Connecta amb nosaltres

Societat

Els contagiats de Covid-19 es passen a comptar per centenars

Al llarg de tot el mes d’agost al Poble-sec s’han contagiat 200 veïns, xifra que el situa com un dels barris més castigats de Barcelona en nombres absoluts

Publicat

on

Agost negre. Ni la desbandada generalitzada de cada estiu ha pogut frenar l’escalada de contagis entre el veïnat. Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, aquest darrer mes 200 veïns han donat positiu a les proves PCR de la Covid-19. Una xifra rodona que situa al barri entre els més damnificats pel virus i que, anecdòticament, suposa repetir la dada de contagis del juliol.

Pel que fa al Districte de Sants-Montjuïc, les xifres globals han baixat respecte a les que es van arribar a registrar el mes de juliol, però la tendència de l’última setmana d’agost torna a ser preocupant. Tot i que durant tot aquest darrer mes els nous positius s’han mantingut per sota dels 200 casos setmanals, del 24 al 30 d’agost se’n van detectar 225, fet que suposa recular en la tendència a la baixa que estava agafant el districte.

Els adults són els més castigats

Les dades de l’agost també confirmen un canvi de tendència respecte a la primera onada vírica. Ara en comptes de ser les persones grans les més afligides per la malaltia, és el col·lectiu dels adults. Més concretament, entre els poblesequins que tenen de 35 a 64 s’han detectat una norantena de casos. En paral·lel, els joves de 25 a 34 tampoc es queden gaire enrere, ja que han registrat fins a 72 nous positius. En el col·lectiu de majors de 65 anys les xifres al barri es mantenen estables amb 24 contagiats a l’agost i pel que fa als menors de 14 anys s’han confirmat 14 infants portadors.

Risc de rebrots

Per últim, posar de relleu l’alt perill de rebrot que s’ha cultivat al llarg de l’estiu, per culpa de l’alta capacitat de reproducció del virus entre els residents del sud del nucli urbà. Tal com se’n desprèn, per cada contagiat s’han infectat 1,2 noves persones de coronavirus.

Societat

Troben una làpida de la necròpolis jueva de Montjuïc

Publicat

on

Per

L’Ajuntament de Barcelona ha comunicat que a principis d’any un ciutadà va trobar a l’avinguda de Miramar una làpida de grans dimensions procedent de la necròpolis jueva de Montjuïc. Tot i la intervenció arqueològica d’urgència, els experts només han pogut datar-la entre els segles IV i XIV. Actualment la peça es troba al centre de Conservació de Béns Mobles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) per netejar-la, fer una transcripció i traducció del text i fer un darrer estudi epigràfic.

Les principals hipòtesis assenyalen que l’emplaçament on es va trobar la làpida no era l’original i que podria haver sigut llençada muntanya avall quan la van localitzar anys enrere. Quan? Possiblement durant la primera meitat del s. XX, en el decurs de les obres de construcció de l’actual Tir Olímpic (1907 aprox.) o amb la construcció del primer Parc d’Atraccions (anys 30). De totes maneres, els experts assenyalen que l’aparició de nous documents, com seria aquesta làpida, ajudaran a determinar millor i més acuradament l’extensió real de la necròpolis jueva de Montjuïc.

Continua llegint

Societat

La pantalla enrotllable

Publicat

on

Per

Fa una pila d’anys, quan jo era menut, cap als anys 70, va aparèixer per casa un dia el meu avi amb una gran caixa. ‘‘Per a vosaltres, va dir’’. La vam obrir i, per sorpresa nostra, era una nova TV en color! Impensable! en aquella època la TV era en blanc i negre i aquell enginy ens obria un nou horitzó. Tots vam quedar meravellats.

Ara, això són anècdotes, els televisors de tubs de raigs catòdics han passat a la història ja que van ser substituïts per pantalles planes de plasma, després de LED i, actualment, les OLED ultraplanes d’altíssima qualitat. Però quan crèiem que tot estava inventat, apareix la coreana LG –líder en el sector de la TV– i ens sorprèn amb una nova TV de pantalla enrotllable, sí, com una persiana però elegant.

Una pantalla que surt d’una capsa

La TV Signature OLED R té 65 polsades, de moment és molt elitista i es fabrica per encàrrec (triguen 4 mesos en tenir-ho llest). Es tracta d’un petit moble baix, com una capsa allargada, que conté la TV enrotllada i tot l’equip de so de màxima qualitat Dolby Atmos 4.2 de 100w. Quan activem el comandament la pantalla es desplega, puja i surt verticalment fora de la caixa fins a desplegar-se al punt que desitgem. Però no només és una TV. L’aparell inclou l’assistent personal per veu Alexa, compatibilitat amb dispositius Apple i tot un compendi d’eines que la converteixen en un centre multimèdia de luxe.

La idea del fabricant és que ja no calgui un pany de paret per penjar la TV. Ara es podrà posar com a moble auxiliar en qualsevol lloc ja que la pantalla es podrà plegar i desplegar i ocuparà un espai com el d’un petit bagul.

El futur de la televisió

De preus més val que no en parlem. Es tracta encara d’un prototip, tot i que ja està a la venda, i per tant no és d’estranyar que el preu s’apropi a les 6 xifres, una barbaritat. Però com passa sempre amb la tecnologia, quan augmenta la demanda, la competència i la producció, el preu baixa en pocs anys. Pensem que aquesta TV pot encetar una nova era i que en un futur proper en veurem moltes a les llars, als comerços o a les sales d’espera.

VÍCTOR CARBONELL

Continua llegint

Societat

Arqueologia i gastronomia de la mà

Una proposta del Museu d’Arqueologia i Menja’t Montjuïc

Publicat

on

Fins al 28 d’abril, se celebra la primera edició d’Arqueotapa, una proposta que neix de la col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i el projecte cultural Menja’t Montjuïc, creat l’any passat per vincular l’oferta cultural de Montjuïc amb l’activitat gastronòmica del Poble-sec. Una desena de restaurants del barri s’han sumat a la iniciativa oferint tapes inspirades en altres èpoques, en les quals pots aprofundir al MAC. L’Arqueotapa convida a “menjar-se l’arqueologia” tot reinterpretant, de la mà de cuiners i cuineres del barri, plats tan antics com el moretum de l’Antiga Roma, l’escabetx d’origen persa, la salsa de peix garum o els cigrons torrats. Aquests restaurants han recuperat elaboracions i mètodes de cocció d’altres moments històrics per connectar el barri amb el passat i emprendre un viatge en el temps a través d’aquestes tapes. Entre altres, hi participen Archimissa Gastrobar, la Bodega La Tieta, el Celler Cap de Suro, el Carro Gros i Petit Montjuïc. A més, L’Arqueotapa convoca un concurs a Instagram patrocinat per Gato News, l’agenda cultural en format estovalles. El premi és un tast de vins per a dues persones a la Sala Roma del MAC, ofert per la distribuïdora de vins Entrevins. Per participar-hi, s’ha de compartir una imatge de la tapa que s’hagi tastat amb l’etiqueta #arqueotapa2021.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.