Segons Eurostat (oficina estadística de la UE), a la Unió Europea hi ha 30 milions de ciutadans i ciutadanes que pateixen problemes d’accés a un habitatge digne. A Barcelona, del 2008 a l’abril de 2012 va augmentar en un 32% la gent sense sostre. De les 2.791 que es troben en aquesta situació, 1.258 són allotjades en centres residencials de la XAPSLL (Xarxa d’atenció a persones sense llar), com l’alberg Sant Joan de Déu del Poble-sec.
L’alberg Sant Joan de Déués un dels 4 existents a Barcelona i l’únic amb una alta exigència d’accés: atén persones autònomes física i mentalment, sense consum actiu i amb capacitat d’ocupabilitat. Ofereix allotjament temporal (70 dies de mitjana)a persones que s’han quedat sense sostre i serveis per afavorir la seva reinserció laboral i l’accés a un habitatge. Francesc Pous, educador social i responsable de l’alberg destaca que el centre busca que els usuaris siguin “protagonistes de la solució del seu problema” fugint de l’assistencialisme.
Aquesta atenció en la fase inicial facilita que la reinserció sigui àgil i dificulta la cronificació. Tot i així, amb l’actual crisi econòmica i social, els recursos han minvat i l’accés al món laboral s’ha complicat. En 2012 la xifra de persones ateses a l’alberg ha disminuït a 245 (de les 268 en 2011), ja que en dificultar-se l’accés laboral, el temps d’estada dels usuaris ha augmentat.
La manca de recursos, la pressió familiar i social i la pròpia sensació de fracàs ha fet disparar els casos de problemes de salut mental, com depressions o ansietat. Gairebé el 50% dels usuaris de l’alberg requereixen suport terapèutic.
Desmuntant estereotips
La societat en general i, com a tal, també els usuaris que per primer cop accedeixen a un alberg d’acollida, té una idea preconcebuda sobre la gent sense llar que l’estigmatitza. Pous reconeix que els nous usuaris arriben molt espantats al centre creient que es trobaran envoltats de persones perilloses, però de seguida se’n adonen que la majoria d’usuaris tenen situacions semblants a la seva. Els usuaris del servei són un reflexa del que està passant a la societat. Gran part han arribat a l’alberg després d’haver patit un desnonament, o han tornat al centre perquè la inestable situació laboral no els ha permès tornar a tenir uns mínims serveis per a la seva total autonomia.
Per tercer any, Sant Joan de Déu Serveis socials Barcelona, ha posat en marxa el programa Tapa’t durant el Nadal per tal de recollir mantes i sacs de dormir per la gent que dorm al carrer. Enguany s’han aconseguit 240 sacs i mantes, que seran distribuïts per voluntaris i alumnes de centres escolars que han participat en la recollida.
Tapa’t vol sensibilitzar sobre la situació de necessitat de les persones sense llar, denunciar la situació de dèficit de recursos per a una atenció mínima a aquestes persones i oferir atenció i informació a les persones sense llar que ho requereixin.
Marta Tello
Foto: Ana Inés Falcone