Connecta amb nosaltres

Societat

10 plans per sobreviure a l’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures, socialitzar i fer el guiri al teu propi barri

Publicat

on

Les estadístiques municipals assenyalen que un de cada tres veïns no marxen de vacances. Una dinàmica que deixa desemparats de plans als poblesequins que no tenen controlada l’agenda d’oci i activitats que queda activa durant el mes d’agost. Per aquesta raó, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures ben a prop del sofà de casa. El millor? Que potser són idees que al llarg de l’any ni t’hauries proposat de fer i que ara pots decidir gaudir amb els amics, en família, la parella o… per què no, tot sol! Tu també pots farcir el teu Instagram d’stories sense haver de marxar a Punta Cana.

1. A vista d’ocell

Cansat de desplaçar-te sempre a peu, en metro o autobús? T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc acompanyat de set persones més. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 10 euros.

2. Sala BCN

Un cop enfilats al punt més alt de la muntanya, s’obre l’opció de visitar el pati d’armes del Castell de Montjuïc i assistir a algun dels concerts de la Sala BCN, la proposta cultural de l’Ajuntament de Barcelona. La programació compta amb concerts que van des de Júlia Colom fins a Marta Knight, passant per Guineu, Maio, Lma Afrobeat Ensemble o Kwame Adzraku, entre d’altres. A més, cada dia de concert també hi ha programada una DJ Session.

3. Del Poble-sec a la Grècia clàssica

Una mica més avall del castell, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta Els Bronzes de Riace. La mirada artística de Luigi Spina. Una exposició fotogràfica que gira al voltant d’una de les troballes més excepcionals de la història de l’arqueologia. A través de les imatges en gran format del fotògraf Luigi Spina, l’espectador podrà recórrer amb detall l’anatomia de les estàtues dels dos herois grecs. Cal recordar que el vaixell que transportava les escultures va naufragar a l’antiguitat i van haver d’esperar al fons del mar fins a ser descobertes per atzar l’any 1972.

4. MNAC

Un agost més la visita al MNAC resulta pràcticament obligatòria. Enguany el museu presenta fins a quatre exposicions temporals: Dones visionàries, en la que s’analitza la singular creativitat de dues dones, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i la britànica Madge Gill (1882-1961); Tensions i revoltes, la qual aplega part de la donació que ha fet l’artista Ferran García Sevilla al museu; La nova fotògrafa, en la que s’exposa l’obra de Mey Rahola; i Trena, la gran obra escultòrica de Laia Estruch que ocupa tota la Sala Oval.

5. Nits de rumba, blues i òpera

Tots els diumenges d’aquest estiu des de les 19 fins a les 22.30 hores el Poble Espanyol acull els tardeos de rumba amb els grups més rellevants del gènere musical: Piratas Rumbversions, Sabor de gràcia (trio) o Alma de Boquerón, entre d’altres.

Una proposta musical a la qual se’ls afegeixen els dimecres amb els vespres de blues. Tal com destaquen des de l’organització, la idea és combinar des del blues més melòdic, fins al més ballable ja no només els dimecres, sinó també els dissabtes 12 i 26 d’agost.

Per últim, els divendres serà el torn de la P!Ópera, una proposta destinada a (re)descobrir l’òpera clàssica a l’aire lliure, ja sigui assegut/da o bé estirat/da sobre la gespa. A més, el públic també tindrà l’oportunitat de gaudir d’un sopar tipus pícnic basat en productes de proximitat.

6. Tribut als clàssics del rock

En cas d’optar per estils musicals diferents, enguany el Poble Espanyol torna a ser la seu del Mahou Rock&Grill, el festival dels apassionats del rock. Una cita a l’aire lliure amb deu bandes tribut que faran tremolar la muntanya tots els dijous d’agost. Entre els artistes convidats, les bandes més emblemàtiques de la història: Iron Maiden, AC/DC, Kiss, Guns N’ Roses, Metallica o Motörhead, entre d’altres.

7. La Jamboree, al Paral·lel

Per celebrar el primer aniversari de Rhythm’n’Jamboree, la Sala Paral·lel 62 celebrarà diumenge 27 d’agost una trobada de primer nivell amb la Barcelona Big Blues Band, Dani Nel·lo, Wax & Boogie i el grup vocal The Sparkles. Aquella mateixa nit, la Barcelona Big Blues Band comptarà, a més, amb un altre convidat d’excepció: el pianista eslovè Uros Peric.

