Connecta amb nosaltres

Societat

Ens quedem a casa

Publicat

on

📌 El 23 d’abril farĂ  23 anys que ZONA SEC es va publicar per primera vegada. Des d’aleshores, no hem deixat ni un sol mes de sortir al carrer per explicar-vos allĂČ que passa als carrers del Poble-sec. Aquest abril, perĂČ, no traurem ediciĂł en paper; creiem que no tĂ© sentit.
 
📌 Els comerços que ens ajuden a tirar endavant grĂ cies a la publicitat estan tancats i no volem exigir-los un esforç econĂČmic que no poden assumir.
 
📌 Esperem tornar al carrer, amb totes les veïnes i veïns, ben aviat. Mentrestant, podeu seguir visitant la nostra pàgina web. Molta salut i ànims en el confinament!

Societat

Una Festa Major una mica menor

La Festa Major d’enguany se celebrarà del 17 al 26 de juliol i tindrà com a centre neuràlgic la plaça de Margarida Xirgu

Publicat

on

Sembla que el barri, malgrat tot, tĂ© ganes de Festa Major, perĂČ la d’enguany serĂ , si mĂ©s no, atĂ­pica. Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec expliquen que la majoria d’entitats que formen part de l’assemblea han decidit no participar-hi: “Per motius de responsabilitat social i altres consideracions de tipus organitzatiu i logĂ­stic que fan impossible fer una Festa Major com sempre”, apunta el president de la Coordinadora, Antoni Reig. No obstant aixĂČ, unes 8 entitats del barri (entre les quals hi ha La Base, Poble-sec Feminista, La Raposa, La Tinta, El Solar de la Puri i els Castellers) s’han animat a tirar endavant una proposta alternativa, que per primera vegada no estarĂ  organitzada per la Coordinadora d’Entitats.

Un pregĂł compartit

Aquesta Festa Major se celebrarĂ  del 17 al 26 de juliol i tindrĂ  com a centre neurĂ lgic la plaça de Margarida Xirgu, on divendres 17 tindrĂ  lloc el pregĂł, a cĂ rrec de la veĂŻna Zohra Chafehi –antiga propietĂ ria de la desapareguda Cuineta del Poble-sec– i d’alguna persona representant del CAP Les Hortes, com a homenatge per tota la feina feta des del centre durant la crisi de la Covid-19. Durant els dos caps de setmana de Festa Major, hi haurĂ  diverses activitats a la mateixa plaça, dinamitzades per entitats vinculades a la cultura comunitĂ ria del barri. A mĂ©s, durant la resta de la setmana es tallarĂ  el carrer de Les Hortes amb activitats organitzades per La Base i el carrer de Tapioles amb activitats a cĂ rrec de la llibreria feminista i bar vegĂ  La Raposa.

La festa, com Ă©s evident, serĂ  molt diferent d’altres edicions, ja que hi haurĂ  menys participants, els horaris de les activitats seran reduĂŻts (fins a les 23h), durarĂ  menys dies i els pressupostos tambĂ© sĂłn menors. A mĂ©s, tots els actes festius que se celebrin aplicaran les necessĂ ries mesures de prevenciĂł del contagi de la Covid-19, com el control de l’aforament i el contacte de les persones participants. SerĂ  una festa diferent, perĂČ segur que el veĂŻnat la gaudirĂ .

Continua llegint

Societat

La crisi i la solidaritat del barri

Xarxes de suport mutu, recollida d’aliments, atenciĂł a gent gran i infants i moltes accions per pal·liar els efectes de la Covid-19

Publicat

on

En temps difĂ­cils les persones poden treure el millor de si mateixes. AixĂČ s’ha demostrat en les nombroses iniciatives que han emergit arreu de Catalunya, i tambĂ© als barris. El Poble-sec i el seu veĂŻnat ha estat a l’altura en aquestes circumstĂ ncies insĂČlites que encara estem vivint. Un bon exemple d’aixĂČ Ă©s la Xarxa de Suport Mutu; des que el govern va decretar l’estat d’alarma, diversos veĂŻns del barri es van unir en un grup que tenia el repte d’atendre als mĂ©s vulnerables. Algunes de les persones que s’hi van sumar ja formaven part d’entitats del barri, perĂČ moltes altres era la primera vegada que formaven part d’una iniciativa veĂŻnal. Es van organitzar mitjançant l’eina de missatgeria instantĂ nia Telegram i es van posar mans a l’obra: “Vam decidir centrar-nos en la gent gran, malalta o amb alguna discapacitat que impedia sortir de casa. Fer-los la compra, recollir medicaments a la farmĂ cia, ajudar-les a llençar les escombraries o treure a passejar el gos”, explica Sandra Salvador, una de les impulsores de la xarxa.

No tothom, especialment la gent gran, disposa de Telegram, aixĂ­ que van optar per penjar cartells en diferents idiomes als carrers, comerços i portals, amb un contacte per a qui necessitĂ©s suport. Arran d’aquestes connexions entre veĂŻnat, han anat sorgint noves iniciatives, com ara el grup per cosir mascaretes o una campanya de donacions d’ordinadors per als nens i adolescents del barri que havien de fer les classes online. Durant la crisi, la xarxa ha aplegat mĂ©s de 500 veĂŻns i s’han atĂšs mĂ©s de 200 persones amb necessitats. Ara, que sembla que el pitjor ha passat, Salvador diu que l’objectiu Ă©s “consolidar una xarxa veĂŻnal sĂČlida i estable que es mantingui en el temps i esdevenir un barri mĂ©s comunitari i solidari, mĂ©s proper i habitable, obert a tothom que vulgui participar i involucrar-se”.

