Connecta amb nosaltres

Societat

10 plans per sobreviure a l’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures, socialitzar i fer el guiri al teu propi barri

Publicat

on

Les estadístiques municipals assenyalen que un de cada tres veïns no marxen de vacances. Una dinàmica que deixa desemparats de plans als poblesequins que no tenen controlada l’agenda d’oci i activitats que queda activa durant el mes d’agost. Per aquesta raó, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures ben a prop del sofà de casa. El millor? Que potser són idees que al llarg de l’any ni t’hauries proposat de fer i que ara pots decidir gaudir amb els amics, en família, la parella o… per què no, tot sol! Tu també pots farcir el teu Instagram d’stories sense haver de marxar a Punta Cana.

1. A vista d’ocell

Cansat de desplaçar-te sempre a peu, en metro o autobús? T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc acompanyat de set persones més. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 10 euros.

2. Sala BCN

Un cop enfilats al punt més alt de la muntanya, s’obre l’opció de visitar el pati d’armes del Castell de Montjuïc i assistir a algun dels concerts de la Sala BCN, la proposta cultural de l’Ajuntament de Barcelona. La programació compta amb concerts que van des de Júlia Colom fins a Marta Knight, passant per Guineu, Maio, Lma Afrobeat Ensemble o Kwame Adzraku, entre d’altres. A més, cada dia de concert també hi ha programada una DJ Session.

3. Del Poble-sec a la Grècia clàssica

Una mica més avall del castell, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta Els Bronzes de Riace. La mirada artística de Luigi Spina. Una exposició fotogràfica que gira al voltant d’una de les troballes més excepcionals de la història de l’arqueologia. A través de les imatges en gran format del fotògraf Luigi Spina, l’espectador podrà recórrer amb detall l’anatomia de les estàtues dels dos herois grecs. Cal recordar que el vaixell que transportava les escultures va naufragar a l’antiguitat i van haver d’esperar al fons del mar fins a ser descobertes per atzar l’any 1972.

4. MNAC

Un agost més la visita al MNAC resulta pràcticament obligatòria. Enguany el museu presenta fins a quatre exposicions temporals: Dones visionàries, en la que s’analitza la singular creativitat de dues dones, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i la britànica Madge Gill (1882-1961); Tensions i revoltes, la qual aplega part de la donació que ha fet l’artista Ferran García Sevilla al museu; La nova fotògrafa, en la que s’exposa l’obra de Mey Rahola; i Trena, la gran obra escultòrica de Laia Estruch que ocupa tota la Sala Oval.

5. Nits de rumba, blues i òpera

Tots els diumenges d’aquest estiu des de les 19 fins a les 22.30 hores el Poble Espanyol acull els tardeos de rumba amb els grups més rellevants del gènere musical: Piratas Rumbversions, Sabor de gràcia (trio) o Alma de Boquerón, entre d’altres.

Una proposta musical a la qual se’ls afegeixen els dimecres amb els vespres de blues. Tal com destaquen des de l’organització, la idea és combinar des del blues més melòdic, fins al més ballable ja no només els dimecres, sinó també els dissabtes 12 i 26 d’agost.

Per últim, els divendres serà el torn de la P!Ópera, una proposta destinada a (re)descobrir l’òpera clàssica a l’aire lliure, ja sigui assegut/da o bé estirat/da sobre la gespa. A més, el públic també tindrà l’oportunitat de gaudir d’un sopar tipus pícnic basat en productes de proximitat.

6. Tribut als clàssics del rock

En cas d’optar per estils musicals diferents, enguany el Poble Espanyol torna a ser la seu del Mahou Rock&Grill, el festival dels apassionats del rock. Una cita a l’aire lliure amb deu bandes tribut que faran tremolar la muntanya tots els dijous d’agost. Entre els artistes convidats, les bandes més emblemàtiques de la història: Iron Maiden, AC/DC, Kiss, Guns N’ Roses, Metallica o Motörhead, entre d’altres.

