Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, les persones de més de 65 anys representen el 21,6% de la ciutadania. En total són gairebé 350.000 persones i, de les majors de 75 anys, un 20% es troben en situació de vulnerabilitat i un 30% viuen soles. Davant d’aquestes xifres, els barris promouen activitats i projectes destinats a oferir companyia, cursos o per promoure la vida saludable en la tercera edat.
A Sant Antoni
L’Espai de Gent Gran Sant Antoni, ubicat al carrer Comte Borrell, 44-46, és un servei públic municipal adreçat a les persones grans, que té per objecte “afavorir la seva plena integració, la prevenció de situacions d’aïllament social, el foment de les relacions i la promoció de la participació activa en la vida de la comunitat”, tal com expliquen els seus impulsors. En aquest espai s’hi programen activitats físiques, tallers, jocs de taula i sessions de cinema, a més de balls i altres esdeveniments festius puntuals.
Al mateix carrer Comte Borrell, 110, s’hi troba l’Espai Social Barcelona-Borrell de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquí s’hi fan activitats com REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut), una proposta per a persones amb deteriorament cognitiu que vol millorar la qualitat de vida i oferir suport a les famílies. O Dina en companyia, que ofereix un servei de menjador per a persones grans que tenen problemes per preparar correctament els seus àpats diaris i que volen compartir aquest moment amb altres persones.
Al Raval
Al carrer de Guàrdia, 14, la Fundació Surt és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones. Entre els seus projectes, alguns estan directament relacionats amb la població gran, com el taller Grandioses, adreçat a dones majors de 60 anys del Raval amb l’objectiu de crear un espai intercultural en el qual reflexionar, compartir sabers, experiències i preocupacions.
Si parlem del Raval, no podem oblidar el Casal de Gent Gran Josep Trueta (Reina Amàlia, 31) i la seva proposta d’activitats intergeneracionals i per a les persones grans. Un bon exemple és l’hort comunitari que hi ha a la terrassa del Casal, impulsat per la Fundació Tot Raval i que vol ser un punt per crear lligams entre joves i grans. A més, en col·laboració amb altres entitats, periòdicament s’organitzen activitats físiques per als més grans, com l’Escola de Tardor per promoure l’envelliment saludable o les caminades Movem el Raval que tenen lloc a la primavera.
Al Poble-sec
El Poble-sec també ofereix espais de trobada per a les persones grans. Un exemple és l’activitat Baixem al Carrer de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec: “Organitzem sortides setmanals en grup amb voluntaris i persones grans que estan atrapades a casa per la seva mobilitat reduïda i a causa de les barreres arquitectòniques”, expliquen. La Coordinadora també organitza Acompanyament a la Gent Gran, un projecte que vincula persones grans soles i voluntariat per “millorar la qualitat de vida de la gent gran, tot evitant el seu aïllament i pal·liant el seu sentiment de soledat no desitjada”. Des del Pla Comunitari (que fins al moment està gestionat per Art&Coop) promouen des de fa tres anys el projecte Caminantes, un grup de trobada entre dones d’edats i orígens diversos que han muntat un grup de dones arpilleres: “Un espai per compartir temps i plasmar d’una manera artística les seves inquietuds” diu l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.