Sindicat de Barri i Cooperasec

La Xarxa de Suport Mutu s’ha complementat amb iniciatives que ja existien al barri per atendre qĂŒestions laborals, d’habitatge, de recollida d’aliments, d’acompanyament a gent gran o d’atenciĂł a la infĂ ncia. El Sindicat de Barri ha estat a primera lĂ­nia en la lluita pel dret a l’habitatge. Han estat oferint informaciĂł i assessoraments sobre la vaga de lloguers i han seguit aturant desnonaments, com el del 2 de juny a Nou de la Rambla. TambĂ© des de La Base, el ComitĂš Revolucionari d’Aliments s’ha convertit en un punt de trobada entre voluntariat i persones amb mĂ©s necessitats a partir de l’experiĂšncia de la Xarxa d’Aliments del Poble-sec.

La Xarxa Cooperasec ha contribuĂŻt a pal·liar la crisi econĂČmica i social activant un punt d’acompanyament per donar suport a iniciatives cooperativistes i d’economia solidĂ ria: “Hem acompanyat a El Petit Molinet, La Raposa del Poble-sec, l’Ateneu d’Oficis, La Xispa, el Menjador de La Base, MĂ©s que Cures i Barrinar cap a la Sostenibilitat”, diuen. A mĂ©s, han obert un correu (cooperasec@gmail.com) per rebre propostes de veĂŻns que vulguin engegar iniciatives per cobrir les necessitats del barri des dels valors i la praxi de l’economia solidĂ ria.

Moltes entitats involucrades

Entitats com Bona Voluntat en AcciĂł, els Castellers, les ParrĂČquies o la FundaciĂł Pere TarrĂ©s tambĂ© han sumat forces, sota el paraigua de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, per fer front a les necessitats sorgides arran de la crisi. Des del començament de la quarantena s’ha organitzat una xarxa de locals de recollida d’aliments, s’han fet lots i s’han repartit a famĂ­lies vulnerables, arribant a mĂ©s de 800 famĂ­lies: “TambĂ© hem obert un compte corrent on han arribat milers d’euros per reforçar els lots alimentaris amb la compra de llet i altres productes de primera necessitat. I hem complementat els lots amb productes de neteja de la llar i d’higiene personal”, diu Antoni Reig, president de la Coordinadora. A mĂ©s, s’ha recollit i repartit material escolar per als infants de les escoles del barri, al centre socioeducatiu de la FundaciĂł Pere TarrĂ©s i a l’Espai Infant de la Coordinadora. El grup de dones Cosidores del Poble-sec ha fet mascaretes que s’han repartit per entitats i gent del barri i, des de la Coordinadora, els hi han portat material a domicili per seguir cosint.

Info sobre projectes de suport veïnal a: xarxapoblesec.org, sinicatdebarri.org, cooperasec.barripoblesec.org i poblesec.entitatsbcn.net

Continua llegint

Societat

446 veĂŻns contagiats de Covid-19

Segons estimacions del Departament de Salut, més de 1800 veïns que viuen a la falda de Montjuïc també es podrien haver infectat

Publicat

on

El coronavirus tambĂ© s’ha encebat amb el veĂŻnat del Poble-sec. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, des que van començar els registres de la pandĂšmia s’han confirmat 446 casos positius entre els usuaris de les dues Ă rees de salut que s’estenen pel barri. MĂ©s concretament, a la zona sanitĂ ria est que cobreix la trama urbana des del carrer de la Creu dels Molers fins al mar, s’han detectat 170 casos i al sector que va des del mateix carrer fins a la Gran Via (comptabilitzant tot el barri de la Font de la Guatlla), s’han acumulat 276 positius a les proves PCR.

Com ha esdevingut plausible, no a tothom se li ha practicat el test del coronavirus i fins i tot moltes persones han mort amb simptomatologia, perĂČ sense passar a formar part de cap llista oficial. Tot i aixĂČ, la Generalitat tambĂ© ha passat a publicar les dades de les persones potencialment afectades pel virus i a les que no se’ls ha fet cap prova. En aquest cas, se sospita que al Poble-sec i a la Font de la Guatlla 1843 veĂŻns mĂ©s s’han pogut contagiar al llarg de tota la crisi sanitĂ ria.

Control telemĂ tic

Per tenir-los controlats, els professionals dels Centres d’AtenciĂł PrimĂ ria els han fet (i els fan) un seguiment telemĂ tic del seu estat de salut. Mentre que a la zona mĂ©s propera a la Gran Via s’ha pressuposat que hi havia 1085 veĂŻns contagiats, al sector mar aquests han sigut 758 fins a tancar l’ediciĂł d’aquest mes. El que no s’ha fet pĂșblic per part de l’administraciĂł nacional Ă©s el nombre de veĂŻns que han perdut la vida a escala poblesequina.

El conjunt de dades no s’allunyen de la realitat que ha travessat la ciutat, ara circumscrita com una Ășnica regiĂł sanitĂ ria amb tota la seva Ă rea metropolitana. En aquest cas, el fet de passar a la Fase 2 del desconfinament ha permĂšs superar part de les franges horĂ ries, poder-se reunir fins a 15 persones, poder anar a veure a familiars a les residĂšncies o consumir a l’interior dels locals de restauraciĂł respectant el 40% de l’aforament, entre altres mesures.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.