Connecta amb nosaltres

Cultura

Jaume Sisa rep la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

L’artista, nascut al número 10 del carrer Poeta Cabanyes, rep la distinció per “unanimitat intergalàctica”

Publicat

on

“Per unanimitat intergalàctica”. Així s’ha referit al Saló de Cent el tinent d’alcalde, Jordi Martí, a l’hora d’explicar el quòrum entre tots els grups municipals per tal d’atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a l’artista Jaume Sisa. En comptes de respondre amb un discurs d’agraïment, el fill del número 10 del carrer Poeta Cabanyes ha respost als presents amb una cançó a capella“Me’n vaig amb globus, em sento lleuger. / M’endinsaré per l’entrellat del cel. / De vista em perdré. / No ho sé, si tornaré. No, no, no ho sé (…) / Aixeco els ulls i enllà de l’horitzó / em deixo anar seguint la inspiració. / Travessa l’aire la meva cançó, / espai obert a una altra dimensió. / Me’n vaig amb globus, lligo l’infinit. La melodia aèria de l’amor”.

Malgrat el caràcter protocol·lari de l’entrega de la distinció, tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el tinent Martí, i el mateix director escènic Oriol Broggi han aprofitat els versos de Sisa per fer jocs de paraules en els seus elogis. “El més important per fer créixer un grapat d’humans és un poeta, un explorador, un savi, un geni”, ha expressat Broggi megàfon en mà en referència a Sisa.

Una carrera infinita

Per entendre l’escena musical de Catalunya i Barcelona cal comprendre la figura de Sisa. Referent del moviment underground i la contracultura de la capital del país, al principi de la seva carrera va estar vinculat al Grup de Folk i posteriorment va passar a formar part de Música Dispersa (l’avantsala del rock). Més tard el poblesequí aconseguiria arribar a l’èxit absolut amb obres com Orgia (1971), Qualsevol nit pot sortir el sol (1971), Galeta galàctica (1976) o La Catedral (1977).

Si bé de vegades s’oblida que l’artista també va viure una dècada experimental a Madrid amb obres en castellà sota el nom de Ricardo Solfa (Carta a la noviaCuando tú seas mayorRopa fina en las ruínasYo quiero un tebeo), el seu retorn als escenaris catalans va suposar un retorn a les seves arrels. Després de gairebé una dècada de silenci, l’any 2001 va retornar a la vida pública amb el disc Visca la llibertat i signant novament com a Jaume Sisa.

Continua llegint

Cultura

L’escriptor que enamorà Quim Monzó

Publicat

on

Robert Coover (Iowa, 1932) és un dels millors escriptors estatunidencs vius, un veritable virtuós de la ploma que va capgirar el rumb de la narrativa a través d’una concepció lúdica de l’escriptura, on transgressió i comicitat es donen la mà.

És molt probable que aquesta descripció us faci pensar en Quim Monzó i, per tant, també en Sergi Pàmies o Empar Moliner, oi? Si és així, aneu molt ben encaminats: Coover, un veritable referent de la literatura experimental, va ser un dels millors autors a l’hora de fer servir elements com la metaficció a les seves obres. Molts dels actuals relats que empren aquest recurs –per exemple: relats d’escriptors que escriuen relats; personatges que saben que formen part d’una ficció; llibres que cerquen interactuar amb els lectors, etc.–, són, d’una manera o una altra, deutors de Robert Coover.

La festa de Gerald descobrireu un sarau que comença de forma ben convencional i que aviat es transformarà en una nit ben esbojarrada amb l’aparició d’un bell cadàver. Un fet que marcarà l’inici d’una disbauxa amb convidats que semblen sortits d’un vodevil, policies sonats que atonyinen testimonis, elements carnavalescos i dionisíacs… Tot plegat conforma una veritable obra mestra en què hom no sap on acaba la realitat ni on comença l’al·lucinació en un malson amb tints de pel·lícula còmica que, en el fons, és una al·legoria de la descomposició d’una societat vil i hedonista.

Alguns crítics han descrit La festa de Gerald com un còctel impossible on es barregen el surrealisme dalinià, la ploma d’Agatha Christie, uns diàlegs a mig camí entre els germans Marx i Sigmund Freud… I, a més, per si tot això fos poc, hi afegíssim unes quantes gotes d’LSD. Una barreja ben temptadora, oi?

