Connecta amb nosaltres

Política

Sis poblesequins a les llistes municipals del 26M

Eudosio Gutiérrez (PSC), Arnau López i Anna Solé (CUP), Mariló Barceló (C’s), Marc Serra i Carolina López (Comuns)

Publicat

on

Les eleccions municipals, en clau local. Tot i que Barcelona sigui ciutat, és evident que resulta essencial poder comptar amb veïns i veïnes de la falda de Montjuïc per defensar els interessos del Poble-sec a la centralitzada plaça de Sant Jaume. Fins a sis veïns i veïnes del barri formaran part de les paperetes electorals del 26M, però només un té opcions reals d’ocupar una cadira al Saló Carles Pi i Sunyer.

Mariló Barceló torna a repetir pel partit de Ciutadans, aquesta vegada de número 6 en comptes de 3 i sota la marca electoral de Barcelona pel Canvi-C’s. Si bé en el darrer mandat ja ha sigut regidora adscrita al districte de Sants-Montjuïc, Barceló explica que la seva motivació actual és la de fer “un canvi” després de “la gestió ineficaç del Govern d’Ada Colau”. “Ha augmentat la inseguretat, l’incivisme i la brutícia” esgrimeix la poblesequina.

Un comerciant a la llista del PSC

Els qui també tindran un veí del Poble-sec a les seves llistes són els socialistes. L’històric peixater de Poble-sec Peix, Eudosio Gutiérrez, ocupa el lloc 33 de la llista encapçalada per l’alcaldable Jaume Collboni. De fet, la seva presència a la papereta del PSC no la fa només especial pel fet de ser un comerciant de carrer, sinó per la seva extensa trajectòria a la vida associativa del barri des de fa dècades.

Els Comuns tornen amb força

Marc Serra és el segon poblesequí amb opcions reals d’entrar al Saló de Plens (va de número 9). Jurista i sociòleg, ja es coneix la Casa Gran des de dins, després d’haver treballat quatre anys a l’Àrea de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència. “La ciutat de Barcelona necessita un govern valent que planti cara als fons d’inversió que volen expulsar als veïns i veïnes del barri apujant els preus dels lloguers”, explica.

Per últim, l’actual consellera de l’executiu local i veïna de la plaça de Les Navas, Carolina López, ocuparà el lloc 26 de Barcelona en Comú. Des dels valors de l’ecologia, el feminisme i el municipalisme, López encara aquest segon mandat per enfontar-se a la gentrificació i el canvi climàtic, entre d’altres: “És un camí que ja hem començat i en el que volem continuar treballant els propers quatre anys”.

Doblet a la CUP

Pel que fa als cupaires, la ressuscitada assemblea del barri presenta dos candidats a ocupar la bancada del Saló de Plens. Ara bé, la seva presència també està més supeditada a un suport a la proposta política de la formació que no pas a les opcions reals que tenen d’entrar-hi: mentre que l’Arnau López ocupa el número 28 de la llista, l’Anna Solé va de suplent número 5.

De tots quatre, l’Arnau López és el més jove, però no per aquest motiu qui menys experiència acumula en l’àmbit polític. Amb 28 anys assegura  haver militat i col·laborat sempre amb les organitzacions de l’Esquerra Independentista i amb diversos espais del barri des de fa anys com els Castellers del Poble-sec, el CERHISEC, el Sindicat de Barri del Poble-sec i la Xarxa Cooperasec, entre d’altres.

“La meva motivació per formar part d’aquesta candidatura és el profund convenciment que des d’una perspectiva i feina municipalista i sota el paraigua de la Unitat Popular –la unió de tots els moviments socials de base i de carrer– es pot construir carrer a carrer, barri a barri, vila a vila, una Barcelona al servei de les seves veïnes i de les seves necessitats”, recalca López.

Pel que fa a Solé, nascuda a Nonasp (Baix Matarranya) i veïna del Poble-sec des de fa tres per motius professionals, recorda que l’any 2015 ja es va presentar a les llistes de la CUP de Tarragona (on aleshores residia) i que la seva tornada a la capital catalana no ha fet que deixés enrere l’activisme social i polític: “Crec que les lluites veïnals i els moviments de base són imprescindibles per a la reconstrucció d’una ciutat per a les classes populars”.

Política

La plaça Navas, una oportunitat

Publicat

on

Per

Sovint trobem al diari ZONA SEC comentaris negatius de veïns i veïnes del barri sobre la plaça Navas, però, és certament la plaça un espai degradat? És innegable que hi conflueixen alguns dels reptes més importants que afronta el Poble-sec: un percentatge alt de persones d’origen divers, població vulnerable, soroll i un espai públic amb manca de verd.

A la plaça Navas també hi trobem un espai de convivència intercultural que hem d’entendre en clau d’oportunitat. Un lloc complex, ric i mestís què és al mateix temps punt de trobada de famílies perquè jugui la canalla, gaudir d’una estona a l’aire lliure, escenari de la Festa Major… amb una oferta variada i constant d’activitats per a totes les edats, des de concerts a fires de comerciants, passant per espectacles gratuïts de l’Institut del Teatre, que fan de la plaça també un dels centres neuràlgics del nostre barri.

Perquè pugui guanyar la visió més positiva, hem de garantir la convivència i el descans. La sobre-ocupació de la plaça, deguda a la manca d’espais oberts al Poble-sec, i l’incivisme d’uns pocs, impedeix compartir la plaça amb tranquil·litat. Al darrer mandat, vam introduir diferents mesures, però no són prou, ja que els reptes que afronta tot el barri són complexos. Durant els propers quatre anys tenim el compromís de continuar treballant per reduir les desigualtats, i això implica ampliar els espais i l’oferta extra-escolar per a infants i joves, augmentar l’espai públic i la seva qualitat (voreres més amples, més arbrat…), i proporcionar més eines per al coneixement mutu i la convivència intercultural.

