Connecta amb nosaltres

Política

Entre polítiques de prevenció i les sancions

Des d’ERC creuen que molts problemes de convivència i incivisme no es convertirien en problemes de seguretat si s’aturessin a temps

Publicat

on

Un dels temes calents al barri són els problemes d’incivisme i de convivència que es produeixen especialment a certes places i carrers. En ser preguntats per això, la majoria de partits aposten per les polítiques de prevenció i per reforçar la figura dels agents cívics. Georgina Lázaro ha assegurat que, des de JxCat, volen que la percepció que tenen els veïns respecte a la neteja i l’incivisme sigui diferent: “Creiem que cal reforçar la col·laboració entre Guàrdia Urbana i els Mossos, incrementar el nombre de tècnics de civisme i  fer un treball preventiu abans d’haver d’imposar qualsevol mena de sanció”.

En aquesta mateixa línia, ERC creu que la figura dels agents cívics és clau, ja que “molts problemes de convivència i incivisme no es convertirien en problemes de seguretat si els aturem a temps”. Des d’aquesta formació expliquen que una de les pedres angulars del seu programa és introduir canvis importants en la Guàrdia Urbana: “Hem de prestigiar el cos” ha dit Jordi Fexas. La perspectiva de la CUP en termes de convivència és diferent, Arnau López ha explicat que cal anar més enllà de la visió punitiva i basar el civisme en la “coneixença mútua entre veïns i en la cultura de la pau”, en aquest sentit ha afegit que la solució no passa per més presència policial sinó per fer “més barri i més activitats a l’espai públic, que s’ha de convertir en un espai de trobada veïnal”.

Mà dura contra la delinqüència

Quan ha estat el seu torn, Laura Pérez ha reconegut l’augment dels delictes al Poble-sec: “Darrerament hem tingut casos molt clars, com el dels narcopisos del Raval que estaven arribant al Poble-sec, i hem actuat amb una bona coordinació entre Guàrdia Urbana i els Mossos”, ha dit la regidora. Davant l’augment dels furts sense violència al barri, Pérez creu que la solució passaria per imposar judicis ràpids i comptar amb una política fiscal que persegueixi aquesta mena de delictes per tal que no es reiterin: “Hi ha xarxes de delinqüència que veuen Barcelona com una ciutat fàcil, hem de ser una ciutat hostil per a elles”.

José Antonio Calleja, del Partit Popular, també s’ha mostrat reactiu pel que fa als temes d’inseguretat: “Les campanyes preventives estan molt bé, però cal passar a l’acció: toca retocar l’ordenança de civisme i imposar sancions efectives”, ha explicat durant la seva intervenció. Calleja ha posat com a exemple d’“incivisme absolut” la plaça de les Tres Xemeneies i ha reclamat un increment de la policia de proximitat.

Soroll al carrer Blai

Com poden millorar les condicions dels veïns que viuen al carrer Blai? Va voler saber el públic assistent al Debat Electoral de ZONA SEC. La majoria de representats van coincidir en que calen fórmules de consens per arribar a una entesa entre veïnat i restauradors, però la regidora Laura Pérez va remarcar la importància dels problemes de soroll que genera el monocultiu de restauració i oci en aquest carrer i va afegir que “l’Ajuntament ha de saber de part de qui està”. Des de JxCat demanen que es respecti tant el dret al descans com els drets del sector de la restauració; la CUP aposta per una política de decreixement “d’aquesta mena de negocis de restauració”.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Política

La plaça Navas, una oportunitat

Publicat

on

Per

Sovint trobem al diari ZONA SEC comentaris negatius de veïns i veïnes del barri sobre la plaça Navas, però, és certament la plaça un espai degradat? És innegable que hi conflueixen alguns dels reptes més importants que afronta el Poble-sec: un percentatge alt de persones d’origen divers, població vulnerable, soroll i un espai públic amb manca de verd.

A la plaça Navas també hi trobem un espai de convivència intercultural que hem d’entendre en clau d’oportunitat. Un lloc complex, ric i mestís què és al mateix temps punt de trobada de famílies perquè jugui la canalla, gaudir d’una estona a l’aire lliure, escenari de la Festa Major… amb una oferta variada i constant d’activitats per a totes les edats, des de concerts a fires de comerciants, passant per espectacles gratuïts de l’Institut del Teatre, que fan de la plaça també un dels centres neuràlgics del nostre barri.

Perquè pugui guanyar la visió més positiva, hem de garantir la convivència i el descans. La sobre-ocupació de la plaça, deguda a la manca d’espais oberts al Poble-sec, i l’incivisme d’uns pocs, impedeix compartir la plaça amb tranquil·litat. Al darrer mandat, vam introduir diferents mesures, però no són prou, ja que els reptes que afronta tot el barri són complexos. Durant els propers quatre anys tenim el compromís de continuar treballant per reduir les desigualtats, i això implica ampliar els espais i l’oferta extra-escolar per a infants i joves, augmentar l’espai públic i la seva qualitat (voreres més amples, més arbrat…), i proporcionar més eines per al coneixement mutu i la convivència intercultural.

