguns afectats, llançar ous i tomàquets a les finestres… A més, segons els mateixos veïns, de vegades la Guàrdia Urbana triga en arribar més de dues hores, i quan arriben els agents ja s’ha acabat el problema. 

És per això que des de l’Associació de Veïns de la plaça de Les Navas reclamen contínuament més presència policial a la zona, tant per poder dormir a les nits com per poder viure més tranquils i sense por. Segons Miquel Pellicer, el seu president, només es demana “una mica de seguiment de la situació i que, a les hores en que hi hagi algun problema, parin el cotxe i facin una volta per donar presència”.

Solucions alternatives

Per la seva banda, tot i que la regidora Laura Pérez assegura que es treballa per ampliar la presència de la Guàrdia Urbana a les zones amb problemes, des del Districte també s’han explorat, sense gaire èxit fins ara, altres opcions com la presència d’educadors de carrer a la zona, professionals del civisme que cobreixen tota l’àrea de Sants-Montjuïc i personal del servei d’inserció social, o el fet d’obrir el pati de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer per tal que aquests nens puguin anar a jugar allà i no destorbin els veïns.

Societat

Els gripaus de Laribal, morts per la presència de sabó a l’estanc

Els tècnics municipals confien en el fet que les poblacions veïnes d’amfibis recolonitzin la bassa

Publicat

on

La bassa dels jardins de Laribal, contaminada. Segons ha pogut saber en exclusiva ZONA SEC, els tècnics de l’empresa municipal BCASA han detectat la mort de la fauna d’un dels estancs d’aquest jardí històric, derivat de la possible presència de sabó a l’aigua. Tot plegat, per l’ús que fan algunes persones que viuen a la muntanya i que fan servir les basses per netejar la roba.

Segons fonts municipals, l’afectació als jardins de Laribal és un fet “puntual” i no s’ha detectat cap succés similar a la resta de parcs. De totes maneres, el cas ja està en coneixement dels Agents Rurals, que van aixecar acta.

La fauna, principal damnificada

Segons les mateixes fonts l’afectació ha afectat bàsicament la població de tòtils que vivien en aquesta bassa (un gripau petit de 4 o 5 centímetres). En qualsevol cas, no es tracta d’una espècie en risc i els tècnics confien que les poblacions que hi ha a altres basses de la muntanya recolonitzi els jardins de Laribal. A hores d’ara l’aigua de la bassa ja resta renovada i lliure de productes. Respecte a la flora, aquesta no s’ha vist afectada per la presència de sabó a l’aigua pel fet de ser més resistent.

2011, el precedent més greu 

Els fets han fet recordar l’enverinament que van patir milers d’amfibis fa més d’una dècada a les basses dels jardins del Teatre Grec. Aleshores, sí que va resultar un enverinament provocat amb un dissolvent molt potent.

Continua llegint

Societat

44 projectes presentats als Pressupostos Participatius

L’Ajuntament ja ha començat a filtrar les idees proposades pel veïnat d’acord amb la seva viabilitat tècnica

Publicat

on

Barcelona torna a posar en marxa els pressupostos participatius amb 30 milions d’euros sobre la taula. Aquests diners, els quals es repartiran entre els districtes segons criteris d’equitat socioeconòmica, busquen la implicació activa de la ciutadania en la presa de decisions. Al districte de Sants-Montjuïc s’han reservat més de tres milions d’euros a repartir entre els barris. La resposta del veïnat ha estat de 169 propostes, 44 de les quals han estat al Poble-sec.

Entre elles, la rehabilitació de la carpa del pati de l’escola i institut Bosc de Montjuïc, espai que utilitzen diàriament 500 alumnes i que necessita reformes urgents per garantir-ne la seguretat. També es planteja renovar vestidors i grades al complex esportiu municipal ‘Pau Negre-Parc Migdia’ de Montjuïc, seu de diversos clubs d’hoquei catalans que entrenen durant tot l’any.

Les propostes reflecteixen, alhora, una sensibilitat social i cultural. La comunitat musulmana impulsa una iniciativa per crear un cementiri particular que respongui a les seves tradicions i necessitats. I, per altra banda, els joves podrien beneficiar-se de projectes com ‘Sants 2 Reviu’, que proposa reconvertir zones en desús en espais multifuncionals per al lleure i la convivència.

Altres projectes, com la transformació de la muntanya de Montjuïc en un pulmó verd més accessible, destaquen per la seva aposta per la sostenibilitat i el gaudi col·lectiu. Aquesta inclou la reducció del trànsit i la millora de les zones verdes per fer-les més acollidores, ja que afirmen que l’espai “s’ha convertit en una franja de sensesostres”. També, escoles com Tres Pins busquen la pacificació del seu entorn pel gran volum de circulació que resulta un perill pels alumnes del centre.

El procés es desenvolupa en diverses fases. Primer, els veïns presenten les propostes. Després, aquestes són sotmeses a una valoració tècnica per garantir-ne la viabilitat, fase en què es troba l’Ajuntament i que finalitzarà el 24 de gener. Posteriorment, s’obrirà una votació ciutadana per determinar quins projectes es portaran a terme. No serà fins a l’abril d’aquest mateix any que es tancaran les votacions i es començaran a posar en marxa, així que caldrà esperar per poder veure els resultats del procés.

Continua llegint

Societat

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer: creativitat i art contemporani

Publicat

on

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer s’ha convertit en un referent de la integració de l’art contemporani dins l’educació gràcies a la seva participació en el programa Espais C (Espais de creació artística a les escoles de primària de Barcelona). Aquesta iniciativa transforma un espai del centre en un taller compartit entre l’alumnat i un artista resident.

Un espai-taller per a la creativitat

El centre ha habilitat un espai on l’artista Març Rabal desenvolupa la seva feina. Aquesta iniciativa busca normalitzar la presència de l’art contemporani als centres educatius.

El programa no només dota l’escola d’un espai de creació, sinó que transforma la manera com l’art és percebut dins l’educació. Gràcies a aquesta iniciativa, els estudiants tenen accés directe a la creació contemporània i poden desenvolupar habilitats com la cooperació, la imaginació i el pensament crític.

A més, el model beneficia també l’artista, que rep un espai per treballar i establir vincles amb la comunitat educativa i el barri.

Una xarxa de col·laboració

Espais C és una iniciativa de l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona, creada en col·laboració amb la Universitat Autònoma. El programa, coordinat per l’entitat Experimentem amb l’Art, compta amb la participació de cinc institucions i espais artístics: Hangar, La Capella, el Museu Tàpies, la Fundació Suñol i Chiquita Room.

Des del seu inici durant el curs 2015-2016, Espais C ha estat un pont entre l’art contemporani i el món educatiu, amb la participació de quinze escoles, 39 artistes i sis equips de mediació. Aquest projecte fomenta la interacció entre la creativitat artística i el pensament crític, oferint als estudiants una visió renovada de l’art en el context de l’educació.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024