Connecta amb nosaltres

Societat

Augmenta el malestar dels veïns de la plaça Navas per falta de solucions a l’incivisme

Publicat

on

@orioladbe / L’Associació veïnal demana més presència policial a la zona per acabar amb el problema, i des del Districte de Sants-Montjuïc asseguren que estan treballant per frenar una situació cada vegada més insostenible.

Adolescents jugant a futbol al carrer en plena nit, soroll fins a la una o les dues de la matinada, baralles, grups de joves que es reuneixen per fumar i fer botellón al parc infantil, muntanyes de brutícia al dia següent… Aquest és el pa de cada dia per als veïns de la plaça de Les Navas, un problema que va en augment i per al que sembla complicat trobar una solució.

Recentment, el programa Codi de Barris de BTV recollia el testimoni dels veïns de la zona, i molts coincidien en que, tot i ser veïns del barri de tota la vida, s’han arribat a plantejar marxar pels problemes de convivència de la plaça de Les Navas. Imma Ranedo, una d’aquestes veïnes molestes, assegurava tenir “la desgràcia de viure a la plaça de Les Navas. El que podria ser una cosa meravellosa s’ha convertit en un infern”, explicant els motius pels que vol marxar del barri.

navas-oriol-2

L’incivisme està fent la vida impossible a la Plaça de les Navas

Més Guàrdia Urbana

La primera opció del veïnat per frenar aquesta situació és trucar a la Guàrdia Urbana, però tal i com assegura la consellera del Districte de Sants-Montjuïc, Carolina López, “quan posem més presència policial el problema desapareix durant una estona, però quan la Guàrdia Urbana marxa comença una altra vegada”. A més, segons expliquen els afectats, els resulta perillós creuar la placeta a les nits, i si protesten pel soroll els joves que juguen a futbol els hi planten cara.

D’aquesta manera, alguns veïns s’han trobat que, en alguna ocasió, la resposta dels joves ha anat més enllà dels insults, i en veure que el veïnat ha fet venir a la Guàrdia Urbana, han arribat a donar cops a les portes de vidre de les escales on viuen alguns afectats, llançar ous i tomàquets a les finestres… A més, segons els mateixos veïns, de vegades la Guàrdia Urbana triga en arribar més de dues hores, i quan arriben els agents ja s’ha acabat el problema. 

És per això que des de l’Associació de Veïns de la plaça de Les Navas reclamen contínuament més presència policial a la zona, tant per poder dormir a les nits com per poder viure més tranquils i sense por. Segons Miquel Pellicer, el seu president, només es demana “una mica de seguiment de la situació i que, a les hores en que hi hagi algun problema, parin el cotxe i facin una volta per donar presència”.

Solucions alternatives

Per la seva banda, tot i que la regidora Laura Pérez assegura que es treballa per ampliar la presència de la Guàrdia Urbana a les zones amb problemes, des del Districte també s’han explorat, sense gaire èxit fins ara, altres opcions com la presència d’educadors de carrer a la zona, professionals del civisme que cobreixen tota l’àrea de Sants-Montjuïc i personal del servei d’inserció social, o el fet d’obrir el pati de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer per tal que aquests nens puguin anar a jugar allà i no destorbin els veïns.

Societat

L’Aula Ambiental recull 135 kg de deixalles a Montjuïc en una hora

Els 84 voluntaris han dedicat un matí a recollir i classificar els residus de l’espai

Publicat

on

Per

L’Aula Ambiental de Sants-Montjuïc ha organitzat aquest abril una neteja a la muntanya de Montjuïc, amb la col·laboració de Cuidem Montjuïc i el suport dels operaris del Pla Endreça, Barcelona + Sostenible i l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat ha reunit 58 voluntaris que, en menys d’una hora, han recollit 135 quilos de residus, mostrant la implicació del veïnat en la cura d’aquest espai natural.

Els residus han estat classificats en 83 quilos de fracció resta, 16 quilos d’envasos lleugers, 14 quilos de vidre, 4 quilos de paper i 18 quilos d’altres materials, com ferralla, cables, piles, bateries i tèxtils. Aquesta tasca, que s’ha dut a terme en diversos senders i zones de la muntanya, ha permès recuperar la netedat d’un entorn molt freqüentat, alhora que ha subratllat la necessitat de reduir la producció de deixalles.

Els participants, de diverses edats, han dedicat un matí a recollir i classificar residus, en un ambient de col·laboració. Segons l’Aula Ambiental, la jornada ha servit per conscienciar sobre la gestió de residus i reforçar el compromís amb la preservació de Montjuïc. Aquesta iniciativa ha posat en relleu la importància de les accions col·lectives per mantenir els espais naturals. 

Continua llegint

Societat

El pis de La Medusa serà desnonat malgrat les propostes de lloguer social

Publicat

on

Fa cinc anys, la Júlia va ocupar un pis buit del carrer Nou de la Rambla. Era 2020, acabava de sortir del confinament, i moltes portes tancades (com la d’aquell pis) no tenien cap funció ni vida a dins.

