En el darrer quart del segle XIX, l’advocat Laribal va comprar uns terrenys en la zona mitjana de la muntanya de Montjuïc, orientada cap als antics portals de Sant Pau i de Sant Antoni de la muralla de la ciutat.
Josep Laribal i Lastortras, (Barcelona 1839-1904), fou jutge, advocat i periodista, i arribà a ser director i propietari del diari republicà El Diluvio. Fou també l’amo dels Banys Orientals i de la finca enjardinada de Montjuïc.
Anys després de la seva mort, el 1908 o el 1909, la data varia segons les fonts, la seva família va vendre la finca a l’Ajuntament de Barcelona. A partir d’aquesta antiga finca, va desenvolupar-se en diverses etapes, la creació de diferents equipaments de la ciutat. El més conegut fou l’obertura de l’Escola del Bosc de Montjuïc, primera experiència d’ensenyament enmig de la natura. El 8 de maig de 1914 s’inaugurà, sota la direcció de la pedagoga Rosa Sensat.
Els jardins de Laribal
També el 1914 s’obrí la carretera de Miramar. D’altra banda, l’Ajuntament encarregà a Josep Amargós l’enjardinament i urbanització general de la muntanya. Així, la revetlla de Sant Joan de 1910 s’inauguraren els primers jardins públics de Montjuïc, els jardins de Laribal. Malgrat això, un nou projecte de més abast, com foren els treballs de condicionament de l’exposició de 1929 propiciaren que aquests jardins, com avui els coneixem, es duguessin a terme per part del francès JC Nicolas Forestier i el llavors jove arquitecte Rubió i Tudirí, amb els enjardinaments que anaven des de l’Escola del Bosc fins a l’actual Museu Etnològic i la font del Gat, inaugurats el 1922. Aquests jardins –amb els seus bancs, pèrgoles, sortidors, canalitzacions que formen un conjunt força peculiar–, es remodelaren el 2002, després d’anys de sever deteriorament.
Cal considerar també que en anys posteriors i en terrenys propis o propers a la finca Laribal també s’hi instal·laren més equipaments: la piscina de salts, l’estació del funicular, la Fundació Joan Miró, el Museu Etnològic, el Teatre Grec, el roserar Amargós i l’Umbracle. Així, veiem la importància real que va tenir l’operació de compra de l’antiga propietat del periodista i advocat. De l’adquisició de la finca Laribal per part de l’Ajuntament de Barcelona, ara fa 110 anys.