L’Ajuntament vol reactivar la Taula de Convivència del Poble-sec però el teixit associatiu i l’oposició reclamen més regularitat en les sessions
molina_jordi / Poble-sec. Uns dies abans de les darreres eleccions municipals que donarien les regnes de Barcelona a CiU, l’aspirant a alcalde, Xavier Trias, es comprometia en aquest diari a mantenir activa la Taula de Convivència del Poble-sec. Un espai de trobada interdisciplinari i intercultural destinat a millorar la cohesió social i impulsat per l’anterior equip de govern, que havia aconseguit aglutinar un important gruix d’entitats al voltant d’aquesta iniciativa. Ara, després de dos anys en què la Taula només s’ha convocat en quatre ocasions, el Districte vol donar-li un nou impuls. La realitat social del barri, però, ha empitjorat.
La Taula de Convivència només s’ha convocat en quatre ocasions en dos anys / Ana Inés Fernández
La greu situació econòmica que viu el país ha colpejat amb duresa els sectors més vulnerables de la societat. Les persones immigrades —un 32% al barri, deu punts per sobre de la mitjana del Districte— són un dels col·lectius que pateix la crisi amb més cruesa. L’atur castiga més als nouvinguts que no pas als autòctons —34,8%, davant un 20,6%, respectivament, segons dades oficials— i barris com el nostre viuen diàriament situacions límit. Així ho expliquen fonts del teixit associatiu del Poble-sec, que alerten d’una “greu situació” que ha desbordat la feina d’algunes entitats que lluiten contra l’exclusió social. Segons xifres de l’Ajuntament, la bretxa salarial entre barris ha augmentat en els darrers dos anys. Dels 73 que hi ha a la ciutat, 55 estan per sota de la mitjana. Entre ells, el Poble-sec, on la renda familiar disponible està 30 punts per sota de la mitjana de Barcelona i deu per sota de la del Districte. En barris acomodats, com Pedralbes, per fer-nos una idea, la xifra ascendeix quasi dos vegades i mitja la mitjana barcelonina.
Recuperar la convivència, el repte
En aquest context, el consistori vol recuperar el ritme de trobades de la Taula de Convivència, que ha caigut en picat des que CiU ha entrat a l’Ajuntament. L’any 2012 hi va haver tres cites —2 de febrer, 10 de maig i 26 de novembre— i en el que portem de 2013, només una, el passat 2 d’abril. Quatre úniques reunions en els darrers dos anys que contrasten amb les trobades gairebé mensuals de l’etapa inicial de la Taula, impulsada en l’últim sospir de la gestió d’Imma Moraleda, molt criticada al barri, malgrat que aquesta iniciativa comptava amb un ampli suport associatiu, cívic i comercial.
Fonts del teixit associatiu lamenten que la iniciativa hagi agafat un caire “poc participatiu i superficial” i creuen que se solapa amb accions pròpies del Pla Comunitari, molt més en contacte amb la realitat del dia a dia. De fet, a la darrera reunió només hi havia sis entitats, lluny de la vintena que van acompanyar el naixement del projecte. Casa de Tots i ATIMCA —desapareguda— han deixat de participar-hi. Màxim Montori, de la comissió de seguretat i civisme de la Coordinadora, explica aquestes baixes: “molts col·lectius de nouvinguts —vinculats majoritàriament al sector de la construcció— han entrat en una situació d’urgència social en perdre la feina i això ha condicionat les seves prioritats”.
Més formació, menys sanció
El Poble-sec té una renda familiar disponible 30 punts per sota de la mitjana de Barcelona i deu per sota de la del Districte / Ana Inés Fernández
Per la seva part, Miquel Pulgarín, secretari de la Taula, admet que s’ha perdut regularitat però assegura que s’està treballant per obrir el projecte a més entitats i recuperar la perspectiva formativa. En aquest sentit s’expressa Rosa Frasquet, responsable de formació i projectes de La Formiga, entitat membre, que demana estabilitat a per consolidar un espai que faci de xarxa entre associacions i permeti intercanviar informació.
La consellera adscrita al Poble-sec del PSC, Núria García, creu que des de les files convergents “no s’acaben de creure” la iniciativa i lamenta que s’hagi passat de treballar des de la integració a la sanció. La seva homòloga a CiU, Anna Maria Massó, entén la manca de regularitat com una “excepcionalitat” i s’excusa amb el calendari. “Cal tenir en compte que han estat festes de Nadal i de Setmana Santa i sempre costa més”, explica per justificar els 5 mesos en blanc que hi ha hagut entre les dues últimes trobades.
Jornada de Portes Obertes, la cita
El proper 18 de maig serà una bona oportunitat per mesurar el poder de convocatòria de la Taula, amb una Jornada de Portes Obertes. El punt central es fixarà a la Plaça de les Navas i està previst que hi hagi activitats familiars, a més d’un dinar popular i una gimcana infantil amb inscripció prèvia —es pot realitzar a les escoles— que recorrerà les entitats que formen la Taula. És el cas de l’oratori Faizan e Medina, el darrer en confirmar l’assistència a una jornada que tindrà un escull poc oportú: la coincidència amb la festivitat de la Segona Pasqua.