Connecta amb nosaltres

Societat

Reaccions oposades envers els sense sostre que viuen al Solar de la Puri des de novembre

Publicat

on

@orioladbe / La presència d’un grup de persones en risc d’exclusió al solar municipal ha dividit el veïnat de la zona: des de mostres de solidaritat per la seva precària situació fins a queixes per soroll, brutícia i problemes de convivència.

A finals de novembre, diversos mitjans de comunicació es feien ressò de la situació d’un grup de persones que, davant la manca d’habitatge, viuen al solar municipal del carrer de la Puríssima Concepció, destacant el malestar que això comporta als veïns. Recentment, els companys de l’Altaveu del Poble Sec s’han apropat a la situació d’aquestes persones que viuen de manera temporal al solar, mostrant també la cara més solidaria d’un veïnat que es preocupa pel dia a dia dels nous residents de la zona.

Convivència

Els inquilins del Solar de la Puri viuen de la ferralla i dormen en unes quantes tendes de càmping a tocar de les parets de l’edifici contigu, protegint-se així del vent. Van arribar al carrer de la Puríssima Concepció desprès de ser desallotjats d’un altre solar del carrer Concòrdia, i el passat 15 de desembre van patir un intent de desallotjament en aquesta nova ubicació, que es va poder evitar o, si més no, endarrerir el màxim possible gràcies a la presència veïnal.

Solar Puri (2)

El Solar de la Puri, al carrer de la Puríssima Concepció / Oriol Adán

Aquests veïns, com expliquen els companys de l’Altaveu del Poble Sec, cultiven un hort urbà al solar i conviuen perfectament amb els habitants d’aquest espai, a més d’ajudar-los tan com poden, ja sigui portant-los menjar o convidant-los a dutxar-se a casa seva. 

Queixes

Altres veïns, però, no estan gaire d’acord amb què aquest grup segueixi habitant el Solar de la Puri, queixant-se sobretot del soroll i la brutícia que generen, a més del fet que estan instal·lats davant de la Llar d’Infants La Gavina. Una d’aquestes veïnes molestes s’ha dirigit recentment a nosaltres, fent-nos arribar una denúncia que ella mateixa vol fer arribar a l’Ajuntament de Barcelona, on comenta que els sense sostre “fan les seves necessitats a la vista de tothom, treballen la ferralla amb el consegüent soroll dels cops de martell,  discuteixen o fan bromes cridant i, a més, hi ha rates que conviuen amb ells i amb tothom”. Aquesta veïna explica que sovint ha trucat a la Guàrdia Urbana però no sempre apareix, i considera que l’Ajuntament “no hauria de consentir aquesta situació de marcar tanta diferència entre les persones, ja que semblem un suburbi de la ciutat de Barcelona”.

Difícil solució

La via ràpida per mirar de solucionar aquests casos de persones sense sostre acostuma a ser un desallotjament policial, però amb això no s’acaba el problema, sinó que aquesta gent seguirà vivint en la misèria però ho farà en un altre lloc. Així ho explicava recentment Màxim Montori, responsable de l’àrea de convivència i vocal de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, argumentant que “cada vegada que hi ha una actuació policial i els desallotgen es mouen a un altre lloc, però el problema continua sent el mateix, i les molèsties veïnals i les queixes continuen al nou lloc on s’han traslladat”.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.