Per acabar, recordar que el nostre barri és un exemple d’acollida per a tota la ciutat, amb desenes d’entitats treballant-hi. La bona entesa entre l’associacionisme i les administracions també és una eina poderosa en la lluita contra la desigualtat que hem de continuar dotant de recursos i capacitats.

CAROLINA LÓPEZ

Consellera del Districte i veïna de la plaça Navas

Continua llegint

Política

El poblesequí Marc Serra governarà el Districte amb majoria absoluta

Comença un nou mandat a Sants-Montjuïc

Publicat

on

El curs polític ja ha començat al carrer de la Creu Coberta amb més cares noves que velles i amb un nou període d’acords i negociacions més còmode per a l’executiu municipal. Després de tancar el pacte de Govern municipal, els socialistes han cedit a Barcelona en Comú la regidoria del Districte de Sants-Montjuïc, on se situarà al capdavant el poblesequí Marc Serra. Reconegut activista social al barri, el regidor haurà de combinar la seva nova cartera amb la regidoria de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global.

Un executiu fort

Què es trobarà Serra a la sala de plens? Un executiu fort; amb majoria absoluta. PSC i BComú sumaran 10 dels 19 consellers que acull la noble sala (dos més dels que sumaven l’anterior mandat). Una aritmètica electoral que, en principi, els hi posarà les coses fàcils als nous membres del govern del Districte, ja que l’oposició pràcticament no tindrà opcions de vetar accions polítiques.

En aquesta línia, s’espera que ERC s’erigeixi com a principal veu de l’oposició, després de l’ensorrament de JxCAT. Els neoconvergents passen de tenir quatre consellers a quedar-se amb dos, però comptaran amb una figura clau: la presidència del Districte encapçalada per Neus Munté. En paral·lel, C’s ha consolidat els dos consellers que tenia, però se’ls repartirà amb la plataforma de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, després del divorci postelectoral entre totes dues formacions. Per últim, recordar que la CUP i el PP s’han quedat sense representació al Districte. Mentre que els cupaires no van passar el llistó del 26M a l’Ajuntament, els populars només s’han quedat sense representació al Districte.

Els noms dels consellers

Pel que fa a l’equip de Sants-Montjuïc en Comú, les bases de la formació liderada per Ada Colau han escollit a Esther Pérez, Xavier Farré, Carolina López, Ancor Mesa, Marina Berruezo i Jaume Gaixas. Si bé aquest darrer anava de suplent a la candidatura de consens de la formació, el fet que Farré repeteixi com a conseller tècnic del regidor ha fet córrer un lloc de la llista. De fet, de tot l’equip de consellers de la formació, Gaixas ha sigut el membre de l’equip que més suports telemàtics ha rebut (113).

En el cas del PSC, l’assemblea local ha escollit a Àngels Boix, Eudosio Gutiérrez, Maribel Sánchez i Albert Deusedes com a nous consellers del Districte. En aquest cas, Deusedes serà el portaveu del grup a la Creu Coberta, càrrec que compartirà a la junta de portaveus amb Josep Pérez, d’ERC. En el cas del grup republicà, els dos consellers que havia tingut en aquest darrer mandat, Jordi Fexas i Marta Alonso, han decidit fer un pas al costat i deixar pas al nou equip integrat pel mateix Pérez, Lourdes Vidrier, Ton Llàtzer, Saoka Kingolo i Ling Ling Masferrer.

A diferència de Fexas i Alonso, el grup de JuntsxCAT ha decidit donar continuïtat a dues de les seves conselleres de l’anterior mandat: Georgina Lázaro i Neus de Haro. Totes dues van desbancar la candidatura interna presentada per Josep Rafael Colomina en l’assemblea per escollir les seves representants. Per últim, David Labrador continuarà com a conseller de Ciutadans i Alba Gómez s’incorporarà com a consellera del grup de Barcelona pel Canvi.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Continua llegint

Política

Marc Serra, nou regidor de Sants-Montjuïc

Els comuns aconsegueixen mantenir la regidoria del districte després del pacte amb el PSC

Publicat

on

El regidor de Barcelona en Comú a l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha sigut presentat aquest dimecres com a nou regidor del Districte de Sants-Montjuïc. Aquesta designació ha arribat tot just després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, formalitzés públicament el pacte de Govern amb el PSC. D’aquesta manera, el districte continuarà sota el control dels comuns ja que Serra farà el relleu a Laura Pérez.

Tot i que s’estrena com a regidor, Serra ja té experiència a l’Ajuntament de Barcelona, després de ser el principal assessor de Jaume Asens quan aquest va ocupar la quarta tinència d’alcaldia. Natural de Centelles (Osona), el regidor és reconegut als carrers del Poble-sec per haver viscut durant anys i ser activista a la plataforma Som Paral·lel i membre de l’Ateneu Cooperatiu La Base. A més, també va formar part del grup impulsor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), de l’equip fundador de Barcelona en Comú i de la plataforma Tanquem els CIEs.

A banda, Serra també havia treballat a l’Observatori DESC i ha participat i dirigit documentals audiovisuals relacionats amb els drets humans, com ara “Tarajal: desmuntant la impunitat a la Frontera Sud” (Metromuster). El regidor ocupava el número 9 de la llista de Barcelona en Comú encapçalada per Ada Colau.

Fotografia | Sandra Lázaro – Eldiario.es

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.