7. La Jamboree, al Paral·lel

Per celebrar el primer aniversari de Rhythm’n’Jamboree, la Sala Paral·lel 62 celebrarà diumenge 27 d’agost una trobada de primer nivell amb la Barcelona Big Blues Band, Dani Nel·lo, Wax & Boogie i el grup vocal The Sparkles. Aquella mateixa nit, la Barcelona Big Blues Band comptarà, a més, amb un altre convidat d’excepció: el pianista eslovè Uros Peric.

8. Comèdia a l’Apolo

Un any més el Teatre Apolo es torna a convertir en el buc insígnia de la comèdia al Paral·lel. Enguany, l’espai acull Corta el cable rojo, una obra interpretada per Ruben Tejerina, Mai Boncompte i Manu Pradas. L’aposta de l’Apolo per aquest estiu ja acumula onze anys de representacions ininterrompudes per la resta de l’Estat.

En cas de preferir el teatre musical, el mateix recinte oferirà El musical dels 80s 90s de la mà de la Companyia Onbeat. Un espectacle que radiografia una època única, amb el millor pop espanyol i els èxits internacionals dels anys 80 i 90.

9. Estiu amb pressa de consciència

El Museu Marítim de Barcelona tancarà entre aquest mes d’agost i setembre l’exposició Prestige: crònica d’una catàstrofe. La proposta analitza, des d’una perspectiva ecològica i econòmica, l’impacte que va provocar l’enfonsament del vaixell amb 77.000 tones de fueloil dens d’ara fa 20 anys. En paral·lel, i per tal de fomentar la pressa de consciència, la mateixa mostra també posa èmfasi en la importància de la sostenibilitat, les energies renovables i la relació que han de guardar les persones amb el medi ambient.

10. Ruta pel cementiri

Per últim, ben a prop del barri, però lluny del frenesí i el soroll de la ciutat, el Cementiri de Montjuïc proposa tres rutes des de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres. La primera d’elles és la ruta artística, la qual ressegueix 40 sepultures, entre les quals inclou panteons i escultures d’alt valor artístic realitzades per arquitectes o escultors dels anys 1888 i 1936. La segona es tracta de la ruta històrica, la qual, recorre 48 sepultures pertanyents a personalitats de la Barcelona del mateix període, i, en darrer lloc, també hi ha l’opció de fer la ruta combinada, que comprèn 37 sepultures i està concebuda com una mostra de la riquesa patrimonial del cementiri.

Societat

Junts reclama la conservació d’uns rètols històrics trobats a Margarit

Es creu que els anuncis pertanyen a una antiga botiga de queviures, que treballava al barri des de l’any 1877

Publicat

on

El grup municipal de Trias per Barcelona – Junts per Catalunya ha fet una crida per conservar uns rètols històrics descoberts recentment a la façana d’un edifici situat al número 45 del carrer de Margarit, al barri del Poble-sec. Aquests anuncis, que mostren paraules com: “Gran surtido”, “champagne” o “galletas”, es creu que estan vinculats a una antiga botiga de queviures, que operava a la zona l’any 1877.

Els rètols, que van aparèixer durant la reforma de l’edifici, ofereixen una finestra única al passat comercial de la ciutat. Aquesta troballa ha suscitat l’interès tant de veïns com els especialistes del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), així com del grup municipal de Junts, el qual ha presentat una sol·licitud formal per instar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a documentar i conservar aquestes pintures. Segons la regidora Neus Munté, aquest patrimoni representa una part essencial de la identitat singular de la ciutat i cal preservar-lo per futures generacions. A més, a través de les seves xarxes socials, Munté, en nom del partit polític, ha demanat documentar, mantenir i conservar aquest patrimoni col·lectiu, en una crida a protegir els vestigis comercials d’una Barcelona d’altres temps.