Per acabar, recordar que el nostre barri és un exemple d’acollida per a tota la ciutat, amb desenes d’entitats treballant-hi. La bona entesa entre l’associacionisme i les administracions també és una eina poderosa en la lluita contra la desigualtat que hem de continuar dotant de recursos i capacitats.

CAROLINA LÓPEZ

Consellera del Districte i veïna de la plaça Navas

Continua llegint

Política

El poblesequí Marc Serra governarà el Districte amb majoria absoluta

Comença un nou mandat a Sants-Montjuïc

Publicat

on

El curs polític ja ha començat al carrer de la Creu Coberta amb més cares noves que velles i amb un nou període d’acords i negociacions més còmode per a l’executiu municipal. Després de tancar el pacte de Govern municipal, els socialistes han cedit a Barcelona en Comú la regidoria del Districte de Sants-Montjuïc, on se situarà al capdavant el poblesequí Marc Serra. Reconegut activista social al barri, el regidor haurà de combinar la seva nova cartera amb la regidoria de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global.

Un executiu fort

Què es trobarà Serra a la sala de plens? Un executiu fort; amb majoria absoluta. PSC i BComú sumaran 10 dels 19 consellers que acull la noble sala (dos més dels que sumaven l’anterior mandat). Una aritmètica electoral que, en principi, els hi posarà les coses fàcils als nous membres del govern del Districte, ja que l’oposició pràcticament no tindrà opcions de vetar accions polítiques.

En aquesta línia, s’espera que ERC s’erigeixi com a principal veu de l’oposició, després de l’ensorrament de JxCAT. Els neoconvergents passen de tenir quatre consellers a quedar-se amb dos, però comptaran amb una figura clau: la presidència del Districte encapçalada per Neus Munté. En paral·lel, C’s ha consolidat els dos consellers que tenia, però se’ls repartirà amb la plataforma de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, després del divorci postelectoral entre totes dues formacions. Per últim, recordar que la CUP i el PP s’han quedat sense representació al Districte. Mentre que els cupaires no van passar el llistó del 26M a l’Ajuntament, els populars només s’han quedat sense representació al Districte.

Els noms dels consellers

Pel que fa a l’equip de Sants-Montjuïc en Comú, les bases de la formació liderada per Ada Colau han escollit a Esther Pérez, Xavier Farré, Carolina López, Ancor Mesa, Marina Berruezo i Jaume Gaixas. Si bé aquest darrer anava de suplent a la candidatura de consens de la formació, el fet que Farré repeteixi com a conseller tècnic del regidor ha fet córrer un lloc de la llista. De fet, de tot l’equip de consellers de la formació, Gaixas ha sigut el membre de l’equip que més suports telemàtics ha rebut (113).

En el cas del PSC, l’assemblea local ha escollit a Àngels Boix, Eudosio Gutiérrez, Maribel Sánchez i Albert Deusedes com a nous consellers del Districte. En aquest cas, Deusedes serà el portaveu del grup a la Creu Coberta, càrrec que compartirà a la junta de portaveus amb Josep Pérez, d’ERC. En el cas del grup republicà, els dos consellers que havia tingut en aquest darrer mandat, Jordi Fexas i Marta Alonso, han decidit fer un pas al costat i deixar pas al nou equip integrat pel mateix Pérez, Lourdes Vidrier, Ton Llàtzer, Saoka Kingolo i Ling Ling Masferrer.

A diferència de Fexas i Alonso, el grup de JuntsxCAT ha decidit donar continuïtat a dues de les seves conselleres de l’anterior mandat: Georgina Lázaro i Neus de Haro. Totes dues van desbancar la candidatura interna presentada per Josep Rafael Colomina en l’assemblea per escollir les seves representants. Per últim, David Labrador continuarà com a conseller de Ciutadans i Alba Gómez s’incorporarà com a consellera del grup de Barcelona pel Canvi.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Continua llegint

Política

Marc Serra, nou regidor de Sants-Montjuïc

Els comuns aconsegueixen mantenir la regidoria del districte després del pacte amb el PSC

Publicat

on

El regidor de Barcelona en Comú a l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, ha sigut presentat aquest dimecres com a nou regidor del Districte de Sants-Montjuïc. Aquesta designació ha arribat tot just després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, formalitzés públicament el pacte de Govern amb el PSC. D’aquesta manera, el districte continuarà sota el control dels comuns ja que Serra farà el relleu a Laura Pérez.

Tot i que s’estrena com a regidor, Serra ja té experiència a l’Ajuntament de Barcelona, després de ser el principal assessor de Jaume Asens quan aquest va ocupar la quarta tinència d’alcaldia. Natural de Centelles (Osona), el regidor és reconegut als carrers del Poble-sec per haver viscut durant anys i ser activista a la plataforma Som Paral·lel i membre de l’Ateneu Cooperatiu La Base. A més, també va formar part del grup impulsor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), de l’equip fundador de Barcelona en Comú i de la plataforma Tanquem els CIEs.

A banda, Serra també havia treballat a l’Observatori DESC i ha participat i dirigit documentals audiovisuals relacionats amb els drets humans, com ara “Tarajal: desmuntant la impunitat a la Frontera Sud” (Metromuster). El regidor ocupava el número 9 de la llista de Barcelona en Comú encapçalada per Ada Colau.

Fotografia | Sandra Lázaro – Eldiario.es

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.