Després de 40 anys al Poble-sec, s’abaixa la persiana de calçats Gasol del carrer Blai, que tanca per jubilació.
Elena Berlanga /@hlennna. En Jaime Gasol Garcia era mecànic de professió. El seu germà es dedicava a la venda de sabates i ell l’ajudava en les seves estones lliures. Mica en mica es va anar interessant més i més en la venda al públic i finalment va decidir fer-se càrrec d’una antiga sabateria del carrer Blai. Així obrí, fa 40 anys, Calçats Gasol.
La sabateria romandrà oberta fins a finalitzar existències
Al llarg dels anys, l’essència de Calçats Gasol no ha canviat. La sabateria s’ha anat adaptant a les necessitats dels clients però la manera de fer ha estat sempre la mateixa. En Jaime ens explica que aquesta és en part la clau de l’èxit: les ganes de fer les coses i l’adaptació a l’entorn on es viu.
“Qualsevol és capaç de fer-ho si hi posa interès”, afirma. Ell tenia clar que les sabates les havia de vendre a bon preu si volia que la gent del barri les pogués comprar: “Són molts els esforços que han calgut per negociar preus amb els proveïdors, per assolir marges assequibles, però sobretot sempre beneficiosos per als clients finals”. I és que la filosofia de la sabateria ha estat sempre la d’oferir calçat de qualitat, divers, però sobretot assequible.
Però ara en Jaime, després de 40 anys d’implicació al capdavant del negoci necessita descansar. I calçats Gasol tanca, i ho fa en ple apogeu. Amb les seves dues botigues –no només Blai, també la botiga del carrer Parlament- col·lapsades. I amb clientes amb l’ai al cor que veuen com s’esvaeix una petita part de la història del barri. “On comprarem sabates ara?”, “Us trobarem tant a faltar…” Són frases que fàcilment se senten al local de Blai en els darrers dies.
El secret de l’èxit
En Jaime ens confessa que és crucial cuidar la clientela. “Es tracta de ser proper i afectuós, i no només amb els qui comprin, sinó amb tothom”. Les dependentes són doncs, fonamentals en aquest sentit. Es busca l’amabilitat, el bon tracte, l’empatia, la proximitat. I també s’ha buscat sempre que les dependentes fossin del barri. O bé veïnes de tota la vida o bé nouvingudes, de nacionalitat espanyola, sud-americana o asiàtica. “El nostre ha estat un comerç totalment inclusiu, d’això es tracta, a la fi, en un barri plural”.
Clients busquen els millors preus aprofitant el tancament
Un futur incert per al local
La sabateria ha viscut la transformació del carrer Blai i se’n podria considerar un comerç supervivent d’entre les terrasses i bars que avui dia omplen el carrer de vianants, no és d’estranyar doncs que pel local s’hagin passat ja diversos inversors interessats en l’emplaçament, just davant de la Biblioteca Francesc Boix. En Jaime, però, encara no té res decidit pel que fa al futur ús del local. I respecte la futura reforma del Paral·lel, es mostra aliè: la clientela de Calçats Gasol és 100% del barri, la gent no ve a comprar de fora, per tant, per al negoci és indiferent. Això sí, conclou: “Tot el que sigui vida, va bé per al barri”.
A dia d’avui no hi ha data de tancament i la botiga romandrà oberta fins a finalitzar existències. De moment, a Calçats Gasol es viu el present: llargues cues de gent a la recerca de darreres oportunitats, comiats emotius i un magatzem immens de calçat que mica en mica es va buidant.