Els anuncis en qüestió podrien tenir més de 116 anys d’antiguitat, ja que segons s’ha esmentat, es podria deduir que aquests rètols pertanyien a una botiga regentada per Juan Costa a partir de 1908. Aquesta troballa aporta informació sobre com era el comerç barceloní de l’època i constitueix un element important per entendre l’evolució de l’economia local del barri.

Aquest no és un cas aïllat. La ciutat de Barcelona ha estat testimoni de nombroses troballes de rètols antics durant reformes urbanístiques, com va ser el cas de cartells dels anys 60 descoberts al metro de Maragall (L5) que anunciaven pel·lícules com Las novias de Fu Manchú i Digan lo que digan. Tot plegat, es tracta de records de dècades enrere que han passat a desaparèixer a mesura que la ciutat s’ha transformat.

Continua llegint

Societat

El ‘Viu Montjuïc’ programa una seixantena d’actes

La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat

Publicat

on

Per

La muntanya màgica acollirà el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre la quarta edició del Viu Montjuïc. Un esdeveniment que enguany se centrarà en tres eixos: ‘Recordar Montjuïc’, amb activitats i itineraris sobre memòria històrica; ‘Descobrir Montjuïc’, per a donar a conèixer el parc; i ‘Viure Montjuïc’, per a enfortir els vincles entre el veïnat i els visitants. A més, el programa comptarà amb tot un reguitzell d’activitats extraordinàries amb motiu del 25è aniversari del Jardí Botànic.

En total, el públic podrà escollir entre una seixantena d’activitats, entre les quals hi haurà itineraris guiats, teatralitzats i dinamitzats, visites a exposicions, jornades de portes obertes, activitats familiars, concerts i espectacles de teatre i dansa. Tots elles impulsades per més de 50 entitats i equipaments situats en Montjuïc i altres barris.

Entre les activitats programades destaca el Concert A 4 bandes a l’auditori CaixaForum, la celebració del Montjuïc Dansat (una proposta de dansa per a tots els públics en espais interiors i exteriors de la muntanya), i deu itineraris culturals i naturalístics per diferents punts del parc. A més, els Jardins de Joan Brossa acolliran les Fontades Comunitàries (una marató d’activitats i concerts per a tota la família).

Entrada gratuïta

També hi haurà visites guiades a espais com el Teatre Lliure, el Palau Nacional (seu del MNAC), el Jardí Botànic, el Fossar de la Pedrera i el cementiri. La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat.

L’esdeveniment està finançat amb l’impost turístic i només la passada edició va atreure a 85.000 persones.

Continua llegint

Societat

L’hort comunitari: un projecte sostenible i veïnal

L’entitat juvenil del barri gestiona l’espai ubicat a la Font Trobada del Passeig de l’Exposició

Publicat

on

D’espai buit a espai amb vida social. L’associació juvenil de barri, Joves Units del Poble-sec ha començat a recollir els fruits de la bona gestió de l’hort de la Font Trobada, situat al Passeig de l’Exposició. La raó: aquest no només proporciona producte fresc, sinó que també s’ha convertit en un espai de trobada i col·laboració per a les famílies del barri.

El responsable de l’hort, Athos Martínez, reconeix que el projecte ha creat un gran vincle entre els veïns. “Li dediquem temps i esforç, però tot és recompensat perquè passem una bona estona tots plegats. Tal com destaca, “els que més gaudeixen són els petits, ja que poden jugar i aprendre coses noves de la natura”. Des de l’organització assenyalen que ja tenen llista d’espera per a poder participar, motiu pel qual han començat a treballar en un segon hort “per ampliar la capacitat i oferir més espai als interessats”.

Un espai per a tothom

Aquest projecte, segons Martínez, és molt més que un lloc per cultivar aliments; és un punt de trobada que fomenta la cohesió social i el benestar comunitari. De fet, demostra que la unió entre veïns pot transformar un petit espai en un gran motor de canvi. El darrer 13 d’agost, l’hort va ser presentat als participants del centre Sant Joan de Déu Serveis Socials, que van rebre com una oportunitat l’opció d’involucrar-se en aquest projecte.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024