Continua llegint

Cultura

Festival Moujuïc, el binomi de la dansa i la cultura de proximitat

En la seva tercera edició l’esdeveniment proposa un diàleg entre El Graner i el Castell de Montjuïc

Publicat

on

Tercera edició de consolidació. Al llarg del mes de maig el Festival Moujuïc tornarà a assaltar el Castell de Montjuïc amb la intenció de reforçar el seu vincle entre dansa, moviment i públic en general. Una proposta que no només inclou espectacles, sinó també residències, exposició de projectes i tallers.

Tal com ha destacat l’organització, la voluntat de la tercera edició és cercar “la participació activa de la ciutadania”. Un objectiu que té els seus fonaments en l’experiència de treball amb les diferents fàbriques de creació de la ciutat. La raó: és en aquests espais on els llenguatges del cos, el moviment i les arts vives han aconseguit construir una proposta d’accés a la cultura en genèric.

En aquest sentit, el festival proposa un diàleg entre els equips de la Fàbrica de Creació El Graner (especialitzat en la dansa i les arts vives) amb el Castell de Montjuïc. Dos equipaments de ciutat radicalment diferents que, en aquest cas, s’articularan a través del moviment i els sentits. De fet, per tal de garantir que tots els espectadors puguin entendre les obres, un equip de professionals es dedicarà a explicar als presents les pràctiques culturals que s’hi presenten.

El cartell

Encara que el Festival Moujuïc se celebrarà el cap de setmana del 20 i 21 de maig, el proper 13 de maig es podrà fer un tastet de la proposta cultural a la plaça de la Marina de Sants, on el veïnat podrà gaudir de les peces Blue Monday (Agnés Sales i Héctor Plaza) i WIWBAK, When I Will Be A Kid (Cia. Kiko López).

Ja de cara al cap de setmana del festival, està previst inaugurar l’esdeveniment amb la peça Fight de la companyia basca LaSala a la terrassa del pati d’armes.

Posteriorment, l’acció es traslladarà a l’hornabec, amb Aperitivo, de Los Informalls, per retornar a la terrassa amb Joan Català i el seu Pelat. La jornada es clourà amb el Metaplec, una improvisació coral, amb voluntat de permanència. De cara a diumenge, el festival tancarà la tercera edició amb la represa de Castells a l’aire, de Raquel Klen i Raquel Gualtero.

Continua llegint

Cultura

Montjuïc i Santa Madrona

Publicat

on

Un esvoranc, davant de l’ermita de Santa Madrona, fa que no s’hi pugui celebrar encara la missa de l’Aplec. Aquesta ermita, del segle XVIII, és un dels pocs testimonis actuals de la presència de la santa a la muntanya de MontjuÏc. En el llibre que esmento al final s’hi pot trobar aquesta referència, que al·ludeix a una capella anterior: Durante el siglo XV la capilla estaría al cuidado de algún ermitaño y conocemos el nombre de Martí de Castro que al casarse en 1452 pagó dos sueldos, como era costumbre, para contribuir a la obra de la Seo de Barcelona (…).

Es conserva una carta en la qual els consellers de la ciutat es dirigeixen a l’emperador Carles V, el 1525, explicant que dos homes de Sarrià havien intentat assassinar els dos ermitans de la capella. Capella i relíquies de la santa pertanyien en aquella època al monestir de Sant Pau del Camp.

A l’edifici s’hi van anar fent canvis al llarg dels segles XVI i XVII. També s’hi va fer arribar aigua des de la font de Sant Julià, propera a una altra església que portava aquest nom. Es conserva, segons testimoni de Pere Voltes, una làpida amb l’escut de la ciutat i amb una inscripció on es diu que, pel març de 1563, el propietari, Bartomeu Valero, amo de la torre que hi havia davant de la capella de Sant Julià, va donar als consellers la font de Santa Madrona i que aquests es van gastar cent lliures en obres.

Avui, que tantes coses es publiquen sobre la ciutat, pagaria la pena comptar amb una reedició del llibre de l’historiador i periodista Pere Voltes (1926-2009) Historia de Montjuïc y su Castillo, editat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1960.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021