Connecta amb nosaltres

Societat

Els Joves Units del Poble-sec guanyen el Premi BarnaJove

El Consell de la Joventut de Barcelona reconeix la tasca de l’entitat juvenil per donar resposta a les necessitats detectades de la joventut del Poble-sec

Publicat

on

Un espai juvenil, activitats esportives i un hort comunitari són alguns dels molts projectes que impulsen els joves organitzats del Districte. Un any més, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha volgut premiar mitjançant els Premis BarnaJove projectes de col·lectius i associacions de joves de la ciutat. Enguany, el primer premi ha caigut al Districte, i és que els Joves Units del Poble-sec han rebut una dotació de 550 euros per “donar resposta a les necessitats detectades de la joventut del Poble-sec i fomentar la defensa de drets i visibilització de les persones joves d’origen divers, treballar en les reivindicacions al voltant d’un equipament juvenil, pistes esportives i un espai de cal·listènia i promoure l’autoorganització i l’apoderament de les persones joves i les entitats juvenils del barri”, destaquen des del CJB.

El segon premi, amb una dotació de 350 euros, és pel projecte Lleure sostenible de l’Agrupament Escolta Joan Maragall, i el tercer, amb una dotació de 250 euros, és pel projecte Espai de trobada en salut autogestionat i en primera persona, del Casal de Joves Can Ricart. Les entitats guanyadores faran la presentació dels seus projectes i rebran el premi formalment a la Lali Jove d’aquest febrer, una festivitat amb motiu de Santa Eulàlia.

Un premi que posa en valor l’associació

Fa dos anys que uns quants joves del Poble-sec van ajuntar-se per col·lectivitzar les demandes que tenien els més de 7.000 joves d’entre 15 i 29 anys que viuen al Districte. Des de llavors conformen l’assemblea una trentena de persones que participen en comissions, actes institucionals, l’hort comunitari de la Font Trobada, Sant Jordi, activitats esportives i molt més.

L’associació va néixer el gener de 2019 amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats detectades de la joventut del Poble-sec, tenir un espai juvenil públic al Districte i empoderar el jovent com una peça clau en la dinamització del Districte. Tot i això, també els preocupa “la taxa tan elevada d’abandonament escolar que té el Poble-sec, la falta de referents i d’acompanyament i assessorament juvenil i la manca d’espais de participació directa”, comenta Hatim Azahri, president dels Joves Units del Poble-sec.

“Necessitem espais públics gratuïts per a joves, ja siguin espais per practicar esport, per estudiar, com la biblioteca Francesc Boix o la Casa de la Premsa, o per fer vida comunitària”, comenten. Per altra banda, animen als i les joves del Districte a participar de l’associació, “un espai obert a qualsevol jove que vulgui dir la seva i participar del teixit associatiu del Poble-sec”.

Un lloc de trobada

Els Joves Units del Poble-sec aconsegueixen fites cada dos per tres, una de les més destacades dona resposta a l’eterna demanda d’un espai municipal per al jovent: la construcció d’un espai juvenil. En aquest sentit, reclamen que l’equipament no sigui “únicament un espai d’oci”, sinó que “ha d’incloure altres serveis com l’assessorament laboral i acadèmic o l’atenció psicològica”.

L’Ajuntament i l’associació de joves dissenyaran conjuntament l’equipament juvenil municipal en un dels locals de la planta baixa de la residència d’estudiants que es construirà al parc de les Tres Xemeneies, sobretot tractant “d’empoderar el jovent, fonamentalment el d’origen divers, que representa més del 40% dels joves del Districte, per poder fer visibles les seves demandes i inquietuds”.

“Volem conscienciar als i les veïnes de l’enorme problema que porta arrossegant el nostre barri des de fa molts anys, també busquem visibilitzar i fer públic totes les conseqüències que ha tingut la falta d’un equipament juvenil. Els joves som un 17,5% de la població del Poble-sec i des de l’Ajuntament hi ha una dinàmica de marginació. Hem d’entendre que el futur del nostre territori depèn de la qualitat de vida dels més joves”, conclou Azahri.

Societat

El Cementiri de Montjuïc estrena un espai interconviccional

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu d’adaptar-se a una bona part de les comunitats religioses que fins ara no tenien els serveis funeraris que anhelaven, el Cementiri de Montjuïc ha reformat la primera i única sala interconviccional de la ciutat. Un espai amb capacitat per a 80 persones on familiars i amics del difunt podran dur a terme les tradicions culturals i religioses que fins ara no podien executar.

La nova instal·lació permetrà fer el rentat ritual de les persones difuntes, així com el rentat de peus dels assistents (ablucions). A més, compta amb una sala d’actes, on es podran fer els recolliments amb oracions i lectures de manera reservada. “També disposa de sistemes audiovisuals per tal de poder projectar imatges i vídeos en record de la persona difunta”, detallen des de l’Ajuntament de Barcelona.

890.000 euros
Si bé aquest espai ja havia funcionat al Cementiri de Montjuïc, és ara quan podrà acollir les diferents maneres d’acomiadar els difunts de la resta de comunitats religioses. Al cap i a la fi, el seu disseny és fruit del diàleg de les administracions amb els representants de les diferents comunitats. En total, la reforma integral de l’espai ha suposat una inversió de 890.000 euros.

Segons la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, “aquest espai no només representa un avanç en la gestió dels cementiris, sinó també un pas significatiu cap a una societat més inclusiva, respectuosa i cohesionada”. Pel que fa a les comunitats jueves i musulmanes, aquestes ja disposen de recintes específics per a enterrar els seus difunts a Collserola.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024