Ara, el pròxim 16 de maig, aquesta mateixa porta es podria tancar per ordre judicial. El desnonament està previst a les 8 hores del matí i ha aixecat una onada de suport al barri. El Sindicat de Barri del Poble-sec denuncia que la propietat de l’habitatge s’ha negat en reiterades ocasions a negociar un lloguer social, malgrat que s’han presentat propostes dins la Llei pel Dret a l’Habitatge.

“La Júlia ha fet el pas per regularitzar la seva situació. Ha ofert pagar fins a 833 euros, però la propietat no vol parlar amb persones que han ocupat”, explica l’Elena, membre del sindicat.

El pis, batejat com La Medusa, forma part de la xarxa d’habitatge impulsada pel Sindicat de Barri, que defensa l’okupació com a eina legítima per fer front a la mercantilització de l’habitatge. “No volem treballar per tal que els rendistes no ho facin. L’okupació és una forma de recuperar espais que han estat trepitjats per l’especulació, és una eina de resistència contra la privatització de tot allò que ens pertany: la terra, la casa, el barri i la ciutat”, afegeix l’Elena.

El 2021, la Júlia va guanyar el judici penal relacionat amb el cas, un fet que va obrir la porta a una possible regularització legal. El 2023 es va presentar una proposta de lloguer social de 725 euros, i el novembre de 2024 l’empresa propietària va oferir un lloguer de 400 euros mensuals durant un any a canvi que marxés després. La proposta, però, va ser rebutjada. Aquest març, la Júlia va tornar a oferir una quantitat superior per quedar-s’hi, però la propietat va ignorar-ho.

Durant aquest període, la Júlia ha acollit altres persones desnonades i ha convertit l’habitatge en un espai de suport mutu.  Per al Sindicat, aquest pis és símbol d’una lluita col·lectiva. De fet, expliquen que aquest cas és un exemple més de com es fa fora gent vulnerable per especular. “Si no ens deixen viure amb dignitat, prendrem allò que és nostre”, conclou l’Elena. •

Continua llegint

Societat

Creix la indignació veïnal per les sessions musicals que se celebren en el nou restaurant de la Font del Gat

El Grup Confiteria, responsable de l’espai, programa pràcticament cada dia música en directe i sessions de DJ

Publicat

on

La Font del Gat, ubicada als Jardins de Laribal a Montjuïc, va reobrir les seves portes el passat 24 d’abril, sota la gestió del Grup La Confiteria, després d’una rehabilitació iniciada el 2023. L’objectiu? Recuperar l’esperit popular d’aquest espai modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i convertint-lo en un punt de trobada cultural i social.

Quatre anys de tancament i una nova vida

Després que la pandèmia obligués a suspendre’n l’activitat, la Font del Gat va quedar en un estat d’abandonament, amb els Jardins de Laribal perdent part del seu atractiu. La reobertura, inicialment prevista per a l’estiu de 2024, es va endarrerir per la complexitat de les obres de rehabilitació. 

La programació genera tensions

Tot i els problemes de calendari, finalment la Font del Gat ha reobert les seves portes amb una extensa programació. Els dimecres hi ha música en directe, els dijous es dediquen a “Sopars del Gat” amb cuiners convidats, i els divendres i dissabtes a la tarda se celebren sessions de DJ i sopars a la fresca. Els caps de setmana inclouen un “Vermut Musical” al migdia i els diumenges una arrossada popular. Activitats, però, que sovint s’allarguen fins a la nit, fet que ha generat malestar entre els veïns, que demanen horaris més estrictes i mesures per reduir l’impacte del soroll i el trànsit que genera.

En aquest sentit, els veïns asseguren que la part posterior de la Font del Gat s’ha convertit en un aparcament improvisat, el qual genera trànsit i soroll en una àrea natural que fins ara es mantenia relativament tranquil·la. També es queixen que les activitats del bar, que assenyalen que s’estenen fins ben entrada la nit.

La Beatriz Ortega i el Miquel Pasqual, una parella resident, també ha alçat la veu: “Això no és el que ens van prometre. Ens van dir que seria un espai cultural tranquil, obert al barri. Però el que tenim són nits sense dormir i gent entrant i sortint a totes hores”, explica Ortega. “Ens sentim enganyats i abandonats”, afegeix Pasqual.

No tots, però, comparteixen la mateixa visió. Olivia Miró, una altra veïna i usuària de l’espai, defensa el projecte: “Entenc les queixes, però també cal veure el valor que pot tenir un espai com aquest. Ha tornat a donar vida a una zona que estava deixada, i molts joves del barri ho agraeixen.” Tot i això, reconeix que caldria trobar un equilibri: “Potser s’ha d’ajustar l’horari i posar més control, però no cal demonitzar qualsevol activitat cultural”. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024