Connecta amb nosaltres

Societat

Augmenta el malestar dels veïns de la plaça Navas per falta de solucions a l’incivisme

Publicat

on

@orioladbe / L’Associació veïnal demana més presència policial a la zona per acabar amb el problema, i des del Districte de Sants-Montjuïc asseguren que estan treballant per frenar una situació cada vegada més insostenible.

Adolescents jugant a futbol al carrer en plena nit, soroll fins a la una o les dues de la matinada, baralles, grups de joves que es reuneixen per fumar i fer botellón al parc infantil, muntanyes de brutícia al dia següent… Aquest és el pa de cada dia per als veïns de la plaça de Les Navas, un problema que va en augment i per al que sembla complicat trobar una solució.

Recentment, el programa Codi de Barris de BTV recollia el testimoni dels veïns de la zona, i molts coincidien en que, tot i ser veïns del barri de tota la vida, s’han arribat a plantejar marxar pels problemes de convivència de la plaça de Les Navas. Imma Ranedo, una d’aquestes veïnes molestes, assegurava tenir “la desgràcia de viure a la plaça de Les Navas. El que podria ser una cosa meravellosa s’ha convertit en un infern”, explicant els motius pels que vol marxar del barri.

navas-oriol-2

L’incivisme està fent la vida impossible a la Plaça de les Navas

Més Guàrdia Urbana

La primera opció del veïnat per frenar aquesta situació és trucar a la Guàrdia Urbana, però tal i com assegura la consellera del Districte de Sants-Montjuïc, Carolina López, “quan posem més presència policial el problema desapareix durant una estona, però quan la Guàrdia Urbana marxa comença una altra vegada”. A més, segons expliquen els afectats, els resulta perillós creuar la placeta a les nits, i si protesten pel soroll els joves que juguen a futbol els hi planten cara.

D’aquesta manera, alguns veïns s’han trobat que, en alguna ocasió, la resposta dels joves ha anat més enllà dels insults, i en veure que el veïnat ha fet venir a la Guàrdia Urbana, han arribat a donar cops a les portes de vidre de les escales on viuen alguns afectats, llançar ous i tomàquets a les finestres… A més, segons els mateixos veïns, de vegades la Guàrdia Urbana triga en arribar més de dues hores, i quan arriben els agents ja s’ha acabat el problema. 

És per això que des de l’Associació de Veïns de la plaça de Les Navas reclamen contínuament més presència policial a la zona, tant per poder dormir a les nits com per poder viure més tranquils i sense por. Segons Miquel Pellicer, el seu president, només es demana “una mica de seguiment de la situació i que, a les hores en que hi hagi algun problema, parin el cotxe i facin una volta per donar presència”.

Solucions alternatives

Per la seva banda, tot i que la regidora Laura Pérez assegura que es treballa per ampliar la presència de la Guàrdia Urbana a les zones amb problemes, des del Districte també s’han explorat, sense gaire èxit fins ara, altres opcions com la presència d’educadors de carrer a la zona, professionals del civisme que cobreixen tota l’àrea de Sants-Montjuïc i personal del servei d’inserció social, o el fet d’obrir el pati de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer per tal que aquests nens puguin anar a jugar allà i no destorbin els veïns.

Societat

Una xarxa de suport per a joves vulnerables

Punt de Referència és una associació sense ànim de lucre que ofereix acompanyament a joves extutelats a través de programes de mentoria

Publicat

on

El jovent tutelat i extutelat són nois i noies que han viscut part de la seva infància o adolescència en un centre de menors a causa de la pèrdua de lligams familiars. El primer que cal remarcar és que un menor d’edat pot estar sota tutela per motius diversos: ja sigui perquè ha viscut un procés migratori o també poden ser joves que han nascut i viscut aquí, però, per motius diversos, no tenen família propera que pugui fer-se càrrec d’ells. Davant d’aquesta realitat, l’associació Punt de Referència va néixer l’any 1997 per oferir acompanyament i suport al col·lectiu de jovent vulnerable que ha d’emprendre la seva vida adulta un cop surten dels centres on han viscut sota tutela.

18 anys i molts reptes 

A Punt de Referència treballen amb joves que es troben en diferents situacions: “Tenim joves en l’última fase de tutela (a partir dels 16 anys) i extutelats que ja han fet la majoria d’edat. Aquests últims són persones que deixen de tenir els recursos que ofereix un centre, sobretot els residencials, i que, a partir dels 18 anys, tenen el repte d’emancipar-se”, explica la Berta Roig, tècnica de l’entitat.

Aquestes persones tenen més dificultats a l’hora d’emancipar-se que la resta de joves de la seva edat perquè, amb només 18 anys, han de trobar un habitatge, una feina que els permeti pagar aquest habitatge i, si poden, formar-se. “Les ajudes i recursos residencials depenen de cada cas, però són petites ajudes econòmiques i la majoria no són a llarg termini”, diu la Berta.

Punt de Referència compta amb quatre pisos assistits, però com diuen des de l’entitat “són poques places i estan reservades per a joves que ens deriva la DGAIA, ja que n’hi ha moltíssims en llista d’espera”.

Suport emocional

El punt fort de l’associació són els programes de mentoria social: “Vinculem una persona jove a una persona voluntària que es converteix en la seva mentora, en una persona de referència per al jove. Des d’aquí supervisem la relació i formem als joves i als voluntaris”, explica la Berta.

El mentor voluntari ofereix suport en diversos aspectes, sobretot de caire emocional. És algú amb qui el jove pot comptar per realitzar gestions i per a les coses més petites del dia a dia (algú en qui confiar, algú amb qui celebrar el seu aniversari…).

Qualsevol persona pot ser voluntària i formar part d’algun dels programes de mentoria. En tenen tres de programes: Referents; Atenea –més centrat en l’acompanyament en el procés formatiu– i GR16-18, només per a joves que encara estan tutelats. En aquest últim, el jove té un mentor assignat, però es troben de forma grupal per fer activitats al voltant de la fotografia. En tots els casos es tracta de projectes que duren gairebé un curs i la persona voluntària es compromet a quedar amb el jove com a mínim dues hores a la setmana.  Actualment l’entitat treballa amb un centenar de persones voluntàries i amb 179 joves.

Per a més informació: www.puntdereferencia.org. I al carrer de Sant Antoni Abat, 10.

Continua llegint

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.