8. Comèdia a l’Apolo

Un any més el Teatre Apolo es torna a convertir en el buc insígnia de la comèdia al Paral·lel. Enguany, l’espai acull Corta el cable rojo, una obra interpretada per Ruben Tejerina, Mai Boncompte i Manu Pradas. L’aposta de l’Apolo per aquest estiu ja acumula onze anys de representacions ininterrompudes per la resta de l’Estat.

En cas de preferir el teatre musical, el mateix recinte oferirà El musical dels 80s 90s de la mà de la Companyia Onbeat. Un espectacle que radiografia una època única, amb el millor pop espanyol i els èxits internacionals dels anys 80 i 90.

9. Estiu amb pressa de consciència

El Museu Marítim de Barcelona tancarà entre aquest mes d’agost i setembre l’exposició Prestige: crònica d’una catàstrofe. La proposta analitza, des d’una perspectiva ecològica i econòmica, l’impacte que va provocar l’enfonsament del vaixell amb 77.000 tones de fueloil dens d’ara fa 20 anys. En paral·lel, i per tal de fomentar la pressa de consciència, la mateixa mostra també posa èmfasi en la importància de la sostenibilitat, les energies renovables i la relació que han de guardar les persones amb el medi ambient.

10. Ruta pel cementiri

Per últim, ben a prop del barri, però lluny del frenesí i el soroll de la ciutat, el Cementiri de Montjuïc proposa tres rutes des de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres. La primera d’elles és la ruta artística, la qual ressegueix 40 sepultures, entre les quals inclou panteons i escultures d’alt valor artístic realitzades per arquitectes o escultors dels anys 1888 i 1936. La segona es tracta de la ruta històrica, la qual, recorre 48 sepultures pertanyents a personalitats de la Barcelona del mateix període, i, en darrer lloc, també hi ha l’opció de fer la ruta combinada, que comprèn 37 sepultures i està concebuda com una mostra de la riquesa patrimonial del cementiri.

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint

Societat

La Casa de la Premsa lluita per tenir un projecte executiu immediatament

Per un mitjà de comunicació van conèixer l’estat del projecte, que no havia avançat

Publicat

on

La Casa de la Premsa va denunciar el darrer mes d’abril els nous endarreriments en la remodelació de l’espai. La veu de l’associació va ser escoltada per part de l’administració, que ràpidament va donar una resposta. Jordi Goñi, president de l’Associació Casa de la Premsa comenta: “El 15 d’abril, un mitjà de comunicació informava de l’estat de la remodelació de l’edifici. Nosaltres ens vam posar molt neguitosos perquè suposàvem que el procés estava més accelerat. A partir d’aquell dia ens vam començar a mobilitzar. Finalment, el 8 de maig, ens van comunicar que tenien una quantitat de diners per fer el projecte executiu. Sentim que hem avançat; tot i que la incertesa continua present”.

Un llarg camí cap a la remodelació
La demanda de rehabilitació de la Casa de la Premsa és una lluita que l’associació porta des de fa gairebé una dècada, tot i que l’edifici porta més temps en desús. Construït el 1929 per allotjar els periodistes de l’Exposició Internacional de Barcelona, l’espai va servir posteriorment com a seu dels caps de la Guàrdia Urbana fins als anys 70, quan va quedar buit i abandonat.

Goñi ha destacat que, tot i haver aconseguit l’avantprojecte i mantenir múltiples reunions amb l’administració, la implementació del projecte s’ha de posar en marxa immediatament. “Ens agradaria que aquest edifici pel seu centenari estigués ja en marxa, que és l’any 29, i estem ja en l’any 24. Si no és possible (la remodelació) seria un fracàs per a Barcelona”, afirma.

Els polítics es posicionen
“Hem rebut 20 visites per part de regidors de l’oposició. Estem oberts a qualsevol grup perquè tots estan a favor d’accelerar el procés al màxim”, expressa Goñi. La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha comentat que durant aquest mandat els agradaria començar les obres, però reconeix que es troben encara en la fase de licitació del projecte. Tot i això, insta al veïnat a comprendre que els pressupostos municipals han de repartir-se entre molts projectes de ciutat.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024